Kirkko tehnee tänä vuonna ennätyksensä uusissa jäsenissä – Silti kokonaismäärä pienenee, koska ovi käy vilkkaammin toiseen suuntaan - Kotimaa | HS.fi

Kirkko tehnee tänä vuonna ennätyksensä uusissa jäsenissä – Silti kokonaismäärä pienenee, koska ovi käy vilkkaammin toiseen suuntaan

Kirkosta eroamisia tulee todennäköisesti olemaan selvästi edellisvuosia vähemmän. Kirkon tutkimuskeskuksen tutkijan mukaan osasyy saattaa olla koronaviruskriisi.

Jumalanpalvelus Kankaanpään kirkossa viime kesäkuussa.­

30.11.2020 2:00

Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon liittyy tänä vuonna todennäköisesti ennätysmäärä uusia jäseniä.

Viime vuosina kirkkoon on liittynyt vuosittain tyypillisesti runsaat 16 000 uutta ihmistä. Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Veli-Matti Salminen kertoo, että tänä vuonna lähes sama määrä ihmisiä oli liittynyt kirkkoon jo lokakuun loppuun mennessä. Jos trendi pysyy loppuvuoden samana, kirkkoon liittyy tänä vuonna noin 19 000 uutta jäsentä.

Se olisi kirkon uusi ennätys, sillä aiempi huippulukema on vuodelta 2015, jolloin uusia jäseniä liittyi 17 604.

”On hyvinkin mahdollista, että parin viime vuoden lukemiin tulee nousua”, Salminen toteaa.

Kirkosta eronneiden määrä puolestaan jää luultavasti tänä vuonna huomattavasti pienemmäksi kuin edellisvuosina.

Silti kirkon jäsenmäärä kokonaisuudessaan vähenee. Tänäkin vuonna kirkosta eroaa enemmän ihmisiä kuin sinne liittyy, ja kirkon jäseniä kuolee enemmän kuin uusia kastetaan.

Syyskuun lopussa kirkosta oli eronnut vajaat 24 000, ja Veli-Matti Salmisen arvion mukaan luku noussee hieman yli 40 000:n.

Loppuvuoden eroamisinto selittyy enimmäkseen kirkollisverolla, koska sitä on maksettava koko seuraavalta vuodelta, jos on kuulunut kirkkoon vuoden lopussa. Ensi vuoden kirkollisveron maksu määräytyy siis sen mukaan, onko kirkon jäsen joulukuun viimeisenä päivänä.

Jotkut saattavat erota kirkosta ennen vuoden viimeistä päivää mutta liittyä jäseneksi uudestaan seuraavan vuoden alkupuolella.

Jos kirkosta eroajien määrä jäisi tänä vuonna noin 40 000:een, se olisi merkittävästi vähemmän kuin muutamana edellisvuotena. Esimerkiksi vuosina 2016–2019 kirkosta erosi vuosittain yli 50 000 ihmistä.

Eniten ihmisiä erosi kirkosta vuonna 2010, kun eroamispäätöksen teki yli 80 000 suomalaista.

HS kertoi viime sunnuntaina julkaistussa jutussaan, että ihmisten hengellisyys ja henkisyys ovat korostuneet koronaviruskriisin aikana.

Veli-Matti Salminen toteaa, että koronaviruskriisillä saattaa olla vaikutusta siihen, että ihmiset ovat hakeutuneet enemmän kirkon avun piiriin. Salmisen mukaan keväällä näkyi kirkon antama epidemia-apu, ja tämä on todennäköisesti vaikuttanut positiivisesti ihmisten mielikuviin kirkosta.

”On kuitenkin vielä vähän liian rohkeaa lähteä tekemään oletuksia siitä, että näkyykö tämä kirkkoon liittymisissä asti”, Salminen sanoo.

Hän kuitenkin toteaa, että kirkkoon liittymisten määrä on kasvanut tasaisesti 2010-luvulla. Siinä valossa uusi ennätys ei ole kovin suuri yllätys.

Hänen mukaansa liittymisten lisääntyminen on kuitenkin mielenkiintoista, sillä kirkkoon liittyminen ei ole tavallisesti yhtä spontaania kuin siitä eroaminen. Useimmiten uusi jäsen on hyödyntänyt kirkon palveluita jo hyvän tovin ennen kuin päättää liittyä jäseneksi.

Koronaviruskriisin ja kirkosta eronneiden määrän välinen yhteys saattaa sen sijaan olla hieman selvempi. Kun pandemiakriisi on ajanut kaiken edelle, kirkon jäsenyyttä ei ole ehkä ehditty punnita sen syvällisemmin.

”Keväällä pohdin, että ihmiset keskittyivät tärkeimpiin ja akuuteimpiin asioihin. Kirkon jäsenyyttä ei silloin mietitty suuntaan tai toiseen”, Salminen sanoo.

”Mutta onhan tämä omanlaisensa kiintoisa signaali, jos ihmisiä eroaa kirkosta vähemmän kuin normaalisti.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat