Lennot Skopjesta Turkuun alkavat uudelleen ensi lauantaina: ”Toivon pohdintaa siitä, onko nyt mielekästä lähteä”, sanoo Turun kaupungin­johtaja - Kotimaa | HS.fi

Lennot Skopjesta Turkuun alkavat uudelleen ensi lauantaina: ”Toivon pohdintaa siitä, onko nyt mielekästä lähteä”, sanoo Turun kaupungin­johtaja

Lennot alkavat todennäköisesti siksi, että niitä liikennöivä lentoyhtiö on todennut ne taloudellisesti kannattaviksi. Euroopan rajoittamaton liikennöintimahdollisuus takaa, että lentoyhtiöt voivat tehdä lentoja kuten haluavat.

Skopjesta saapuvia matkustajia ja suojavarusteisiin pukeutuneita rajavartijoita elokuussa Turun lentoasemalla.­

16.12.2020 17:54

Lennot Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun alkavat jälleen tämän viikon lauantaina. Asiasta kertoi Turun kaupunginjohtaja Minna Arve tiedotustilaisuudessaan keskiviikkona. Lennot ovat olleet tauolla marraskuun alusta asti.

Elokuussa 26:lla Skopjesta Turkuun saapuneella matkustajalla todettiin koronavirustartunta. Pari viikkoa myöhemmin Skopjen-lennot keskeytettiin.

Arve kertoi tiedotustilaisuudessa, että kaikille lentomatkustajille tarjotaan koronavirustestiä lentoasemalla. Kaupunginjohtajan mukaan Turku ei pysty vaikuttamaan siihen, millä perusteella lentoja lennetään.

”Tämä on asia, johon Turun kaupungilla ei ole toimivaltaa”, Arve sanoi.

”Huolehdimme siitä, että siellä on tämä niin sanottu vastaanottokomitea vastaanottamassa lentoja. Terveysviranomaiset ovat paikalla ja ohjeistavat, kuinka toimia.”

Arve kertoo HS:lle, että Turun kaupunki ei ole ollut mukana lentojen päätöksentekoprosessissa.

”Mutta olemme tietenkin informoituna, kun lennot alkavat, sillä meidän täytyy valmistautua niiden vastaanottamiseen. Oletettavaa on, että lentoja tulee kerran viikossa”, hän sanoo.

”Tietenkin tämä kuormittaa terveysviranomaistemme toimintaa, koska joulunpyhien aikaan henkilöstöresursseja on muutenkin vähän.”

Liikenne- ja viestintäviraston ylijohtaja Jarkko Saarimäki arvioi lentojen alkavan todennäköisesti siksi, että niitä liikennöivä Wizz Air -lentoyhtiö on todennut ne kannattaviksi.

Euroopassa on Saarimäen mukaan rajoittamaton liikennöintimahdollisuus, joten lentoyhtiöt voivat tehdä lentoja oman halunsa mukaan.

”Tästä johtuen meillä ei ole lähtökohtaisesti mahdollisuuksia kieltää yhtiöiden liikennöintiä.”

Wizz Airin Skopjesta Turkuun lentäviä meno-paluulentoja on yhteensä kuusi, joista kolme laskeutuu Turkuun loppuvuoden aikana ja kolme ensi vuoden puolella.

”Elokuussa liikennöinti kiellettiin, koska terveysviranomaiset nostivat esiin huolen, että tältä reitiltä saapuu Suomeen tartuntoja. Liikenne keskeytettiin heidän arvionsa perusteella”, Saarimäki kertoo.

”Sen jälkeen tämä yhtiö jatkoi keskeytystä liiketoiminnallisin perustein, avasi lennot hetkeksi ja keskeytti ne uudelleen tähän joulunaikaan asti.”

Saarimäen mukaan lentoyhtiöt lentävät lukuisia reittejä ja lentoyhteydet elävät jatkuvasti.

”Tämä on vain yksi lentoyhteys muiden joukossa. Kun kysyntää on, lentoyhtiöt varmasti lentävät mahdollisimman paljon.”

Minna Arve kertoo kantavansa ylipäätään huolta siitä, miten terveydenhuollon henkilökuntaa riittää joulun lomasesongin ajan. Lisäksi häntä huolettaa, miten henkilökunta jaksaa pyhien ajan.

Hän kuitenkin vakuuttaa, että Skopjen-lennoista koituva lisäkuormitus pystytään hoitamaan.

”Pystymme kyllä tämän tekemään, mutta aina kaikki lisäkuormitus on haastavaa tällaisessa jo valmiiksi todella kuormittuneessa tilanteessa.”

Arve huomauttaa, että Skopjen-lennoilla vain pieni osa matkustajista on turkulaisia. Valtaosa matkustajista saapuu lennoille muualta Suomesta.

”Toivon suomalaisilta pohdintaa siitä, onko nyt mielekästä lähteä, kun Suomen sisälläkin toivotaan, että liikkuminen olisi mahdollisimman vähäistä. Tämän lämpimän suosituksen ulottaisin myös maan rajojen ulkopuolelle matkustamiseen”, hän sanoo.

”Totta kai valinnat ovat vaikeita, jos läheisiä sukulaisia on ulkomailla. Mutta moni joutuu tekemään vaikeat valinnat Suomen sisälläkin.”

Balkanin niemimaalla sijaitsevan Pohjois-Makedonian epidemiatilanne on huonompi kuin Suomessa. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan maassa on viikon aikana todettu lähes 6 000 uutta koronavirustartuntaa.

Arven mukaan tämä on huomioitu Skopjen-lentojen turvatoimissa.

”Testausmahdollisuudella, omaehtoisilla karanteeneilla, ohjeistuksilla ja tiedotuksilla pyritään välttämään sitä, että tartuntoja leviäisi lennoilta. Mutta eiväthän ne ole välttämättä aina täysin aukottomia.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat