Kunnat eivät harkitse koulujen joululomien siirtoa: ”Muutama päivä ei merkittävästi vaikuttaisi tautitilanteeseen” - Kotimaa | HS.fi

Kunnat eivät harkitse koulujen joululomien siirtoa: ”Muutama päivä ei merkittävästi vaikuttaisi tautitilanteeseen”

Jos joululomaa pidennettäisiin, jouduttaisiin vastaavasti jotain muuta lomaa, kuten talvilomaa, lyhentämään.

Koulun joulujuhlaa harjoiteltiin Helsingissä joulukuussa 2011.­

7.12.2020 15:17

Suurissa kunnissa ei ole harkittu joululomien pidentämistä koronaepidemian vuoksi.

Esimerkiksi Helsingissä, jossa tartuntaluvut ovat olleet kasvussa, koulut päättävät syyslukukautensa tänä vuonna vasta päivä ennen jouluaattoa, ja oppilaat palaavat kouluun heti loppiaisen jälkeen, torstaina 7. tammikuuta.

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen kertoo, ettei joululomien pidentämistä ole Helsingissä edes harkittu.

”En näkisi, että muutaman päivän pidentäminen alusta tai lopusta merkittävästi vaikuttaisi tautitilanteeseen”, Pohjolainen sanoo.

Jos joululomaa pidennettäisiin, jouduttaisiin vastaavasti jotain muuta lomaa, kuten talvilomaa, lyhentämään. Myöskään talviloman porrastamista pääkaupunkiseudun sisällä Pohjolainen ei pidä realistisena.

”Kun koko pääkaupunkiseutu on samaa työssäkäyntialuetta, perheille voisi aiheuttaa ongelmia, jos loma-ajat olisivat sen alueen sisällä eri”, hän sanoo.

Pohjolainen muistuttaa, että koronaepidemian vuoksi etäopetus myös peruskoululaisille on mahdollinen. Päätöksen mahdollisesta etäopetuksesta tekee toimialajohtaja epidemiologisen yksikön kanssa, kun taas loma-ajoista päättää kasvatus- ja koulutuslautakunta.

”Kaupungin epidemiologinen yksikkö ei ole nähnyt, että etäopetukseen siirtyminen olisi tässä tilanteesta tarpeen”, Pohjolainen sanoo.

Kunnat voivat päättää koulujen loma-ajoista itsenäisesti, muistutti Opetushallituksen Matti Lahtinen. Laissa määritellään vain koulupäivien määrä ja se, milloin lukuvuosi päättyy. Perusopetuslain mukaan lukuvuodessa on 190 työpäivää ja lukuvuosi päättyy viikon 22 viimeisenä arkipäivänä.

Opetuksesta ja kulttuurista vastaava johtaja Terhi Päivärinta Kuntaliitosta sanoo, ettei loma-aikojen pidentäminen ole niin yksinkertaista, miltä se voi kuulostaa.

Käytännössä loma-ajoissa on vain vähän liikkumavaraa. Koulujen loma-ajoista päätetään yleensä jo puolitoista vuotta aikaisemmin. Nyt on esimerkiksi päätetty loma-ajat lukuvuodelle 2021–2022.

Niissä kunnissa, joissa joululoma alkaa tänä vuonna jo 21. joulukuuta, on vastaavasti saatettu pitää lyhyempi syysloma tai aloittaa lukuvuosi aiemmin, Päivärinta kertoo.

Turku on yksi kunnista, joissa joululomalle siirrytään muita aikaisemmin jo 20. joulukuuta. Syyslukukausi alkoi Turussa päivää aiemmin kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtaja Mari-Elina Koivusalo (sd) sanoo, että loma-ajankohdista sovittiin jo ennen koronaa, eikä epidemiatilanne ole vaikuttanut niihin.

”Toivoisin itse, ettei lasten ja nuorten lähiopetuksesta enää nipistettäisi etäopetukseen siirtymisellä tai muulla hätäratkaisulla ennen kuin kaikki muut keinot epidemian hillitsemiseksi on käytetty”, Koivusalo sanoo.

Myöskään Tampereella ei loma-aikojen siirtämisestä olla keskusteltu, kertoo kasvatus- ja opetuspäällikkö Tuija Viitasaari. Tampereella syyslukukausi päättyy 22. joulukuuta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat