Syyttäjä: United Brotherhood -miehen sellistä Riihimäen vankilasta löytyi kostolista, jolle merkityt kaksi vartijaa on pahoinpidelty - Kotimaa | HS.fi

Syyttäjä: United Brotherhood -miehen sellistä Riihimäen vankilasta löytyi kostolista, jolle merkityt kaksi vartijaa on pahoinpidelty

Vartijoita koskeva lista on löytyi viime keväänä kaksi kertaa saman United Brotherhoodin puolikasjäsenen sellistä.

United Brotherhoodin osajäsentä syytetään muun muassa yllytyksestä pahoinpitelyyn Riihimäen vankilassa. Miehen sellistä löytyi kaksi kertaa lista vartijoista.­

3.12.2020 11:04 | Päivitetty 3.12.2020 13:02

Vartija joutui väkivallan kohteeksi Riihimäen vankilassa liivijengi United Brotherhoodin nimissä, sanoo syyttäjä haastehakemuksessa. Juttua on alettu käsitellä tänään Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.

United Brotherhoodiin osajäsenen sellistä on löytynyt vartijoita koskeva lista. Syyttäjän mukaan kaksi listan vartijoista on joutunut väkivallan kohteeksi.

Syyttäjän haastehakemuksessa kerrotaan, että lista löytyi kahteen otteeseen jengin osajäsenen sellistä maalis- ja toukokuussa.

”[V]ankisellistä on 9.3.2020 ja 18.5.2020 löytynyt lista United Brotherhoodin maalittamista Riihimäen vankilan vartijoista, syyttäjä kirjoittaa.

Väkivallasta syytetty vanki hyökkäsi vartijan kimppuun täysin yllättäen aamupalan jakamisen yhteydessä toukokuussa. Mies löi vartijaa voimakkaasti nyrkillä päähän. Hän on itse myöntänyt väkivallan.

Syyttäjän mukaan kyseisen vartijan pahoinpitelylle ei ole löytynyt järkevää kostomotiivia, mutta syytetty oli höystänyt lyöntiään kostoon viittaavalla ”tätähän te halusitte” -lausahduksella. Haastehakemuksesta ei selviä, mihin lausahduksella on viitattu.

Väkivallasta syytetty kiistää, että teko olisi tehty United Brotherhoodin nimissä. Yllytyksistä syytetty ja listaa pitänyt mies puolestaan kiistää syytteen kokonaisuudessaan.

Vartijaan väkivaltaa kohdistanut syytetty oli pukeutunut punamustiin vaatteisiin, millä haluttiin syyttäjän mukaan viitata United Brotherhoodiin.

Hänen sellistään on myös löytynyt United Brotherhoodin alajengin Bad Unionin logolla varustettu vihko. Syyttäjän mukaan teko tehtiin nimenomaan UB:n hyväksi, puolesta tai nimissä.

Syyttäjä vaatii vartijan kimppuun hyökänneelle miehelle tuomiota virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja pahoinpitelystä. Listaa pitäneelle miehelle syyttäjä puolestaan vaatii tuomiota yllytyksestä tekoihin.

Lisäksi syyttäjä vaatii miehille tuomiota laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta, koska Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on asettanut United Brotherhoodin ja Bad Unionin väliaikaiseen toimintakieltoon.

Edellisten lisäksi syyttäjä vaatii vartijan väkivaltaisesta vastustamisesta ja pahoinpitelystä syytetylle tuomiota myös laittomasta uhkauksesta. Syyttäjän mukaan mies uhkaili toista vartijaa, kun hänet vietiin eristysselliin.

United Brotherhood -liivijengi yhdistyi vuonna 2010 kolmesta alamaailman jengistä: Moresta, Rogues Gallerysta ja Natural Born Killersistä. Syyttäjä ja poliisihallitus vaativat toisessa oikeudenkäynnissä jengiä lakkautettavaksi lain ja hyvien tapojen vastaisena.

Jengiläisten itsensä mukaan United Brotherhoodin toiminta on lakannut, mutta viranomaiset ovat asiasta eri mieltä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antaa lopullisen päätöksen lakkauttamista koskevassa asiassa helmikuussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat