Maanantai­aamu valkeni pääkaupunki­seudulla lumisena, mutta joulukuu alkaa märkänä ja tummana - Kotimaa | HS.fi

Maanantai­aamu valkeni pääkaupunki­seudulla lumisena, mutta joulukuu alkaa märkänä ja tummana

Meteorologin mukaan näköpiirissä ei ole pysyvää lumipeitettä Etelä-Suomeen. Helsingin keskustan lumitilanteen näyttää suorana lähetyksenä Sanomatalon kattokamera.

29.11.2020 21:15 | Päivitetty 30.11.2020 9:47

Maanantaiaamu valkeni pääkaupunkiseudulla monin paikoin lumisena, kun maahan oli satanut yön aikana kevyt lumipeite.

Yön sademäärät jäivät kuitenkin alle millimetrin, eikä lumen syvyyttä voinut mitata vielä ollenkaan, kertoi Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala.

”Automaatti­mittauksessa on pientä epävarmuutta, eikä se näytä ihan pieniä määriä. Todella hentoinen lumi voi jäädä mittaamatta.”

Latvalan mukaan pääkaupunkiseudun pääväyliä kehystävillä pikkuteillä voi olla aamulla liukkautta mutta isoilla teillä ajokeli on parempi suolauksen ansiosta.

Lumipeitettä Helsingissä 20. marraskuuta.­

Talven ystävien ilo näytti tällä kertaa jäävän etelässä lyhytikäiseksi.

Sateet jatkuivat ajoittain pääkaupunkiseudulla maanantaina päivälläkin mutta olivat muuttumassa päivän mittaan ensin rännäksi ja sitten vedeksi.

”Illalla sade muuttuu vielä epämääräisemmäksi, että siellä täällä sataa lunta ja siellä täällä vettä.”

Lumet sulavat viimeistään uusien vesisateiden myötä tiistaina, jolloin lännestä lähestyy uusi sadealue. Myöhemmin viikolla sää saattaa olla vielä tiistain muutamaa astettakin lauhempi.

Myös muualla Etelä- ja Keski-Suomessa saattoi maanantaina sataa lunta, mutta sadealue oli epämääräinen ja hajanainen. Ilmatieteen laitoksen mukaan itään oli odotettavissa paikoin myös jäätävää tihkusadetta.

Tiistaina hajanaiset lumi- ja räntäsateet jatkuvat maan keski- ja pohjoisosissa, missä joulukuu alkaa kehnolla ajokelillä. Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä tiistaina Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa sekä suuressa osassa Lappia.

Loppuviikon lämpötilat pysyttelevät ennusteiden mukaan nollarajan yläpuolella maan etelä- ja keskiosissa. Lumipeite pysynee maassa vain Pohjois-Pohjanmaalla ja sitä pohjoisemmilla alueilla.

Latvalan mukaan näköpiirissä ei ole pysyvää lumipeitettä Etelä-Suomeen.

”Ajankohtaan nähden sää on hyvin lauhaa. Silloin tällöin voidaan mennä pakkasen puolelle varsinkin yöllä, mutta jos silloin ei tule sadetta, ei tule luntakaan. Kun taas lauhtuu, pienikin lumimäärä sulaa pois.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat