Helsinki-Vantaalla ja Helsingin satamissa yritetään tunnistaa suurimman riskin matkailijat uudella verkkopalvelulla - Kotimaa | HS.fi

Helsinki-Vantaalla ja Helsingin satamissa yritetään tunnistaa suurimman riskin matkailijat uudella verkkopalvelulla

Finentry-sivuston tarkoituksena on vähentää työvoiman tarvetta ja ehkäistä esimerkiksi koronavirustestauksen ruuhkautuminen. Palvelu laajenee todennäköisesti pian myös muualle Suomeen.

Finentry-sivusto otettiin käyttöön torstaina. Saapuvien lentojen aulassa tiedotetaan matkustamisesta ja koronaviruksesta Helsinki-Vantaan lentokentällä.­

8.1. 15:48

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamissa otettiin torstaina käyttöön Finentry-niminen palvelu. Sen tarkoituksena on pienentää riskiä siitä, että koronavirus leviäisi ulkomailta tulevien ihmisten kautta Suomeen.

Käytännössä kyse on sivustosta, jossa maahantulija voi kartoittaa Suomeen matkustamisen toimintaohjeita ja varata ajan koronavirustestiin. Palvelun kautta Suomeen tulevat voivat myös saada tekstiviestillä ohjeet testiin saapumiseen sekä koronavirustestin tuloksen.

Palvelu on kehitetty nopeasti. Sitä alettiin valmistella lokakuussa, jolloin näytti siltä, että maahantuloa koskevista rajoituksia alettaisiin osittain purkaa, kertoo projektijohtaja Sirpa Arvonen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus).

”Pyrimme etukäteen ohjaamaan matkailijoita, jolloin terveysneuvonnan resursointitarve rajanylityspisteissä pysyisi kohtuullisena. Pystymme myös tarvittaessa ohjaamaan matkailijoita muuallekin kuin vain lentokentän testaukseen, jolloin testaus ei pääse ruuhkautumaan”, Arvonen sanoo.

Lokakuun loppupuolella hallitus myös esitteli ehdotuksiaan tartuntatautilain pääosin väliaikaisista muutoksista. Pääkaupunkiseudun kaupungit pitivät esitystä lentokentillä tehtävistä maahantulijoiden koronavirustesteistä ja karanteeneista mahdottomana toteuttaa erityisesti siksi, että se vaatisi paljon työvoimaa.

Myös Hus katsoi, ettei lääkäreitä ole riittävästi, jotta heitä voisi olla lentokentällä tekemässä karanteenipäätöksiä, etenkin kun epidemia vaatii heidän työpanostaan myös muualla.

Tuolloin esille nousi Finentry-palvelu, jonka avulla tunnistettaisiin suurimman riskin matkailijat.

Vaikka maahantuloa koskevista rajoituksista ei ole luovuttu, kuten loppusyksystä ounasteltiin, on Finentryllä Arvosen mukaan silti tärkeä rooli.

”Kun tilanne muuttuu tässä vuoden edetessä, palvelun kautta saadaan annettua ajantasaista opastusta kaikille maahantulijoille.”

Perjantaista alkaen Helsinki-Vantaan lentoasemalla on käynnistynyt myös ulkomailta Suomeen saapuvien matkustajien laajennettu testaus. Siinä matkustajat ohjataan maksuttomaan koronatestiin lentokentällä tai muualla Finentry-palvelun kautta varatussa paikassa.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvioi STT:lle, että laajennettu testaus saattaa synnyttää jonoja Helsinki-Vantaan koronavirustestaukseen. Hänen mukaansa lentoasemalle saapuu päivittäin noin 2 000–2 500 matkustajaa.

Palvelu tietenkin toimii vain silloin, jos ihmiset käyttävät sitä. Sen käyttäminen on vapaaehtoista. Miten Suomeen tulevat saadaan palvelun käyttäjiksi?

”Ajatus on, että liikennöitsijät esimerkiksi jo lähtösatamissa laittaisivat esitteitä ja hyödyntäisivät valmiita kuulutuksia Finentrystä, jolloin matkustajat voivat jo matkan aikana käyttää sitä. Meillä on myös ulkoministeriön ja liikenne- ja viestintäministeriön kanssa tulossa neuvotteluja viestintäyhteistyöstä”, Arvonen sanoo.

Hän ei osaa vielä sanoa, kuinka monta käyttäjää palvelulla oli sen ensimmäisenä päivänä.

Finentry-palvelua ollaan aikeissa laajentaa muuallekin Suomeen. Palvelua kehittävä koordinointi on saanut joulukuun lopussa sosiaali- ja terveysministeriöstä tiedon siitä, että ministeriö puoltaa palvelun kansallista käyttöönottoa, Arvonen kertoo.

Suunnitelmana on, että palvelu tulisi käyttöön kaikissa niissä sairaanhoitopiireissä, joissa tapahtuu rajaliikennettä.

”Pyrimme mahdollisimman nopeasti tässä tammi–helmikuun aikana laajentamaan käyttöönottoa”, Arvonen sanoo.

Palvelun ohjausryhmässä on edustajia muiden muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, sairaanhoitopiireistä, Tullista, liikenne- ja viestintävirasto Traficomista ja Rajavartiolaitokselta.

Valtioneuvosto päätti eilen jatkaa Suomen sisärajavalvonnan ja maahantulon rajoituksia kuukaudella eli 9. helmikuuta asti.

Hallitus suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat