Tämän vuoden syksy oli poikkeuksellisen lämmin, marraskuussa tehtiin mittaushistorian lämpöennätys - Kotimaa | HS.fi

Tämän vuoden syksy oli poikkeuksellisen lämmin, marraskuussa tehtiin mittaushistorian lämpöennätys

Aiempi marraskuun lämpöennätys oli vuodelta 2015.

Sadepilvet uhkasivat peittää iltapäivän auringonsäteet Helsingin Tokoinrannassa 23. marraskuuta 2020.­

1.12.2020 14:45

Moni suomalainen saattoi ihmetellä tänä vuonna tavallista lämpimämpää marraskuuta. Ilmatieteen laitoksen tilastoista selviää, että kokemus pitää paikkansa: tämän vuoden marraskuu oli koko maassa harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen lämmin.

Ilmatieteen laitoksen meterologi Ville Siiskonen kertoo, että esimerkiksi Helsingin Kaisaniemen mittausaseman keskilämpötila oli marraskuussa 5,6 astetta.

”Viimeksi samoihin lukemiin päästiin viisi vuotta sitten. Myös vuosina 2011 ja 2000 marraskuu oli lämmin”, Siiskonen kertoo.

Tänä vuonna tehtiin myös marraskuun mittaushistorian lämpötilaennätys, kun 6. marraskuuta elohopea kipusi Maarianhaminan lentoasemalla 16,6 asteeseen. Aiempi ennätys oli vuodelta 2015, jolloin lämpötilaksi mitattiin 14,3 astetta.

Lämpimästä säästä huolimatta marraskuu oli tavanomaisen valoisa.

”Esimerkiksi Helsinki-Vantaalla mitattiin marraskuun aikana 36,5 tuntia auringonpaistetta. Pitkän ajan keskiarvo on lähes sama, 36,7 tuntia”, Siiskonen kertoo.

Syksy- ja talvikuukausina lämpötilan ja valoisuuden suhde ei ole niin suoraviivainen, Siiskonen kertoo. Lauhoina talvina matalapaineet liikkuvat Suomen yli ja tuovat mukanaan pilvisyyttä ja sateita.

”Sen takia ei voida suorana sanoa, että lämmin marras- tai joulukuu tarkoittaa myös aurinkoista”, Siiskonen selittää.

Ylipäätään syksy eli syys-marraskuu oli keskilämpötilaltaan monin paikoin maan etelä- ja länsiosassa mittaushistorian lämpimin.

Syksyn keskilämpötila vaihteli lounaissaariston reilusta 10 asteesta Käsivarren Lapin vajaaseen kahteen asteeseen. Tilastolliseen vertailukauteen 1981–2010 nähden lämpötilat olivat koko maassa noin kolme astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampia. Syksyn ylin lämpötila mitattiin Kokemäen Tulkkilassa 27. syyskuuta, jolloin mittari näytti 23,5 astetta.

Siiskosen mukaan poikkeuksellisen lämmin syksy johtuu siitä, että Suomeen pääsi tulemaan etelästä ja lounaasta lämmintä ilmamassaa.

Esimerkiksi lämpöennätyspäivänä 6. marraskuuta Suomen sääoloihin pääsi vaikuttamaan niin sanottu föhn-tuuli: ilma nousi Skandien yli ja laskeutuessaan alas se oli kuivaa ja lämpeni tehokkaasti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat