Yksinkertainen kauneus vetosi HS:n jouluvalokisan äänestyksessä: voiton vei joulukuntoon tuunattu rollaattori - Kotimaa | HS.fi

Yksinkertainen kauneus vetosi HS:n jouluvalokisan äänestyksessä: voiton vei joulukuntoon tuunattu rollaattori

Kymmenet lukijat ympäri Suomen lähettivät kuvia HS:n jouluvalokisaan. Ääniä finaalissa annettiin noin 14 500.

Jouluvalokisan voitti Lea Irene Kanerva koristellulla rollaattorillaan. Kanerva asuu palvelutalo Wilhelmiinassa Helsingissä.­

23.12.2020 2:00 | Päivitetty 23.12.2020 6:16

Koronavuoden pimeä ja erityisesti eteläisessä Suomessa lumeton alkutalvi on innostanut ihmisiä somistamaan kotejaan, pihojaan ja parvekkeitaan jouluvaloin.

HS:n joulukuussa järjestämään jouluvalokilpailuun tuli kymmeniä kuvia ympäri Suomea. Osallistuneiden joukosta HS:n toimitus valitsi 18 suosikkiaan, joista tuhannet lukijat äänestivät kisan voittajan.

Tulosten perusteella lukijoihin vetosi yksinkertainen kauneus. Kisan kärkikolmikko erottui muista selkeällä äänienemmistöllä. Kisan voiton vei lopulta selkein lukemin, lähes 1 500 äänen erolla, 92-vuotiaan Lea Irene Kanervan jouluvaloin koristeltu rollaattori. Menopeli tunnetaan hoivakodissa ”Mersuna”.

”Tämä oli joululahja”, toteaa onnellinen ja yllättynyt Kanerva jouluvalokisan voitosta.

”Varmaan vanhat, rollaattoria käyttävät ihmiset ovat äänestäneet minua paljon”, vitsailee Kanerva.

”Tämmöisenä aikana ihmiset eivät loisteliaasta välitä ja äänestävät mieluummin yksinkertaista. Rollaattori on tuttu kaikille!”

Asumispalvelukeskus Wilhelmiinassa Helsingin Pikku Huopalahdessa asuva Kanerva kertoo koristelleensa rollaattorinsa jo muutaman vuoden ajan. Kanervan syntymäpäivä on jouluaattona, joten syytä juhlaan on kaksinkertaisesti.

Valaistu menopeli on ilahduttanut myös muita Wilhelmiinan asukkaita.

”Ei täällä muilla ollut valoja, kaikki katselivat ihmeissään. Mieliala vähän kohottuu, kun on valot Mersussa”, kertoo Kanerva.

Kanerva epäilee, että rollaattorin lisänimi Mersu on lähtöisin Wilhelmiinassa asuvilta veteraaneilta. Lapin Ivalosta kotoisin oleva Kanerva on itsekin veteraani, sillä hän toimi aikanaan pikkulottana.

Helsinkiin Kanerva tuli töiden perässä 1950-luvun lopussa. Työuransa hän teki markkinointialalla.

”Olen mainosalan ihminen, niin tulee keksittyä yhtä sun toista”, sanoo Kanerva.

Rollaattorinsa koristelun lisäksi Kanerva taiteili itselleen joulukuusen postikorteista. Hän käytti kuusen tekemiseen yhteensä 70 korttia.

”Pakko keksiä jotain, että pysyy hereillä”, naurahtaa Kanerva.

Toisen sijan kisassa vei lohjalainen Raili Karvonen-Urhola. Karvonen-Urhola panostaa jouluvalaistuksessaankin tavaroiden uusiokäyttöön, ja myös hän oli koristellut kulkuvälineen: vanhan polkupyörän.

”Kesällä pyörä toimii kukkatelineenä ja talvella tällaisessa tarkoituksessa. Loppuun asti käytetään”, kertoo Karvonen-Urhola.

”Omakotitalon asukkaana haluaa pimeään aikaan koristella taloa ja ympäristöä.”

Karvonen-Urhola koristelee pihansa vuosittain, mutta keksii joka talvi hieman uudenlaisen tavan käyttää ympäristöään. Aikaisemmin hän luotti havukoristeisiin, mutta viime vuosina hän on laajentanut koristevalikoimaansa ja keksinyt uusia käyttötarkoituksia pyöräilykäytöstä jo poistuneelle polkupyörälleen.

Raili Karvonen-Urhola luottaa joulukoristeissaan uusiokäyttöön: pyörä toimii kesäisin kukkatelineenä ja talvisin jouluvalokoristeena.­

”Viime vuonna löysin kaupasta kuvassa olevan joulupukin, jonka laitoin kiipeämään tikkaita talon reunusta”, kertoo Karvonen-Urhola.

Tänä vuonna pukki on siirtynyt polkupyörän selkään. Kuvassa ikkunan virkaa tekevää metallisäleikköä on alkujaan käytetty sementin valamiseen.

”Hauskaa, kun naapurit ja ohikulkijat huomioivat ja kiittelevät”, kertoo Karvonen-Urhola.

Naapurusto onkin ihastellut Karvonen-Urholan pihaa jo pitkään.

”Naapurit tuossa jo odottelivat, että mitähän sieltä tulee tänä vuonna. Täytyy katsoa, ettei tule turhia paineita”, naurahtaa Karvonen-Urhola.

Pronssia kisassa sai vantaalainen Miira Paukku. Paukku kertoo koristelevansa kotinsa joka vuosi. Hän yrittää aina keksiä jotain uutta ja erikoista.

Paukku kertoo, että tykkää virittää valot perheensä kotiin tunnelmavalaistukseksi jo aikaisemmin talvella, kun päivät alkavat käydä pimeiksi.

”Marraskuun alussa viritellään, ja helmikuun lopussa otetaan pois, kun päivät alkavat taas olla pitkiä”, kertoo Paukku.

Tämän vuoden antiikkilampunvalaisimia hyödyntäviin valoihinsa Paukku kertoo saaneensa idean Loviisan vanhojen talojen Instagram-tililtä jo kevättalvella. Kupujen löytämisessä riittikin työsarkaa koko kesäksi.

Vantaalainen Miira Paukku taiteili kotiinsa jouluvalot kirpputorilta löytämistään lampunvarjostimista.­

”Koko kesän raidasin kirpputoreja, että löysin noita lamppukupuja. Aikamoinen työ löytää niitä, mutta sain kesän päätteeksi tehtävän suoritettua”, kertoo Paukku.

Paukku ei käytä yksin kausivaloja, vaan haluaa aina suunnitella jotain omaperäisempää. Yhtenä vuonna hän teki joulukoristeet japanilaisista onnenkissapatsaista, eli maneki nekoista, jotka moni saattaa tuntea vilkuttavina kissoina.

Paukun ystävät ovat kehuneet hänen valojaan, josta inspiraatio kisaan osallistumiseen lähti.

”Lähetän iloiset jouluntoivotukset kaikille Helsingin Sanomien lukijoille”, toivottaa Paukku.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat