Mies tuomittiin Maria Ohisalon laittomasta uhkauksesta: julkaisi sisäministeristä kuvan tähtäinristikon takana ja uhkasi viedä pommirekan poliisitalolle - Kotimaa | HS.fi

Mies tuomittiin Maria Ohisalon laittomasta uhkauksesta: julkaisi sisäministeristä kuvan tähtäinristikon takana ja uhkasi viedä pommirekan poliisitalolle

Lisäksi mies sai tuomion poliisin kunnianloukkauksesta ja poliisin tunnuskuvan oikeudettomasta käytöstä.

Sisäministeri Maria Ohisalo syyskuussa 2020.­

1.12.2020 14:56

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1990 syntyneen miehen sisäministeri Maria Ohisalon laittomasta uhkauksesta, poliisin kunnianloukkauksesta ja poliisin tunnuskuvan oikeudettomasta käytöstä sosiaalisessa mediassa. Oikeus tuomitsi miehen neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Tuomittu muun muassa kuvasi sisäministerin piirretyn tähtäimen ristikon takana sekä kirjoitti vievänsä pommirekan Pasilan poliisitalolle ja lähettävänsä paketin myös sisäministeriöön. Mies julkaisi kirjoitukset ja kuvat sosiaalisen median Instagram-palvelussa lokakuussa 2020.

”Uhkaukset ja erityisesti valokuva siihen liitettyine teksteineen ovat sisällöltään sellaisia, että ne eivät tue käsitystä siitä, että kysymys olisi jostakin muusta kuin Ohisalon koskemattomuuteen ja turvallisuuteen kohdistuvan oikeuden loukkaamista”, oikeus katsoi.

Kunnianloukkausta koskeva tuomio puolestaan tuli siitä, että mies oli kutsunut erästä poliisia mielisairaaksi, rikolliseksi, vaaralliseksi, sairaaksi ja narsistiseksi ja noloksi sekä käyttänyt monia muitakin nimityksiä. Lisäksi hän oli kertonut virheellisesti poliisin saaneen tuomioita.

”Kokonaisuutena arvostellen käräjäoikeus katsoo, että päivitykset ylittävät selvästi sen, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä, ja että ne ovat myös omiaan aiheuttamaan [poliisiin] kohdistuvaa halveksuntaa sekä lisäksi hänelle kärsimystä”, oikeus totesi.

Syytetyllä on taustallaan useita käräjäoikeuden tuomioita muun muassa pahoinpitelystä, petoksesta, kunnianloukkauksesta ja haitanteosta virkamiehelle.

Syytetyn avustaja myönsi Ohisaloa koskeneen kirjoittelun ja kuvan oikeaksi mutta kiisti päämiehensä syyllistyneen rikokseen.

Ohisalo puolestaan sanoi oikeudessa, että muun muassa kirjoittelu hänen ”metsästämisestään” herätti huolen siitä, voiko joku tulla esimerkiksi yleisötilaisuuksissa hänen peräänsä.

Lue lisää: Sisäministeri Ohisalo: ”Tämä oli ensimmäinen kerta, kun konkreettisesti minun turvallisuuttani uhataan tällä tavalla” – Syyttäjä vaatii vähintään kuuden kuukauden ehdollista vankeutta

Laittoman uhkauksen tunnusmerkistöön kuuluu uhkaaminen aseella tai rikoksella. Lisäksi uhatulla on oltava perusteltu syy pelätä joko omasta tai toisen puolesta vakavaa vaaraa, joka kohdistuu joko henkilökohtaiseen turvallisuuteen tai omaisuuteen.

Oikeudessa sanailtiin myös siitä, mihin kaikkeen uhkaus itse asiassa kohdistui. Ohisaloa puolustava Markku Fredman ja valtionsyyttäjä Mika Appelsin olivat sitä mieltä, että uhkaus kohdistui Ohisaloa laajemmin julkiseen valtaankin.

”Tällaisella teolla pyritään selkeästi vaikuttamaan myös demokraattiseen järjestelmään”, Appelsin sanoi.

Tuomittua puolustanut Katariina Kuronen nosti esiin teon taustalla vaikuttanutta kokemusta siitä, että laki ei ole sama kaikille. Tuomittu kertoi kokeneensa poliisin toiminnan epäeettiseksi itseään ja läheisiään kohtaan. Mies kertoi turhautuneensa, kun ei saanut Ohisalolta kommenttia ennen oikeussalissa ruodittua kirjoittelua.

”Mielestäni demokraattista yhteiskuntaa koskeva loukkaus jää tässä aika etäiseksi”, Kuronen arvioi.

Laittomasta uhkauksesta on tulossa virallisen syytteen alainen rikos, jos uhri joutuu uhkailluksi työn tai julkisen luottamustehtävän takia. Hallitus on antanut asiasta esityksen eduskunnalle.

Lue lisää: Oikeusministeri Henriksson: Laiton uhkaus muutetaan virallisen syytteen alaiseksi demokratian suojelemiseksi

Yksi ehdotuksen tarkoitus on puuttua niin sanottuun maalittamiseen. Lausuntokierroksella moni piti uudistusta hyvänä ensi askeleena mutta toivoi, että rikoslakia täydennettäisiin erillisellä maalittamissäännöksellä.

Maalittamisessa joku nostetaan asiattomasti tikun nokkaan, minkä jälkeen iso joukko ihmisiä häiritsee maalitetun henkilön toimintaa esimerkiksi asiattomilla viesteillä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat