Syyttäjä vaatii Veijo Baltzarille vuosien vankeusrangaistusta: ”Tässä on tarkoitus kaivaa totuus esiin” – Puolustuksen mukaan kyse on tulkintaeroista - Kotimaa | HS.fi

Syyttäjä vaatii Veijo Baltzarille vuosien vankeusrangaistusta: ”Tässä on tarkoitus kaivaa totuus esiin” – Puolustuksen mukaan kyse on tulkintaeroista

Useista ihmiskauppa- ja seksuaalirikoksista syytetty Veijo Baltzar kiistää kaikki syytteet.

Syyttäjä Mikko Sipilä saapui Helsingin käräjäoikeuteen perjantaina alkaneeseen Veijo Baltzarin ihmiskauppaoikeudenkäyntiin.­

4.12.2020 2:00 | Päivitetty 4.12.2020 13:07

Helsingin käräjäoikeudessa käynnistyi perjantaiaamuna oikeudenkäynti kulttuurineuvos Veijo Baltzaria koskevista rikossyytteistä. Oikeudenkäynti alkoi valmisteluistunnolla, joka käydään suljetuin ovin.

Baltzar on syytteessä muun muassa kuudesta törkeästä ja yhdestä perusmuotoisesta ihmiskaupasta. Lisäksi syytteiden joukossa on kiskonnantapaisia työsyrjintöjä, raiskauksia ja lievempiä seksuaalirikoksia.

Syyttäjä Mikko Sipilä kertoi vaativansa päätekijälle ehdotonta vankeusrangaistusta ja kahdelle muulle tekijälle ehdollisia tuomioita.

”Jos kaikki syytteet menestyvät niin kuin on kirjoitettu, puhutaan vähintään kuudesta tai seitsemästä [vuodesta]”, hän sanoi.

”Tässä on tarkoitus kaivaa totuus esiin.”

Syytteet liittyvät laajasti tunnetun ja palkitun Baltzarin johtamaan teatteritoimintaan, jossa on vuosien aikana ollut mukana useita nuoria naisia.

Avustaja Jussi Sarvikiven mukaan Baltzar kiistää kaikki rikossyytteet.

Baltzarin lisäksi syytettynä on kaksi naista. Heitä syytetään avunannosta ihmiskaupparikoksiin ja toista myös toissijaisesti kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

Sipilän mukaan kyse on ollut lahkon tai kultin tapaisesta toiminnasta. Tapaus on täysin poikkeuksellinen, eikä sitä voi Sipilän mukaan verrata aikaisempiin ihmiskauppatapauksiin.

Baltzarin johtaman yhteisön sisällä on ollut syyttäjän näkemyksen mukaan oma talous ja käyttäytymissäännöt.

”Siellä on ollut tämmöinen hierarkia. Sääntöjä on pidetty yllä lähinnä kotona, mutta käsittääkseni on pyritty siihen, että niitä noudatetaan myös muualla”, Sipilä kertoo.

Hänen mukaansa säännöissä on puututtu muun muassa naisten pukeutumiseen ja kielenkäyttöön. Poliisin esitutkinta osoitti, että näiden sääntöjen noudattamista vaadittiin väkivallan uhalla. Esitutkinnan mukaan yhteisössä valitsi pelon ilmapiiri.

Puolustuksen mukaan syytteissä on kyse syyttäjän tulkinnasta, joka on varsin erilainen kuin puolustuksen.

”Olemme monista asioista hyvin samaa mieltä. Kyse on ollut teatterityyppisestä toiminnasta ja siihen liittyvästä yhteisöllisestä toiminnasta. Meillä on erimielisyyksiä siitä, mitä on tapahtunut ja minkälaista se toiminta on ollut.”

Ihmiskaupparikoksiin liittyvä näyttö on puolustuksen mukaan kiistanalaista.

Yksi keskeisistä erimielisyyksistä liittyy Sarvikiven mukaan näkemykseen kulttimaisesta toiminnasta.

”On erimielisyys syyttäjän kanssa siitä, mikä on tämän teatteritoiminnan luonne. Meillä on erimielisyyttä myös siitä, mikä on mustalaiskulttuuriin liittyvä yhteisöllisen asumisen muoto.”

Sarvikiven mukaan puolustuksella on voimakas näkemysero siitä, kuinka normaalia on esimerkiksi se, että jonkun vanhemman henkilön kotona asuu nuoriakin ihmisiä.

Baltzar kiistää myös lukuisat seksuaalirikossyytteet, jotka sisältävät muun muassa raiskauksia. Puolustuksen mukaan syytteille ei ole pitävää näyttöä.

Marraskuussa 2019 HS kertoi Baltzarin teatteritoiminnasta laajassa lehtijutussa ”Baltzarin kultti”. Jutussa muun muassa kerrottiin, että Baltzar on vuosien ajan houkutellut tyttöjä ja nuoria naisia teatteriyhteisöönsä. Osa heistä myös muutti Baltzarin luokse asumaan.

Lue lisää: Hän manipuloi ja lähenteli lukioikäisiä tyttöjä – HS tutki, miten ihmiskaupasta epäilty kulttuurineuvos Veijo Baltzar rakensi teatteristaan kultin

HS haastatteli juttuun 18:aa tyttöä tai nuorta naista, joilla oli ensi käden kokemusta Baltzarin toiminnasta. Baltzar itse kieltäytyi HS:n haastattelupyynnöstä.

Jutun pääkäsittely aloitetaan Helsingin käräjäoikeudessa ensi viikon keskiviikkona.

Asian käsittely aloitettiin pikavauhtia. Sipilän mukaan oikeudenkäynti haluttiin päästä aloittamaan mahdollisimman nopeasti asian laajuuden vuoksi.

Lähes vuoden ajan kestäneen esitutkinnan aineisto on hyvin laaja. Henkilötodistajia tullaan kuulemaan useita kymmeniä.

Juttua on tarkoitus käsitellä ensi vuoden maaliskuun loppuun saakka.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat