”Turvallinen pukki, korona sairastettu” – Tänä vuonna joulun tuovat maskipukit ja Teams-pukit, jotka vannovat terveys­turvallisuuden nimiin - Kotimaa | HS.fi

”Turvallinen pukki, korona sairastettu” – Tänä vuonna joulun tuovat maskipukit ja Teams-pukit, jotka vannovat terveys­turvallisuuden nimiin

Koronaepidemia tekee joulupukkien liikkumisesta tänä vuonna monimutkaista, mutta pukit haluavat tuoda lahjat perille turvallisesti. Joulupukki-ilmoituksissa jopa sitä, että koronaviruksen aiheuttaman taudin on jo sairastanut, pidetään valttina.

Ammattijoulupukki Antti Siltanen kotipihallaan Espoossa.­

28.11.2020 2:00 | Päivitetty 29.11.2020 13:53

Monena jouluna suurin toive perheen kotiin kutsumille joulupukeille on ollut pukin raittius. Viime vuonna suomalaisperheissä taas etsittiin feministipukkia.

Tänä vuonna joulupukit ovat lisänneet ilmoituksiinsa ajankohtaisia koronavirukseen liittyviä ansioita: lupausta kiinnittää erityistä huomiota esimerkiksi turvaväleihin ja käsihygieniaan.

”Turvallinen pukki, korona sairastettu”, ilmoittaa yksi pukki Joulupukkikotiin.fi sivustolla. Sivun jokaisessa ilmoituksessa mainitaan, että pukki käyttää tarvittaessa kasvomaskia.

Jotkut joulupukit tarjoavat käyntejä myös etänä. ”Pukit toimivat tänä jouluna virtuaalisesti videopuheluyhteyksin”, mainitaan eräässä ilmoituksessa. Monessa ilmoituksessa on viesti vastuullisuudesta.

Joulupukit tarjoavat valmiiksi nauhoitettua persoonallisia videotervehdyksiä tai etäkäyntejä Teams- tai Skype-ohjelman välityksellä. Ostoskeskuksissa pukin tapaamisia on koronatilanteen takia peruttu.

Koronarajoitukset voivat aiheuttaa joulupukkien työhön yllättäviäkin haasteita.

”Tarjoan mahdollisuuden, että kasvomaskia voidaan käyttää. Se ei välttämättä joulupukin uskottavuutta siinä tilanteessa lisää”, pohtii kolmatta vuotta Espoossa joulupukkina työskentelevä Antti Siltanen.

”Jos minulla olisi oikea parta, niin en maskia sinne alle laittaisi. On perheitä, joissa vanhimmat lapset epäilevät jo vähän, että mikä juttu tämä on. ”

Siltanen, kuten suurin osa ilmoituksensa Pukkijouluksi-sivustolle tälle vuodelle päivittäneistä pukeista, on ottanut joulun keikoissa koronaviruksen huomioon. Kasvomaskin lisäksi Siltanen tarjoaa mahdollisuutta esimerkiksi tavata ulkona riskin pienentämiseksi ja haluaa miettiä turvatoimia yhdessä asiakkaan kanssa.

”Olen yrittänyt painottaa, että mielelläni tulen tänäkin vuonna vierailemaan koteihin, mutta otetaan ilman muuta korona-asia huomioon tässä”, sanoo Siltanen.

Lasten horjuvan uskon maskipäiseen pukkiin lisäksi Siltanen mainitsee huolekseen perheet, joissa on paikalla ikänsä puolesta riskiryhmiin kuuluvia.

”Monesti ihmiset viettävät joulua niin, että isovanhempia on mukana. Tällaisissa perheissä on syytä miettiä pukin vierailun toteutus erityisellä tarkkuudella”, sanoo Siltanen.

”On tämä ikävä juttu juuri vanhuksille, monille iso perhejoulu on tärkeä.”

Siltanen sanoo, että jos jos hän vierailee kodissa, jossa on riskiryhmäläisiä, pyrkii hän entistä enemmän ottamaan turvallisuusseikkoja huomioon. Erityisesti silloin tapaamiset voitaisiin järjestää ulkona tai vähintäänkin turvavälejä noudattaen.

”Olen tässä palveluntarjoaja, niin täytyy aktiivisesti tuoda tätä asiaa esiin”, Siltanen sanoo.

Pääkaupunkiseudun siirtymisestä koronaviruksen leviämisvaiheeseen tiedotettiin viime viikolla. Perjantaina kerrottiin uusista rajoituksista, esimerkiksi yleisötapahtumien kokojen rajaamisesta 10 henkilöön, seuraavan kolmen viikon ajaksi. Rajoitusten tarkoitus on saada epidemiatilanne mahdollisimman hyväksi ennen joulun pyhiä.

Viranomaiset ovat koronaepidemian vakavoituessa kehottaneet viettämään joulua vain lähimpien kanssa ja välttämään yksityistilaisuuksien järjestämistä. Pääministeri Sanna Marin (sd) ohjeisti suomalaisia torstaina muun muassa käyttämään maskia ”aina kun on ihmisten kanssa tekemisissä”, olemaan lähtemättä matkoille ja ulkomaille.

”Välttäkää kaikkea sellaista toimintaa, joka ei ole välttämätöntä. Se tarkoittaa esimerkiksi vapaa-ajan toimintaa: juhlia, harrastuksia, muita vastaavia. Näistä luopuminen on kohtuullista näin vakavassa tilanteessa”, Marin sanoi.

Joulupukki Siltanen toivoo, että joulua voidaan viettää mahdollisimman tavalliseen tapaan.

”Vaikka kuinka on korona, niin lasten ajatus siitä, että pukki tulee käymään, ei ole mihinkään hävinnyt”, hän sanoo.

”Jos tämä koronahomma räjähtää käsiin, niin on pakko miettiä, miten se toteutetaan”, sanoo Siltanen.

Siltanen on valmistautunut neuvottelemaan asiakkaiden kanssa turvallisista tapaamisista vielä joulukuun puolivälissä. Muutenkin koronavirus on tänä vuonna lykännyt varausten aikataulua.

”Tänä jouluna ei toistaiseksi ole kauhean montaa vielä tullut, muutamat ovat vanhoja asiakkaita viime vuosilta”, kertoo Siltanen.

”Uskon, että tänä vuonna tulee [varauksia] aikaisempiin vuosiin verrattuna enemmän ihan viimeisen kahden viikon aikana. Aikaisempina vuosina niitä on tullut viikonloppuina tässä marraskuun lopussa.”

Siltanen valmistautuu turvalliseen jouluun itse jo paljon ennen juhlapyhiä. Jo joulupukki-ilmoituksessaan hän mainitsee tekevänsä etätyötä eikä käy ravintoloissa. Joulua edeltävinä kahtena viikkona hän aikoo olla entistä varovaisempi.

”Pari viikkoa ennen joulua en hirveästi käy missään, jotta se tartuntariski olisi mahdollisimman pieni”, Siltanen sanoo.

”Asun yksikseni ja olen etätöissä pääosin, en käy missään isommissa tapahtumissa kun ei niitä edes järjestetä.”

Oikaisu 29.11 kello 13.53: Yleisötapahtumien koko rajattiin pääkaupunkiseudulla 10 henkilöön, ei 20 henkilöön.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat