Niko Ranta-aho vangittiin poissaolevana kahdesta uudesta törkeästä huumerikoksesta ja törkeästä veropetoksesta - Kotimaa | HS.fi

Niko Ranta-aho vangittiin poissaolevana kahdesta uudesta törkeästä huumerikoksesta ja törkeästä veropetoksesta

Törkeiden huumerikosten epäillään tapahtuneen syksyllä ja talvella 2020 Helsingissä ja Vantaalla. Törkeän veropetoksen epäillään tapahtuneen Tampereella vuosina 2016–2020.

Katiska-huumeoikeudenkäynnin toinen pääsyytetty Niko Ranta-aho saapui Helsingin käräjäoikeuteen 23. kesäkuuta 2020.­

12.1. 13:46 | Päivitetty 12.1. 16:23

Pirkanmaan käräjäoikeus on määrännyt laajan Katiska-huumejutun pääsyytetyn Niko Ranta-aho vangittaviksi poissaolevana uusista rikoksista. Ranta-ahoa epäillään kahdesta törkeästä huumerikoksesta ja törkeästä veropetoksesta.

Ranta-aho pääsi odottamaan Katiska-oikeudenkäynnin loppumista ja tuomiotaan vapaalle pitkäkestoisesta käräjäkäsittelystä kesäkuussa. Hän on toinen pääsyytetyistä jutussa, jossa vastaa syytteisiin satojen kilojen huumemääristä kymmeniä vastaajia.

Ranta-aho on myöntänyt roolinsa Espanjasta johdetun Katiska-huumevyyhdin pääarkkitehtina, vaikka hän ei ole esimerkiksi suostunut puhumaan kaikkien liigan toimintaan liittyvien henkilöiden rooleista.

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan toinen tuoreista huumerikosepäilyistä sijoittuu Vantaalle ja ajoittuu viime vuoden elokuun loppupuolelta marraskuulle. Toisen törkeän huumerikoksen epäillään tapahtuneen marraskuussa Helsingissä.

Epäillyn törkeän veropetoksen tekopaikka puolestaan on Tampere ja tekoaika vuodesta 2016 viime vuoden toukokuulle.

Jutun tutkinnanjohtaja Jari Räty keskusrikospoliisista sanoo, että törkeää veropetosepäilyä on edeltänyt verotarkastus, jossa saatuihin havaintoihin rikosepäily perustuu. Hän sanoo, ettei voi kertoa törkeistä huumerikoksista tutkinnan vaiheen takia sitäkään vähää.

Räty ei suostu kommentoimaan myöskään sitä, haluttiinko Ranta-aho vangita poissaolevana esimerkiksi eurooppalaista pidätysmääräystä ajatellen. Eurooppalainen pidätysmääräys on tavallista kevyempi menettely, jolla rikoksesta epäilty voidaan toimittaa Euroopan unionin maasta toiseen.

Sosiaalisessa mediassa julkaisemiensa kuvien perusteella Ranta-aho on liikkunut vapautumisensa jälkeen muun muassa Tukholman Bandidos-jengiä johtaneen Jeffrey Ongin kanssa. Ranta-ahosta ja Ongista on liikkunut sosiaalisessa mediassa kuvamateriaalia Espanjasta jo ajalta ennen Ranta-ahon alkuperäistä vangitsemista Katiska-jutun takia.

Ranta-ahon tunnustuksen aikainen avautuminen Katiska-jutussa on poikkeuksellinen isossa huumerikosvyyhdissä. Täysin avoimesti hän ei kuitenkaan puhunut, vaan jätti kertomuksessaan mainitsematta osan asiaan liittyneistä ihmisistä.

Ranta-aho muun muassa väitti kuulusteluissa poliisille, että hänellä olisi jäänyt kateisiin iso huume-erä ja saamatta yli 200 000 euroa huumevelkoja.

Lue lisää: Huumeliigan pomoksi syytetty Niko Ranta-aho avautui poliisille: Kymmenien kilojen huume-erä on kateissa ja yli 200 000 euron huumevelat saamatta

Katiska-jutussa on ollut syytteessä muun muassa sosiaalisen median julkkiksia, jengiläisiä ja entinen kilpaurheilija.

Tutkinnanjohtaja Räty ei halua ottaa tutkinnan tässä vaiheessa kantaa siihen, liittyvätkö tuoreet huumerikosepäilyt tavalla tai toisella Katiska-vyyhtiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat