THL antoi uuden ohjeen korona­virusrokotteen annosteluun: pullosta saa ottaa viiden sijaan kuusi annosta - Kotimaa | HS.fi

THL antoi uuden ohjeen korona­virusrokotteen annosteluun: pullosta saa ottaa viiden sijaan kuusi annosta

Suomessakin on saattanut mennä koronavirusrokotteen ylijäämäannoksia hukkaan. THL:n asiantuntijan mukaan määrä on kuitenkin vähäinen, koska rokotteita on annettu vasta muutama päivä.

30.12.2020 10:55 | Päivitetty 30.12.2020 18:00

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi keskiviikkona uuden ohjeen Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen annosteluun. Uuden ohjeen mukaan rokotepullosta voi ottaa kuusi annosta, jos sisältö riittää kokonaisiin annoksiin.

”Rokotepullosta voi ottaa kuusi annosta, jos rokottaja on varma, että voi antaa täyden annoksen”, sanoo THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio.

Ylimääräisten koronarokoteannosten pois heittäminen ei ole tarkoituksenmukaista ja kaikki annokset tulisi käyttää, mikäli niin voidaan turvallisesti tehdä. Näin kertoi sosiaali- ja terveysministeriö (STM) Twitterissä aiemmin keskiviikkona.

Pfizerin ja Biontechin rokote tulee pulloissa, joissa on virallisesti viisi annosta. Yhtiöt laittavat kuitenkin mukaan myös ylimääräistä rokoteainetta. Todellisuudessa pulloissa voi olla kuudesta seitsemään annosta rokotetta.

THL kertoi keskiviikkona, että kaikissa rokotepulloissa on ylimääräistä, jotta luvatut annokset saadaan varmasti otettua erilaisilla käytössä olevilla välineillä.

Kontion mukaan välineisiin jää aina vähän rokotetta rokottamisen jälkeen. Rokotevälineistä – neulan pituudesta, paksuudesta ja ruiskeen koosta – riippuu, paljonko sitä jää välineeseen.

Prizerin ja Biontechin rokotepullossa ylimääräistä on tavallista enemmän, jotta rokotetta varmasti riittää annoksiin välineistä riippumatta. Käytännössä rokotepullosta pystytään antamaan kuusi täyttä annosta.

THL:n ohjeen mukaan rokottajan on arvioitava, kuinka moneen täyteen annokseen rokoteaine riittää hänen käytössään olevilla välineillä.

”Ohjeistuksessa sanotaan, että rokottajan tehtävä on varmistaa, että viimeinenkin annos on täysi annos eikä jää vajaaksi. Sitä ei anneta, jos se jää vajaaksi”, Miia Kontio kertoo.

”Meillä on ammattitaitoiset rokottajat, jotka ovat päteviä katsomaan, että kaikki saavat täyden annoksen.”

Suomessakin on saattanut mennä koronavirusrokotteen ylijäämäannoksia hukkaan, koska pulloista on otettu vain viisi rokoteannosta.

Mahdollisesti hukkaan heitetyistä rokoteannoksista kertoi aiemmin Iltalehti. Ilta-Sanomien mukaan Suomessa olisi heitetty jopa satoja koronarokoteannoksia hukkaan. IS:n tiedot perustuvat terveydenhuollon lähteisiin.

Kontion mukaan annoksia ei ole heitetty tarkoituksellisesti hukkaan. Käytännön taustalla ovat tarkat sääntelyt.

”Meillä käytetään viittä annosta siksi, että Euroopan lääkeviraston hyväksymässä valmisteyhteenvedossa ja myyntiluvassa on määritelty, että tästä rokotepullosta otetaan viisi annosta, ja näin on toimittu”, Kontio kertoi STT:lle.

Kontio arvioi HS:lle keskiviikkona, ettei rokotetta ole mennyt suuria määriä hukkaan, koska asiaan herättiin melko varhain. Sunnuntaina Suomen ensimmäiset rokotteet laimennettiin ja annettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus). Maanantaina rokotukset aloitettiin maan muissa yliopistollisissa sairaaloissa. Keskiviikkona THL antoi jo uudet annosteluohjeet.

”Tässä on mennyt vasta kolme päivää. Ei ole mennyt suuria määriä niin sanotusti hukkaan”, Kontio sanoo.

Aikooko rokotetuottaja muuttaa rokoteaineen määrää pulloissa?

”Kysyin tätä asiaa, ja ei ole tarkoitus pienentää”, Kontio sanoo.

”Tämä on meille ihan hirveän hyvä asia, että saamme samalla hinnalla useamman rokotteen.”

Rokotteiden mahdolliset hukkaan heittämiset nousivat esiin, kun aiemmin keskiviikkona kerrottiin Norjassa hukkaan menneistä annoksista. Norjalaislehti VG:n mukaan Norjassa on saatettu heittää turhaan pois satoja annoksia Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta.

VG:n mukaan esimerkiksi Tanska käyttää rokotuksissaan kaikki pulloista löytyvät annokset, kun taas Norjassa viidennen annoksen ottamisen jälkeen rokotepulloa ei käytetä. Lehden laskujen mukaan Norjassa on saatettu heittää pois jopa 400–800 rokoteannosta.

Suomeen tuli ensimmäinen, 10 000 annoksen erä Pfizerin ja Biontechin koronarokotteita lauantaina. Rokotukset aloitettiin Suomessa sunnuntaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Maanantaina rokotukset käynnistettiin yliopistollisissa sairaaloissa Tampereella, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat