OAJ vaatii: Opettajien pitää saada koronavirusrokote ensimmäisten joukossa - Kotimaa | HS.fi

OAJ vaatii: Opettajien pitää saada koronavirusrokote ensimmäisten joukossa

YK:n lastenjärjestön Unicefin kannanoton mukaan opettajien rokottaminen turvaisi lasten koulunkäyntiä.

Sairaanhoitaja sai koronarokotuksen Torontossa maanantaina. Yhdysvalloissa ja Kanadassa aloitettiin rokotukset tällä viikolla. Sairaalahenkilöstö on ensimmäisten rokotettavien joukossa.­

15.12.2020 12:16 | Päivitetty 15.12.2020 16:43

Opetusalan ammattijärjestö (OAJ) vaatii, että opettajat saavat koronavirusrokotteen ensimmäisten joukossa.

”Ehdottomasti tämä linjaus pitää korjata ja opettajat lisätä ensimmäisenä rokotettavien joukkoon”, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Hänen mukaansa etenkin perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa olevat tulisi rokottaa ensimmäisenä, sillä he toimivat pääasiassa lähiopetuksessa.

Luukkainen muistuttaa, että päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa työskentelevät opettajat mahdollistavat yhteiskunnan toiminnan myös koronapandemian aikana.

OAJ otti asiaan kantaa YK:n lastenjärjestön Unicefin kannanoton jälkeen. Sen mukaan opettajien tulisi saada koronavirusrokote ensimmäisten joukossa.

”Covid-19-pandemia on tehnyt vahinkoa lasten koulutukselle ympäri maailman. Opettajien rokottaminen on kriittinen askel sen saamiseksi takaisin raiteilleen”, sanoi Unicefin toiminnanjohtaja Henrietta Fore kannanotossa tiistaina.

Järjestön mielestä opettajien tulisi olla seuraavina rokotusvuorossa ”etulinjan” terveydenhuollon henkilökunnan ja riskiryhmien jälkeen.

Unicef haluaisi pitää koulut avoinna, sillä järjestön mukaan sulkujen seuraukset voivat olla vakavia erityisesti jo valmiiksi vaikeuksissa oleville lapsille.

Unicefin mukaan huhtikuussa, kun viruksen ensimmäinen aalto oli huipussaan, koulujen sulkemiset häiritsivät oppimista lähes 90 prosentilla maailman koululaisista. Joulukuun alussa koulut ovat olleet suljettuina noin viidesosalla maailman koululaisista, mikä tarkoittaa 320:tä miljoonaa lasta.

Opettajien rokottamista on kansainvälisesti pitänyt tärkeänä myös WHO:n rokotusasiantuntijaryhmä Sage. Sage perustelee asiaa kansainvälisesti koulujen avaamisen ja koulunkäynnin turvaamisella.

Suomen hallituksen linjaaman rokotestrategian mukaan rokotetta annetaan ensin koronapotilaita hoitaville työntekijöille, hoivakotien henkilöstölle, ikääntyneille ja niille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan Suomen kansallinen rokotusstrategia perustuu lääketieteelliseen riskiarvioon. Nohynek toimii myös WHO Sagen koronarokottamisen puheenjohtajana.

”Tavoitteenamme on pyrkiä vähentämään SARS-CoV-2 viruksen aiheuttamaa tautitaakkaa, kuolemia ja menetettyjä elinvuosia sekä varmistamaan terveydenhuollon kantokykyä. Sen vuoksi opettajat eivät ole ensimmäisten joukossa”, Nohynek kertoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat