Liivijengien velanperintä johti kiristys­tuomioihin, oikeus hylkäsi Helvetin enkelien johto­henkilön syytteet törkeästä huumaus­ainerikoksesta - Kotimaa | HS.fi

Liivijengien velanperintä johti kiristys­tuomioihin, oikeus hylkäsi Helvetin enkelien johto­henkilön syytteet törkeästä huumaus­ainerikoksesta

Syyttäjän mukaan pääsyytetty oli pitänyt hallussaan huume-erää, joka oli tarkoitus myydä yhdelle syytetyistä. Oikeus katsoi, ettei huumekaupan tapahtumista voida pitää selvitettynä.

United Brotherhood -jengin liivit. Syyttäjä ja Poliisihallitus ovat nostaneet kanteen United Brotherhoodin ja sen alajengin Bad Unionin lakkauttamista.­

30.12.2020 15:19

Päijät-Hämeen käräjäoikeus antoi keskiviikkona tuomionsa liivijengien velanperintään liittyvässä huumausainerikosten kokonaisuudessa.

Oikeus hylkäsi syytteet törkeästä huumausainerikoksesta, josta epäiltiin liivijengi Helvetin enkelien johtohenkilöä.

Sen sijaan käräjäoikeus antoi miehelle tuomiot yllytyksestä törkeään kiristykseen sekä kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Rangaistukseksi oikeus määräsi puolitoista vuotta vankeutta.

Oikeus tuomitsi lisäksi viisi miestä muun muassa törkeistä kiristyksistä, huumausainerikoksista ja järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta.

Syyttäjän mukaan pääsyytetty oli pitänyt hallussaan huume-erää, joka oli tarkoitus myydä yhdelle syytetyistä 21 000 euron kauppasummalla. Poliisin esitutkinnassa jäi selvittämättä, mitä huumetta erässä oli ja kuinka paljon.

Oikeus kuitenkin katsoi, ettei huumekaupan tapahtumista voida pitää selvitettynä.

”Yhtä mahdollista on ollut, että kaupan kohteena on ollut jokin muu laiton kauppatavara. Edelleen poissuljettua ei ole sekään, että mistään kaupasta ei ole koskaan sovittukaan.”

Tuomion mukaan pääsyytetty on ollut alullepanija velkasumman perinnässä. Hänen pyynnöstään kaksi miestä oli lähtenyt perimään rahoja. Uhriin ei kuitenkaan tuomion mukaan ole kohdistettu fyysistä väkivaltaa, mutta sillä on uhkailtu.

Oikeus päätti tuomita kaksi syytetyistä ryöstön sijaan törkeästä kiristyksestä.

Rikos on tuomion mukaan tehty osana liivijengi United Brotherhoodin toimintaa.

Yllytyksestä törkeään kiristykseen tuomion saanut mies on Helvetin enkelien Lappeenrannan osaston nykyinen johtaja. Hän kuului 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä lahtelaiseen Rogues Gallery -liivijengiin ja jäi pois lahtelaisjengin toiminnasta, ennen kuin Rogues Gallerysta tuli osa United Brotherhoodia vuonna 2010.

Lisäksi kaksi törkeistä kiristyksistä tuomittua miestä ovat poliisin mukaan United Brotherhoodin puolijäseniä.

Huumausainerikostuomio kytkeytyy yhteen laajempaan oikeudenkäyntiin, jota on loppuvuonna istuttu Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Syyttäjä ja Poliisihallitus ovat nostaneet kanteen United Brotherhoodin ja sen alajengin Bad Unionin lakkauttamista.

Poliisi on myös tuonut esiin, että UB:n mahdollisen lakkauttamisen jälkeen vastaavia kanteita voidaan kohdistaa myös muihin jengeihin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat