Korona­virus­rajoitukset kiristyvät eri puolilla maata – HS kokosi leviämis­vaiheessa olevien alueiden rajoituksia ja suosituksia - Kotimaa | HS.fi

Korona­virus­rajoitukset kiristyvät eri puolilla maata – HS kokosi leviämis­vaiheessa olevien alueiden rajoituksia ja suosituksia

Maanantaina Kymenlaakson ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit ilmoittivat siirtyneensä koronaviruksen leviämisvaiheeseen.

Leviämisvaiheessa olevat Helsingin ja Uudenmaan, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit on merkitty karttaan punaisella. Kiihtymisvaiheessa olevat sairaanhoitopiirit ovat kartassa oranssilla.­

30.11.2020 19:18

Suomen 20 sairaanhoitopiiristä viisi on siirtynyt koronavirustilanteessaan leviämisvaiheeseen. Viimeisimpänä leviämisvaiheeseen siirtymisestä tiedottivat maanantaina Kymenlaakso ja Kanta-Häme.

Aiemmin leviämisvaiheeseen siirtymisestä ovat kertoneet Helsingin ja Uudenmaan, Pohjois-Pohjanmaan sekä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirit.

Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä (Kymsote) kertoi maanantaina, että alueella valmistellaan rajoitustoimia ja suosituksia. Ne tulevat koskemaan tapahtumia ja yleisiä kokoontumisia, julkisten tilojen käyttöä, opetuksen järjestämistä sekä ryhmäharrastustoimintaa.

Muissa leviämisvaiheessa olevissa sairaanhoitopiireissä näitä rajoituksia ja suosituksia on jo otettu käyttöön. Kokoontumisia ja yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset ja suositukset ovat voimassa Päijät-Hämeessä 14. joulukuuta saakka, Pohjois-Pohjanmaalla 18. joulukuuta saakka ja Helsingissä ja Uudellamaalla sekä Kanta-Hämeessä 20. joulukuuta saakka.

Päijät-Hämeessä, Kanta-Hämeessä ja Pohjois-Pohjanmaalla yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten henkilömäärä on enintään kymmenen. Helsingissä ja Uudellamaalla kaikki yleisötilaisuudet on kielletty.

Pohjois-Pohjanmaalla sekä Helsingissä ja Uudellamaalla on suljettu avoimet kuntien hallinnoimat julkiset tilat. Päijät-Hämeessä esimerkiksi kirjastot pysyvät auki rajoitustoimin ja niissä asiointi rajataan 15 minuuttiin. Lisäksi Päijät-Hämeen nuorisotilat pidetään auki.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta on keskeytetty. Pohjois-Pohjanmaalla sekä Helsingissä ja Uudellamaalla alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voi harkinnan mukaan jatkua. Sitä vanhempien alaikäisten ryhmäharrastustoiminnan jatkamisessa tulee käyttää erityistä harkintaa.

Kanta-Hämeessä lasten ja nuorten joukkuelajien ottelut suositellaan keskeyttämään. Niitä voidaan järjestää korkeintaan oman maakunnan sisäisesti. Kanta-Hämeessä keskeytetään myös ammattilaisurheilutapahtumat, konsertit ja teatteriesitykset.

Toisen asteen oppilaitokset, vapaan sivistystyön oppilaitokset ja korkeakoulut ovat siirtyneet etäopetukseen Pohjois-Pohjanmaalla sekä Helsingissä ja Uudellamaalla. Päijät-Hämeessä lukiot ja ammattioppilaitokset jatkavat lähiopetuksena, mutta maskisuositus on voimassa sekä opiskelijoilla että opettajilla.

Kanta-Hämeessä toisen asteen opetuksessa jatketaan lähi- ja etäopetuksen yhdistelmää, mutta epidemiatilanteen vaikeutuessa etäopetukseen siirtymisestä annetaan erillinen suositus.

Maskisuositus on voimassa jokaisella leviämisvaiheen alueella, ja se koskee kaikkia yli 15-vuotiaita. Maskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä, koronavirustestiin hakeutumisessa sekä ennen testituloksen valmistumista kodin ulkopuolella liikuttaessa, toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja yläkoulussa, kaikissa julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.

Tällä hetkellä epidemian kiihtymisvaiheessa ovat sairaanhoitopiireistä Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Länsi-Pohja, Pirkanmaa, Vaasa ja Varsinais-Suomi.

Esimerkiksi Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien pelätään siirtyvän lähiaikoina epidemian leviämisvaiheeseen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat