Lääkärit julistivat ilmastohätätilan: Ilmastokriisi on terveyskriisi, joka uhkaa myös suomalaisten terveyttä - Kotimaa | HS.fi

Lääkärit julistivat ilmastohätätilan: Ilmastokriisi on terveyskriisi, joka uhkaa myös suomalaisten terveyttä

”Lääkärikunta näkee uhan niin suureksi, että nopeat yhteiskunnalliset muutokset ovat välttämättömiä”, lääkärijärjestöt toteavat vetoomuksessaan päättäjille.

Ilmastonmuutoksen myötä pilvisyys ja lumen määrä vähenee etenkin Etelä-Suomessa. Pimeys voi heikentää mielialaa. Viime syksynä lokakuu oli sateinen ja erittäin leuto.­

7.1. 9:20

Lääkärit vetoavat päättäjiin ilmasto- ja kestävyystoimien vauhdittamiseksi. Ilmastokriisi on merkittävä terveysuhka niin maailmanlaajuisesti kuin Suomessakin. Siksi lääkärijärjestöt julistivat Suomeen ilmastohätätilan.

”Maapallomme ekokriisi uhkaa suoraan ihmisen terveyttä. Lääkärikunta näkee uhan niin suureksi, että nopeat yhteiskunnalliset muutokset ovat välttämättömiä. Tieteellinen näyttö ongelmien laajuudesta on riittävää, ja tehokkaita keinoja tilanteen korjaamiseen on jo olemassa. Tutkimuksen avulla tulee jatkuvasti kehittää vaikuttavampia keinoja. Vaadimme päättäjiltä aktiivisia toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi”, suomalaiset lääkärijärjestöt toteavat torstaina julkistamassaan vetoomuksessa.

Ilmastonmuutos on 2000-luvun vakavin uhka ihmisten terveydelle ja ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset näkyvät jo Suomessakin, lääkärijärjestöt muistuttavat.

Vektorivälitteiset taudit, helleaaltojen terveyshaitat ja liukastumiset ovat lisääntyneet. Luonnon ja ihmisen välisen suhteen vaurioitumisen uskotaan lisäävän myös pandemioiden riskiä.

”Vetoamme lääkäreinä valtakunnan päättäjiin ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi alle kahteen asteeseen ja hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä. Pyydämme, että teette kaikki ne vaikeat ja epämieluisat päätökset, joita tarvitaan siirryttäessä kohti kestävää yhteiskuntaa”, lääkärijärjestöt vetoavat.

Ilmastonmuutos voimistaa äärimmäisiä sääilmiöitä, kuten helleaaltoja, kuivuuskausia, rankkasateita ja tulvia. Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa myös eläin- ja kasvilajien levinneisyyteen niin, että eteläiset lajit valtaavat yhä enemmän elintilaa.

Lämpeneminen ja sademäärän lisääntyminen vaikuttavat myös tauteja tartuttavien eläinten, muun muassa hyönteisten ja puutiaisten, levinneisyyteen ja taudinaiheuttajien siirtymisen tehokkuuteen.

Suomessa esimerkiksi helteestä aiheutuvat terveyshaitat, vesiepidemiat, eläinvälitteiset infektiosairaudet, liukastumistapaturmat ja rakennusten kosteusvauriot uhkaavat lisääntyä, toteaa myös Suomen ilmastopaneeli raportissaan.

Lue myös: Ilmastonmuutos lisää terveysriskejä: Suomessa uhkaavat hellekuolemat, eläinvälitteiset taudit ja pimeyden lisääntymisestä johtuva masennus

Lisäksi ilmastonmuutoksella on lukuisia muita suoria ja epäsuoria vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Mahdollisia terveyshaittoja ovat esimerkiksi allergiaoireiden ja mielenterveysongelmien lisääntyminen, uudet allergisoivat lajit, kaukokulkeutuneet metsäpalojen savut ja ruokamyrkytysten yleistyminen.

Lääkärijärjestöt korostavat kannanotossaan, että tehokkaita keinoja kestävyyskriisin ratkaisemiseen on olemassa. Nämä keinot pitää ottaa käyttöön ja päättäjien tulee tehdä kaikki päätökset, jotka turvaavat kestävän tulevaisuuden ja ihmisten terveyden, lääkärit linjaavat.

Keinovalikoima sisältää tutkimuksen, lainsäädännön, verotuksen ja suositukset, joiden avulla ylikulutuksesta siirrytään kestävään, terveyttä ja hyvinvointia suojelevaan yhteiskuntaan.

Lääkärijärjestöjen ilmastohätätilajulistuksen suojelijana toimii arkkiatri Risto Pelkonen. ”Kaikki me olemme yhtä. Ulkopuolisia ei ole. Jokainen on vastuussa elinympäristöstään. Maasta, vedestä ja ilmasta. Itsestä ja toisista. Kukin omien voimiensa mukaan. Mitä enemmän valtaa, sitä suurempi vastuu”, Pelkonen sanoo tiedotteessa.

Terveydenhuolto on sekä osa ongelmaa että sen ratkaisua, todetaan kannanotossa: ”Vetoamme myös terveydenhuollon ammattilaisiin ja organisaatioiden päättäjiin aktiivisen kestävyystyön käynnistämiseksi. Esitämme, että jokaisessa terveydenhuollon yksikössä otetaan ekologinen kestävyys osaksi käytännön toimintaa.”

Luonnonvarojen kestämätön käyttö, ilmastokriisi ja luonnon monimuotoisuuden romahtaminen ovat merkittäviä terveysuhkia ja vaikuttavat ihmislajin tulevaisuuteen. Ilman hyvinvoivaa maapalloa meillä ja tulevilla sukupolvilla ei ole mahdollisuutta elää hyvää ja turvallista elämää, lääkärit korostavat.

Maailmanlaajuinen ympäristökriisi vaikuttaa jo nyt merkittävästi ihmisten terveyteen eri puolilla maailmaa. Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen lisäävät myös uusien pandemioiden riskiä.

Kansainvälinen luontopaneeli IPBES julkaisi syksyllä vakavan varoituksen pandemioiden ja luonnon monimuotoisuuden yhteydestä. Paneelin mukaan virusten aiheuttamat pandemiat toistuvat tulevaisuudessa useammin, aiheuttavat enemmän taloudellista vahinkoa ja tappavat enemmän ihmisiä kuin koronavirus, jos laajoja kansainvälisiä toimia monimuotoisuuden lisäämiseksi ei toteuteta.

IPBES:n raportin mukaan taustalla olevia riskitekijöitä ovat villieläinkauppa sekä maankäytön muutokset ja metsäkato, jotka pirstovat elinympäristöjä. Ne lisäävät ihmisten ja eläinten välisiä kontakteja ja samalla eläinvälitteisten tautien leviämistä.

Lue myös: Luonnon köyhtyminen ja villieläinkauppa kiihdyttävät maailmanlaajuista tautiriskiä, varoittaa kansainvälinen luontopaneeli

Ilmaston lämpenemisestä johtuva kuivuuden lisääntyminen ja merenpinnan nousu kaventavat ihmisten elinalueita ja johtavat ilmastopakolaisuuteen.

Lääkärit haluavat olla osa ratkaisua, sillä ”ympäristökriisi on monitahoinen, viheliäinen ongelma, jossa olemme yhtä aikaa sekä kärsijöinä että aiheuttajina”.

Hyvinvointiyhteiskuntamme on rakennettu uusiutumattomia luonnonvaroja vapaasti hyödyntämällä, mutta elintasomme ylläpito ei jatkossa ole mahdollista ylikulutuksen avulla, lääkärijärjestöt korostavat.

Koronapandemian ratkaisuja tulee lääkäreiden mielestä vauhdittaa. ”Nyt tarvitaan päätöksiä ja tekoja, joilla ohjataan koko yhteiskunta kestävään toimintaan. Meillä ja lapsillamme on vain yksi maapallo. Terveytemme ja elämämme on sen hyvinvoinnista riippuvainen”, vetoomuksessa painotetaan.

Lääkärijärjestöjen ilmastohätätilajulistuksen ovat allekirjoittaneet Suomen lääkäriliitto, Suomen hammaslääkäriliitto, Suomalainen lääkäriseura Duodecim, Suomen hammaslääkäriseura Apollonia, Lääkärin sosiaalinen vastuu, Finska läkaresällskapet, Suomen yleislääkärit GPF, Suomen erikoislääkäriyhdistys SELY, Nuorten lääkärien yhdistys, Nuorten hammaslääkärien yhdistys ja Elokapina lääkärit.

Maailman lääkäriliitto WMA julisti ilmastohätätilan jo vuonna 2019.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat