Ensimmäiset korona­virus­rokotteet saapunevat Suomeen alku­vuodesta – Askarruttaako sinua jokin asia tulevassa rokotteessa? Vastaa HS:n kyselyyn - Kotimaa | HS.fi

Ensimmäiset korona­virus­rokotteet saapunevat Suomeen alku­vuodesta – Askarruttaako sinua jokin asia tulevassa rokotteessa? Vastaa HS:n kyselyyn

Rokotteet saapuvat Suomeen ensi vuoden alussa. HS:n kyselyssä voi esittää kysymyksiä, jotka askarruttavat sinua rokotteeseen liittyen. HS välittää kysymyksiä asiantuntijoille.

Lääkeyhtiö Pfizer kertoi marraskuussa, että sen ja Biontechin kehittämä koronavirusrokote antaa yli 90-prosenttisen suojan koronavirustaudilta. Kuvituskuva rokoteannoksista on lokakuun lopulta.­

4.12.2020 20:13 | Päivitetty 7.12.2020 7:02

Hallitus hyväksyi tällä viikolla suunnitelman, jolla aiotaan toteuttaa suomalaisten rokotus koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

Hallituksen tavoitteena on rokottaa koko väestö, kun myyntiluvallinen rokote on saatavilla. Sitä tarjotaan maksutta kaikille halukkaille, joilla ei ole terveydellistä estettä rokotteen ottamiselle.

Ensimmäisinä rokotteen saavat koronapotilaita hoitava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä hoivakotien henkilöstö. Lisäksi rokotejärjestyksessä ensimmäisinä ovat ikääntyneet henkilöt ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Rokotteet saapuvat Suomeen useassa erässä ensi vuoden alussa. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotukset voitaisiin toteuttaa pääosin helmi–maaliskuuhun 2021 mennessä.

Rokotukset voidaan laajentaa tämän jälkeen tai jo samanaikaisesti seuraaviin kohderyhmiin.

Rokotuksen järjestäminen on kuntien vastuulla, ja käytännön järjestelyjä koordinoivat sairaanhoitopiirit.

Koronarokotteita ovat valmistaneet useat lääkefirmat. Suomessa käyttöön tulee ensimmäisenä todennäköisesti Pfizerin ja Biontechin rokote.

EU on saamassa kyseistä rokotetta 200 miljoonaa annosta, ja Suomen osuus tuosta määrästä on 1,23 prosenttia eli 2,46 miljoonaa annosta.

HS etsii nyt vastauksia lukijoitaan askarruttaviin kysymyksiin tulevasta rokotteesta.

Voit kysyä esimerkiksi rokotteiden turvallisuudesta, rokotusjärjestyksestä ja rokotuksen järjestelyistä – tai mistä tahansa muusta rokotteeseen liittyvästä asiasta. HS välittää kysymyksiä asiantuntijoille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat