Joulukortti Australiaan jää nyt lähettämättä: Korona­pandemian takia jouluposti ei kulje isoon osaan Euroopan ulkopuolisista maista - Kotimaa | HS.fi

Joulukortti Australiaan jää nyt lähettämättä: Korona­pandemian takia jouluposti ei kulje isoon osaan Euroopan ulkopuolisista maista

Postin listalla oli perjantaina vain 19 Euroopan ulkopuolista maata, joihin kirjeitä ja paketteja voidaan nyt toimittaa.

27.11.2020 15:58

Postin virkailija ei ota vastaan joulukorttia Australiaan. Syynä on, ettei Posti tällä hetkellä pysty toimittamaan korttia perille. Australiaan ei kulje nyt lentoreittiä.

Tänä vuonna joulukortteja ja -paketteja ei voida toimittaa Suomesta läheskään kaikkiin maihin. Koronaviruspandemia rajoittaa voimakkaasti ihmisten matkustamista, mutta samalla se rajoittaa myös maiden välisen postin kulkua.

Postin kotimaisesta ja ulkomaisesta kirjeliiketoiminnasta vastaavan Tuija Åkermanin mukaan lentoreittejä on peruutettu paljon ja peruutuksia voi tulla viime hetkellä. Peruuntuneille reiteille etsitään vaihtoehtoisia reittejä, mutta vaihtoehtoja on niukasti. Tästä rajallisesta kuljetuskapasiteetista kilpailevat muutkin maat ja toimijat.

”Etsimme suoria reittejä, etsimme kiertoreittejä, etsimme reittejä kumipyörillä tai meriteitse. Tämä on valtava palapeli. Kapasiteetti on erittäin rajallinen eri kohteisiin.”, Åkerman sanoo.

Postin kuljetuskatko koskee sekä kirjepostia että paketteja.

Posti pitää listaa maista, joihin lähetysten vieminen tällä hetkellä onnistuu. Perjantaina listalla oli vain 19 Euroopan ulkopuolista maata.

Australian lisäksi joulupostia ei voida toimittaa esimerkiksi Uuteen-Seelantiin ja valtaosaan Afrikan maista. Egyptiin postin kuljetukselle on reitti.

Yhdysvaltoihin ja Kanadaan on toimivat kuljetusreitit pandemiasta huolimatta. Sen sijaan Etelä- ja Väli-Amerikan maista postia voidaan viedä vain Argentiinaan, Brasiliaan ja Meksikoon.

”Valtaosa Euroopan ulkopuolisista maista on haasteellisia. Pidemmän matkan kohteet, joihin ei voida kuljettaa postia maa- tai meriteitse, ovat tosi haastavia tällä hetkellä”, Åkerman sanoo.

Åkermanin mukaan listaa päivitetään jatkuvasti, sillä kuljetusreiteille etsitään uusia ratkaisuja.

”Kaikkia keinoja käytetään, mutta esimerkiksi Australiaan ei aleta lähettää postia meriteitse. Matka kestäisi liian kauan. Kaukaisimpiin kohteisiin lentoreitti on käytännössä ainut vaihtoehto”, hän sanoo.

Posti muistuttaa, että joulutervehdykset tulee lähettää Euroopan maihin viimeistään 7. joulukuuta mennessä. Tanskaan kirjeet tulee lähettää viimeistään 8. joulukuuta, muihin Pohjoismaihin ja Baltiaan 14. joulukuuta mennessä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat