Kaksi luutnanttia tuomittiin Ilmavoimien päättöharjoituksesta: varusmiehiä kylmetettiin seisottamalla avannossa ja lunta hierottiin paljaalle iholle - Kotimaa | HS.fi

Kaksi luutnanttia tuomittiin Ilmavoimien päättöharjoituksesta: varusmiehiä kylmetettiin seisottamalla avannossa ja lunta hierottiin paljaalle iholle

Oikeus tuomitsi kaksi luutnanttia useista Ilmavoimien päättöharjoituksessa vuonna 2018 tapahtuneista pahoinpitelyistä ja palvelusrikoksista.

Ilmavoimien joukkoharjoituskauden päättöharjoitukset järjestettiin Jämsässä marraskuun lopussa 2018.­

30.11.2020 15:40 | Päivitetty 30.11.2020 15:50

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi kaksi luutnanttia useista palvelusrikoksista ja pahoinpitelyistä Ilmavoimien vuoden 2018 päättöharjoituksen takia. Oikeus puolestaan hylkäsi kaikkien varusmiesten syytteet.

Lisäksi oikeus hylkäsi syytteet yhdeltä Puolustusvoimille töihin jääneeltä, jonka osaaminen ja koulutus vastasivat oikeuden mukaan varusmiesten tasoa.

Tuomiot liittyvät kylmettämiseen, jota varusmiehet tekivät toisilleen marraskuussa harjoituksen kuulustelutilanteissa. Kylmetetyt varusmiehet edustivat kiinni jäänyttä vihollista.

Kuulustelijat olivat esimerkiksi seisottaneet varusmiehiä paljain jaloin avannossa joitain minuutteja, pitäneet heitä lumihangessa muun muassa paljas rintakehä lunta vasten ja myös hieroneet lunta varusmiesten paljaille ihoille.

Syyttäjä vaati rangaistuksia yhteensä 21 syytetylle pahoinpitelyistä ja palvelusrikoksista. Heistä 18 oli varusmiehiä.

Oikeus kuitenkin hylkäsi varusmiesten syytteet. Kuulustelua tehneille varusmiehille ei ollut annettu koulutusta kuulustelemiseen. Harjoituksessa kiinni jääneet olivat sen sijaan saaneet koulutusta. Lisäksi kiinni jääneillä olisi ollut osaltaan mahdollisuus keskeyttää harjoitus, oikeus totesi.

Oikeus kuitenkin katsoi, että kahdella luutnantilla olisi ollut velvollisuus toimia toisin. He toimivat varusmiesten kouluttajina.

”[Tuomitut] ovat olleet kadettikoulusta valmistuneita luutnantteja. Heidän on pitänyt tuntea palvelusturvallisuuteen, puolustusvoimien normeihin, sodan oikeussääntöihin sekä sotavankien kohteluun liittyvät perusasiat.”

Kouluttajina kaksikko oli velvollinen seuraamaan ja valvomaan varusmiesten toimintaa sekä tarvittaessa puuttumaan siihen. Heidän tehtävänsä oli huolehtia, että toiminnassa noudatetaan turvallisuusmääräyksiä, voimankäyttösääntöjä ja sodan oikeussääntöjä, oikeus katsoi.

Kuulusteluja pidettiin kahden päivän aikana. Oikeus ei päässyt selvyyteen siitä, keneltä ajatus kylmettämisestä oli tullut ensimmäisenä päivänä.

”Esitetyn selvityksen perusteella käräjäoikeudelle on syntynyt käsitys, että tilanne puhuttamispaikalla on ollut varsin kaoottinen eikä kukaan ole varsinaisesti johtanut toimintaa”, oikeus katsoi.

Syytetyt pääosin kiistivät syytteet. Varusmiehet vetosivat siihen, että he eivät voineet olla tottelematta esimiestensä käskyjä.

Oikeuden mukaan oli useita syitä siihen, miksi kuulustellut varusmiehet eivät vaatineet harjoitusten keskeyttämistä.

Syytetyt vetosivat myös siihen, että harjoituksessa kiinni otetut varusmiehet olisivat milloin tahansa voineet lopettaa kuulustelun sanomalla ”no play”.

Oikeus arvioi myös sitä, miksi kuulustellut eivät olleet vaatineet harjoituksen keskeyttämistä. Kaikille yhteisenä motiivina esille nousi oikeuden mukaan ylpeys omasta aselajista eli ”sissihonor”.

Osa syistä liittyi siihen, että kuulustellut eivät kokeneet tilannetta liian ikävänä tai pahana. Osa syistä liittyi puolestaan siihen, että kuulustellut eivät halunneet olla erilaisia tai heikompia kuin tiedustelijatoverit.

Oikeus viittasi myös ”jääräpäisyyteen” ja siihen, että kuulusteltavat halusivat tietoisesti katsoa, kuinka pitkälle vääriin menetelmiin puhuttamista suorittaneet varusmiehet menevät.

Luutnantit tuomittiin 60 ja 80 päiväsakkoon. Toinen heistä sai tuomion neljästä pahoinpitelystä ja kahdesta palvelusrikoksesta, toinen puolestaan seitsemästä pahoinpitelystä ja kolmesta palvelusrikoksesta.

Suomen rikoslaissa kiduttamista ei ole määritelty omaksi rikoksekseen, mutta perinteisesti sillä on tarkoitettu muun muassa tunnustuksen hankkimista kivun ja epäinhimillisen kohtelun avulla esimerkiksi kuulustelutilanteissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat