Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt laskettiin haudan lepoon - Kotimaa | HS.fi

Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt laskettiin haudan lepoon

Gerdt oli viimeinen elossa ollut Mannerheim-ristin saanut veteraani.

Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt saatettiin haudan lepoon sotilaallisin kunnianosoituksin Lepolan hautausmaalle Lappeenrannassa.­

28.11.2020 8:05 | Päivitetty 28.11.2020 17:01

Viimeinen elossa ollut Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt, jota tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuvaili muun muassa sovun ja sovinnon hengen kantajaksi, siunattiin lauantaina haudan lepoon.

Gerdt haudattiin Lepolan hautausmaalle, jossa Niinistö piti muistopuheensa.

”Ritari Gerdt vältti tuomasta esiin kokemuksiaan ja urhoollisuuttaan sodissa. Sodat oli käyty ja sovittu, elämä jatkui perheen, työn ja monien luottamustehtävien parissa. Keskusteluissa hänestä henki vaatimaton, vakuuttava vakaus”, Niinistö sanoi.

Presidentti Sauli Niinistö puhui Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdtin hautajaisissa Lepolan hautausmaalla Lappeenrannassa.­

Hautajaisseppeleen kävi laskemassa muun muassa Gerdtin oman rykmentin, JR7:n, perinnetoimikunnan puheenjohtaja Juha Koivisto. Myös hän nosti esiin edesmenneen sankarin vaatimattomuuden.

”Gerdt oli sellainen vankkumaton peruskallio. Hän oli myös hyvin vaatimaton. Hänen mottonsa oli, että tein mitä piti tehdä. Hän jopa vaivaantui, jos hänen saavutuksistaan tehtiin isompaa numeroa”, Koivisto sanoi.

Gerdtin kuolema ei ollut pelkästään suuri kansallinen menetys, sillä Koivisto menetti miehessä myös henkilökohtaisen ystävän. Jälkeen jää Koiviston mukaan suuri suru ja valtavan isoja tuntemuksia. Koiviston ja Gerdtin ystävyys syntyi perinnetoimikunnan toiminnan kautta, missä Juha Koiviston isä oli pitkään mukana.

Niinistö puhui hautausmaalla vain lyhyesti, mutta hänen puheessaan korostui Gerdtin merkitys koko maalle ja yhteiskunnalle. Ritareiden elämä ja heidän perintönsä on Niinistön mukaan uniikki ja merkityksellinen myös nykypäivänä.

”Sodista nousseen Suomen menestystarina on ainutlaatuinen. Meillä on kestävyyttä kohdata vaikeuksia ja uskoa niiden voittamiseen. Meillä on tahtoa puolustaa arvojamme ja maatamme. Tästä kaikesta ritari Tuomas Gerdt: Me kiitämme, me kunnioitamme ja me muistamme”, Niinistö sanoi.

Gerdtin vakaasta uskosta parempaan huomiseen kieli Koiviston mukaan myös koko asevelitoiminnan kantava ajatus.

”Takaisin tulleet seitsemännen jalkaväkirykmentin jäsenet perustivat asevelijärjestön sillä ajatuksella, joka oli syntynyt rintamalla: kaveria ei jätetä eikä kaveri jätä. Toimintaan otettiin mukaan myös aseveljien perheet, mitä kautta uskoa sodattomasta tulevaisuudesta ja paremmasta huomisesta välitettiin myös nuoremmille sukupolville”, Koivisto sanoo.

Virallisen osuuden loputtua saivat paikalle kerääntyneet ihmiset saapua arkun luo ja osoittaa tervehdyksiään viimeiselle matkalleen lähteneelle ritarille. Ihmiset lähestyivät arkkua pareissa tai pienissä ryhmissä. Käsissään heillä oli seppeleitä, kukkia ja kynttilöitä, jotka toivat elämää ja valoa marraskuiselle haudalle ja hautausmaalle.

Gerdtin viimeinen matka alkoi siunaustilaisuudella Lauritsalan kirkossa keskipäivän maissa. Siunaustilaisuuteen osallistui Gerdtin omaisia ja pieni joukko kutsuvieraita.

Kirkonkellojen soidessa ja hautajaissaattueen aloittaessa matkansa kohti hautausmaata oli paikalle kerääntyneiden ihmisten määrä kasvanut jo sadan tienoille.

Myös aurinko liittyi surujoukon jatkeeksi, kun pilvipeite väistyi hetkellisesti juuri ennen ritarin arkun ulostuontia kirkosta.

Yksi kirkon edustalle Gerdtin muistoa kunnioittamaan saapuneista oli Keijo Laine.

”Mielestäni Mannerheimin ristin ritarit ovat isänmaalle tärkeitä ihmisiä. On hyvä, että yhteiskunta kunnioittaa vanhoja sankareita”, hän kertoi.

Tuomas Gerdt osallistui kansallisen veteraanipäivän valtakunnalliseen pääjuhlaan Lahdessa huhtikuussa 2017.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat