Kuopion turmabussin kuljettajalle tuomio tänään: Syyttäjä vaatii kahden vuoden ja kuuden kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta - Kotimaa | HS.fi

Kuopion turmabussin kuljettajalle tuomio tänään: Syyttäjä vaatii kahden vuoden ja kuuden kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta

Neljä kuoli, kun bussi suistui sillalta Kuopiossa elokuussa 2018.

Kuopion bussiturmassa elokuussa 2018 kuoli neljä ihmistä.­

18.12.2020 7:59

Pohjois-Savon käräjäoikeus antaa tänään perjantaina aamupäivällä ratkaisunsa runsaan kahden vuoden takaisessa Kuopion bussiturmatapauksessa.

Neljä ihmistä kuoli ja yli kaksikymmentä loukkaantui, kun linja-auto osui muihin autoihin ja suistui sillalta ratakuiluun elokuussa 2018.

Huomio tuomiossa kiinnittyy siihen, millaiseksi oikeus punnitsee turmabussia kuljettaneen, vuonna 1951 syntyneen miehen toiminnan ja saako hän jopa ehdotonta vankeutta.

Kuljettajaa syytetään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, neljästä törkeästä kuolemantuottamuksesta ja 13 törkeästä vammantuottamuksesta. Syyttäjä vaatii hänelle kahden vuoden ja kuuden kuukauden mittaista ehdotonta vankeusrangaistusta.

Mies loukkaantui itsekin turmassa.

Syyttäjän mukaan kuljettaja aiheutti turman törkeällä huolimattomuudella ja on siksi vastuullisessa asemassa. Syytteiden mukaan kuljettaja laiminlöi velvoitteensa huolehtia siitä, että hänen vireystilansa olisi pysynyt vaaditulla tasolla noin 450 kilometrin mittaisen ajon aikana.

Lisäksi syyttäjä katsoo, että kuljettaja on laiminlyönyt väistämis- ja pysähtymisvelvollisuuttaan ajaessaan ramppia pitkin risteysalueella. Hän ei ole hiljentänyt lainkaan kuljettamansa linja-auton vauhtia, vaan ajanut risteykseen noin 48–51 kilometrin tuntinopeutta ja menettänyt sitten auton hallinnan.

Syyttäjän mukaan turma-auton ajaminen on ollut ”poukkoilevaa ja holtitonta.”

Kuljettajan mukaan hän ei ole ajon aikana laiminlyönyt riittävän tarkkaavaisuuden ja vireystilan säilyttämistä. Hän kiistää syyllistyneensä asiassa törkeisiin rikoksiin, mutta myöntää perusmuotoisen liikenneturvallisuuden vaarantamisen sekä kuolemantuottamukset ja vammantuottamukset.

Oikeudenkäynnin keskeisiä kysymyksiä ovat, vaikuttivatko bussinkuljettajan terveydentila ja vireystila onnettomuuteen, aiheutuiko onnettomuus kuljettajan tuottamuksesta ja oliko tuottamus törkeää.

Aiemmin Onnettomuustutkintakeskus on julkaissut oman raporttinsa turmasta.

Sen mukaan turma tapahtui, kun tilausajobussi lähestyi Kalixin laulukerholaiset kyydissään moottoritien ramppia noin 90 kilometrin tuntinopeudella.

Kuljettaja ymmärsi ajavansa liian kovaa, kun hän havaitsi rampilla edessä olevan risteyksen. Hän kertoi yrittäneensä jarruttaa siinä onnistumatta.

Onnettomuustutkinnan mukaan ei ole mahdollista selvittää, mitä kuljettaja tällöin tarkalleen ottaen teki. Yksi vaihtoehto on, että hän ei osunut jalallaan jarrupolkimeen.

Linja-auto törmäsi henkilöautoihin ja suistui sen jälkeen sillan kaiteen läpi. Auto päätyi ilmalennon jälkeen junaradan kallioleikkauksen päälle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat