Hus suosittelee tavallista suurempaa D-vitamiini­annosta ikääntyneille, tumma­ihoisille ja erityis­ryhmille koronavirus­epidemian aikana - Kotimaa | HS.fi

Hus suosittelee tavallista suurempaa D-vitamiini­annosta ikääntyneille, tumma­ihoisille ja erityis­ryhmille koronavirus­epidemian aikana

Suositus perustuu kasvavaan tutkimusnäyttöön yhteydestä D-vitamiinin puutoksen ja vakavan koronavirustaudin välillä.

D-vitamiinitabletteja apteekin hyllyssä.­

15.12.2020 19:30 | Päivitetty 15.12.2020 22:12

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) suosittelee tavallista vahvempaa D-vitamiinilisää ikääntyneille ja erityisryhmille koronavirusepidemian aikana.

Uutena suosituksena on 20 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa kaikille yli 70-vuotiaille, tummaihoisille aikuisille ja ympärivuorokautisessa hoidossa asuville aikuisille. Suositus koskee erikseen tummaihoisia aikuisia, koska tumma iho kehittää tyypillisesti vähemmän D-vitamiinia kuin vaalea iho, kertoo Hus tiedotteessaan.

Kaikille edellä mainittuihin ryhmiin kuuluville, joiden painoindeksi on yli 30, Hus suosittelee suurempaa 50 mikrogramman annosta vuorokaudessa. Ylipainoon liittyy suurempi D-vitamiinilisän tarve.

Kansallinen suositus D-vitamiinista normaalioloissa on alle 75-vuotiaille 10 mikrogrammaa vuorokaudessa lokakuusta maaliskuuhun ja yli 75-vuotiaille 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden.

Syynä uudelle suositukselle ovat D-vitamiinin vaikutukset ihmisen immuunipuolustukseen ja tulehduksiin. D-vitamiinin puutoksen ja koronaviruksen aiheuttaman vakavan keuhkoinfektion yhteydestä on yhä enemmän tutkimusnäyttöä.

HS kertoi asiaan liittyvästä tutkimusnäytöstä marraskuussa. Tuolloin esille nousi myös asiantuntijoiden erimielisyys siitä, tulisiko D-vitamiinin suosituksia muuttaa epidemian aikana.

Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikön Iris Erlund arvioi, että nykysuositukset riittävät. Turun yliopiston Pet-kuvantamiskeskuksen johtaja, professori Juhani Knuuti sen sijaan suositteli koronatilanteessa lisäannoksia varmuuden vuoksi.

Hus perustaa uuden suosituksen tutkimuksen ohella kansainvälisiin suosituksiin.

”Juuri julkaistuissa tutkimuksessa brittitutkijat suosittelevat, että myös Englannissa otetaan käyttöön nykyisiä annoksia suuremmat suositukset”, kertoo ylilääkäri ja endokrinologi Camilla Schalin-Jäntti Husin tiedotteessa.

Joulukuun alussa kuusi brittiläistä lääketieteen tutkijaa ja ammattilaista vetosi artikkelissaan Britannian ja muiden maiden hallituksiin. He kehottivat suosittelemaan D-vitamiinilisiä kaikille. Lisäksi tutkijat kehottavat määräämään D-vitamiinireseptejä hoivakoteihin, vankiloihin ja muihin laitoksiin, joiden asukkaat ovat luultavasti viettäneet suuren osan kesästään sisätiloissa.

Tutkimusnäyttöä D-vitamiinipuutoksen vaikutuksista kokoava artikkeli julkaistiin brittiläisen tiedeakatemian Royal Societyn tiedelehdessä.

Juttu päivitetty 15.12 klo 19:54: Otsikkoon ja ensimmäiseen virkkeeseen lisätty, että Hus suosittelee tietyille ryhmille tavallista suurempaa D-vitamiiniannosta. D-vitamiinilisää on suositeltu myös ennen koronavirusepidemiaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat