Laajan hyväksikäyttö­ringin päätekijä sai lähes kahdeksan vuoden vankeustuomion seksuaali­rikoksista - Kotimaa | HS.fi

Laajan hyväksikäyttö­ringin päätekijä sai lähes kahdeksan vuoden vankeustuomion seksuaali­rikoksista

Nyt tullut tuomio on vyyhdin päähaara, jossa tuomittiin kolme miestä.

Keskusrikospoliisi on tutkinut suomalaismiesten tekemiä seksuaalirikoksia vuodesta 2017 lähtien.­

22.12.2020 10:16 | Päivitetty 22.12.2020 13:55

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus langetti tiistaina pitkiä vankeustuomioita miehille, jotka olivat osa laajaa lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten vyyhtiä.

Päätekijäksi katsottu Visa Matti Marttila, 59, sai seitsemän vuotta ja kymmenen kuukautta vankeutta. Tuomiolista on pitkä: hänet tuomittiin muun muassa törkeästä raiskauksesta ja kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, pakottamisesta seksuaalisen tekoon ja törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä.

Oikeus hylkäsi osan Marttilan syytteistä, kuten esimerkiksi kaksi törkeää raiskausta.

Toinen ehdottomaan vankeuteen tuomittu, Jussi Petri Brännbacka, sai neljä vuotta vankeutta muun muassa törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hänen syytteensä törkeästä raiskauksesta hylättiin. Oikeus katsoi, että Marttila oli Brännbackaa aloitteellisempi rikoksissa, eikä Brännbacka osallistunut kaikki rikoksiin.

Molemmat määrättiin heti vangittaviksi, he odottivat tuomiotaan vapaina. Marttila menetti myös kersantin sotilasarvonsa. He joutuvat maksamaan uhreille useiden kymmenientuhansien eurojen korvaukset kärsimyksestä. Uhreja oli kaikkiaan kuusi.

Kolmas tuomittu mies selvisi vuoden ja kahden kuukauden ehdollisella tuomiolla.

Poikkeuksellinen tapaus herätti tyrmistystä, kun keskusrikospoliisi kertoi siitä maaliskuussa 2019. Vyyhdissä on annettu jo tuomio Espoossa, ja osa siitä tulee käsittelyyn helmikuussa Helsingin käräjäoikeudessa.

Espoossa jo aiemmin annettu vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdoton tuomio lyhensi viidellä kuukaudella Marttilan nyt saamaa tuomiota.

Hän olisi halunnut, että asian saaman julkisuuden olisi pitänyt lyhentää tuomiota entisestään, mutta oikeus ei suostunut. Se katsoi, että teot olivat poikkeuksellisia ja siksi niitä on myös käsitelty julkisuudessa. Tämän hän olisi voinut ennakoida jo silloin, kun tekoihin ryhtyi, oikeus linjasi. Samaa toivoi tuloksetta myös Brännbacka.

Marttila kertoi oikeudessa, että poliisi oli paisutellut tapahtumia ja että hän oli saanut häiriösoittoja ja uhkauksia sekä joutunut vaihtamaan paikkakuntaa ja piileskelemään. Hän kertoi myös, että hänen tappamisestaan oli tarjottu palkkiota tor-verkossa.

Oikeus katsoi, että Marttila oli antanut yhdessä tapauksessa 14-vuotiaalle pojalle metamfetamiinia ja kuvannut, kun käytti tätä hyväkseen. Hän loi uhreihin luottamuksellisen suhteen pitkän ajan kuluessa.

Oikeuden mukaan Marttila esimerkiksi oli sukupuoliyhteydessä yhden alle 16-vuotiaan uhrinsa kanssa erityisen nöyryyttävällä tavalla, koska tekoa kuvattiin ja videoitiin useilla laitteilla ja välitettiin suorana ainakin yhdelle ulkopuoliselle henkilölle Zoom-palvelun kautta. Teko kesti tunteja, ja uhrille annettiin metamfetamiinia ja alkoholia.

Oikeus myös huomioi, että Marttilalla oli valtava määrä törkeimmän luokan lasten hyväksikäyttömateriaalia. Laitonta videomateriaalia päätyi takavarikkoon yli 400 tuntia.

Tuomiota kovensi se, että hän pyrki materiaalia levittäessään houkuttelemaan ja opastamaan muita henkilöitä syvemmälle materiaalin pariin. Keskusteluissa puhuttiin oikeuden mukaan saatananpalvonnasta ja lasten hyväksikäytön konkreettisesta toteuttamisesta.

Tuomiosta ei varsinaisesti ilmene, mitä seurauksia uhreille oli teoista. Yksi heistä kertoi, että teon jälkeen oli tuntunut pahalta ja hän oli kokenut ahdistusta. Hän ei ollut hakeutunut psykiatriseen hoitoon, mutta hänellä oli ollut lääkitys ahdistukseen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat