Lääkäriliitto vastustaa yhä eutanasiaa, jäsenkunnan mielipiteet lääkäriavusteisesta itsemurhasta muuttuneet sallivampaan suuntaan - Kotimaa | HS.fi

Lääkäriliitto vastustaa yhä eutanasiaa, jäsenkunnan mielipiteet lääkäriavusteisesta itsemurhasta muuttuneet sallivampaan suuntaan

Lääkäriliitto otti torstaina kantaa eutanasiaan. Jäsenille tehdyssä kyselyssä vastaajista puolet kannatti ja puolet vastusti eutanasian laillistamista.

Lääkäriliitto julkaisi tänään 10. joulukuuta 2020 kannanoto eutanasiasta eli armokuolemasta.­

10.12.2020 18:59

Lääkäriliitto vastustaa yhä eutanasiaa, eli armokuolemaa, tiedottaa liitto. Jäsenille hiljattain tehdyssä kyselyssä vastaajista puolet kannatti ja puolet vastusti eutanasian laillistamista. Tulokset eivät ole juuri muuttuneet vuonna 2013 tehdystä kyselystä.

Lääkärien mielipiteet lääkäriavusteisesta itsemurhasta sen sijaan ovat muuttuneet suopeampaan suuntaan. Uudessa kyselyssä 45 prosenttia työikäisistä lääkäreistä oli sitä mieltä, että lääkärin tulee voida avustaa potilastaan itsemurhassa.

”Vaikka lääkäriavusteisen itsemurhan suhteen mielipiteet ovat muuttuneet sallivammaksi, vain 40 prosenttia kyselyyn vastanneista toivoi muutosta eutanasiaa tai lääkäriavusteista itsemurhaa koskeviin Lääkäriliiton kantoihin. Osa eutanasiaa kannattavista lääkäreistä ei kuitenkaan halunnut, että Lääkäriliiton kantaa muutetaan”, sanoo Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Tuula Rajaniemi tiedotteessa.

Liitto kartoitti jäsentensä mielipiteitä eutanasiasta hiljattain kyselyllä, johon vastasi 7 000 lääkäriä. Kielteisimmin eutanasiaan suhtautuivat kyselyn perusteella lääkärit, joilla on pitkä työkokemus elämän loppuvaiheessa olevien potilaiden hoidosta. Mieslääkärit kannattivat eutanasian laillistamista useammin kuin naislääkärit.

Palliatiivisen hoidon eli parantumattomasti sairaiden oireiden lievittämisen ja saattohoidon parantaminen ja takaaminen jokaiselle sitä tarvitsevalle potilaalle nousi kyselyssä tärkeäksi.

57 prosenttia työikäisistä lääkäreistä oli joko osittain tai täysin samaa mieltä siitä, että riittävällä saattohoidolla ja kivunhoidolla tarvetta eutanasiaan ei ole.

”Lääkärin tehtävänä on mahdollisimman hyvä ja inhimillinen hoito sekä kärsimyksen lievittäminen elämän loppuvaiheessa kaikin käytettävissä olevin keinoin. Hyvä saattohoito asuinpaikasta riippumatta ja saattohoidon resurssien turvaaminen sekä henkilöstön osaamisen kehittäminen on ensisijaista”, sanoo tiedotteessa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

Eutanasian laillistamisesta tehtiin kansalaisaloite vuonna 2016. Aloitetta käsiteltiin eduskunnassa vuonna 2018, ja eduskunta päätyi sen hylkäämiseen.

Myös kansalaisaloitteen eduskuntakäsittelyn yhteydessä nousi esille palliatiivinen hoidon ja saattohoidon merkitys. Silloin peruspalveluministerinä toiminut Annika Saarikko (kesk) kertoi eduskuntakäsittelyssä sosiaali- ja terveysministeriön aloittavan työn saattohoidon parantamiseksi.

Lue lisää: Eduskunta äänesti eutanasian sallimisen kumoon

Ministeriö asetti kesällä 2018 uuden asiantuntijatyöryhmän selvittämään elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa, itsemääräämisoikeutta sekä saattohoitoa ja eutanasiaa koskevia sääntelytarpeita. Työryhmän on määrä työskennellä kesäkuuhun 2021 asti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat