Tutkimus: Keskosina syntyneiden kuolleisuus on aikuisena suurempaa kuin muilla - Kotimaa | HS.fi

Tutkimus: Keskosina syntyneiden kuolleisuus on aikuisena suurempaa kuin muilla

Kuolleisuus sepelvaltimotautiin, diabetekseen ja kroonisiin keuhkosairauksiin oli kaksinkertainen täysiaikaisina syntyneisiin verrattuna.

Suomessa syntyvistä lapsista 5–6 prosenttia syntyy keskosina eli ennen raskausviikkoa 37.­

11.1. 20:32

Keskosina syntyneillä nuorilla ja varhaiskeski-ikäisillä on muita samanikäisiä suurempi kokonaiskuolleisuus.

Näin todetaan tuoreessa yhteispohjoismaisessa tutkimuksessa, joka on kansainvälisesti suurin aiheesta julkaistu tutkimus.

Tutkijat kävivät läpi yli kuuden miljoonan ihmisen rekisteritiedot Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa. Kuolleisuutta selvitettiin 15 vuoden iästä noin 50 vuoden ikään.

Viisikymppisiksi mennessä keskosina syntyneillä todettiin noin kaksinkertainen kuolleisuus sepelvaltimotautiin, diabetekseen ja kroonisiin keuhkosairauksiin.

”Krooniset sairaudet alkavat tuohon ikään mennessä näkyä niin, että isossa aineistossa kuolleisuudesta voidaan tehdä havaintoja”, kertoo Suomen-päätutkija, professori Eero Kajantie Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) ja Oulun yliopistosta.

Kokonaiskuolleisuus oli sitä suurempaa mitä pienemmistä keskosista oli kyse.

Ennen raskausviikkoa 34 syntyneillä kokonaiskuolleisuus oli noin 1,4-kertainen ja raskausviikkojen 34 ja 37 välillä syntyneillä 1,2-kertainen verrattuna muihin.

Myös varhain täysiaikaisena eli raskausviikoilla 37 ja 38 syntyneillä kokonaiskuolleisuus oli lievästi suurentunut, noin 1,1-kertainen.

Keskosina syntyneiden ei ole Kajantien mukaan syytä huolestua liikaa.

”Täytyy muistaa, että kuolleisuusluvut, joihin verrataan, ovat pieniä. Vauraissa Pohjoismaissa kuolleisuus tutkitussa ikäryhmässä eli 15 ja 50 vuoden välillä on pientä: seurannan aikana kuoli 0,8 prosenttia tutkimusväestöstä”, Kajantie sanoo.

Kajantie muistuttaa, että kroonisten tautien riskiä voi pienentää merkittävästi terveellisillä elämäntavoilla.

Siitä, miten keskosina syntyneiden kuolleisuus eroaa muista myöhempinä ikävuosina, ei ole vielä tutkittua tietoa.

Kajantie korostaa, että keskosena syntyneillä kroonisten tautien riski on kohonnut, joten asia kannattaa pitää mielessä erityisesti, kun ikävuosia kertyy.

Miksi keskosena syntyneiden kuolleisuus nuorena ja aikuisena on suurempaa kuin muiden?

Vastaus liittyy Kajantien mukaan eri elinten toimintaan ja aineenvaihduntaan. Ennenaikainen syntymä vaikuttaa niihin koko elämän ajan, mikä puolestaan vaikuttaa kroonisten sairauksien riskiin.

”Lievemmin ennenaikaisina syntyneillä havaittua kohonnutta sairastumisriskiä ei niin hyvin tunneta. Todennäköisesti sen taustalla ovat samat mekanismit kuin pienemmillä keskosilla”, toteaa Kajantie.

Pohjoismaissa syntyvistä lapsista 5–6 prosenttia syntyy keskosina eli ennen raskausviikkoa 37. Keskosina syntyvien määrä ei ole viime vuosikymmeninä juurikaan muuttunut.

Sen sijaan maailmassa keskimäärin Kajantie arvioi keskosina syntyvien määrän kasvaneen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa keskosena syntyy yli 10 prosenttia lapsista ja Etelä-Aasiassa ja Afrikassa paikoin 15-20 prosenttia lapsista.

Keskosuuteen on monia riskitekijöitä, kuten raskaudenaikainen stressi tai tupakointi raskauden aikana. Pohjoismaissa keskosten määrä väheni, kun hedelmöityshoitojen kehitys vähensi monisikiöisten raskauksien määrää.

Yleiset taustatekijät, kuten vanhempien sosioekonominen asema, selittävät osan keskosuudesta.

”Missään nimessä ne eivät selitä sitä kokonaan”, sanoo Kajantie.

Tutkimuksessa yhdistettiin kunkin maan syntyneiden lasten rekisterin tiedot kuolemansyyrekisterin tietoihin. Rekistereiden tiedot on koottu Norjassa vuodesta 1967, Ruotsissa ja Tanskassa 1970-luvulta ja Suomessa vuodesta 1987 lähtien.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat