Esitys: Lukiodiplomilla voisi korvata yhden viidestä ylioppilastutkinnon kokeesta - Kotimaa | HS.fi

Esitys: Lukiodiplomilla voisi korvata yhden viidestä ylioppilastutkinnon kokeesta

Lukiodiplomeja voisi tällöin paremmin hyödyntää korkeakoulujen opiskelijavalinnassa.

Opiskelijat valmistautumassa ylioppilaskokeisiin Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa keväällä 2020.­

12.1. 14:03

Opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämät selvityshenkilöt esittävät, että yhden viidestä ylioppilastutkinnon kokeesta voisi korvata lukiodiplominäytöllä aineissa, jotka eivät sisälly ylioppilaskirjoituksiin.

Ylioppilastutkintoa suorittava kokelas tekisi tällöin äidinkieli ja kirjallisuus -kokeen sekä kolme koetta ryhmästä, johon kuuluu matematiikan-, toisen kotimaisen kielen-, vieraan kielen- ja reaaliaineen koe, sekä lukiodiplomin.

Selvityksen mukaan lukiodiplomeja voisi tällöin paremmin hyödyntää korkeakoulujen opiskelijavalinnassa.

Ylioppilastutkintotodistukseen tulisi kirjaus siitä, että kokelas on korvannut yhden edellytettävistä ylioppilasaineista lukiodiplomilla.

Lukiodiplomi on asiakirja, jolla opiskelija voi osoittaa osaamisensa myös aineissa, jotka eivät sisälly ylioppilaskirjoituksiin.

Se annetaan lukion päättötodistuksen liitteenä. Diplomin suorittamisen ohjeet, arviointikriteerit ja todistuksen sisällön antaa Opetushallitus.

Lukiodiplomien tuominen osaksi ylioppilastutkintoa edellyttäisi voimakasta lukiodiplomien arvioinnin kehittämistä. Esitetyt muutokset edellyttävät kansallisen mallin luomista lukiodiplomien arviointiin.

Selvityshenkilöiden mukaan sopiva viranomainen tätä työtä johtamaan ja koordinoimaan on Opetushallitus, jonka vastuulla lukiodiplomien kehittäminen on ollut koko niiden olemassaolon ajan.

Heidän mukaansa korkeakouluille tulisi tarjota nykyistä enemmän tietoa lukiodiplomijärjestelmästä.

Lukiodiplomien kehittämisessä tulisi selvitystyöryhmän mukaan kuulla korkeakoulujen näkemyksiä ja tarpeita nykyistä enemmän, jotta korkeakoulut voisivat tulevaisuudessa hyödyntää lukiodiplomeita nykyistä paremmin.

Selvityksessä esitetään myös, että Lukion opetussuunnitelman perusteet -asiakirjassa määriteltyjen taito- ja taideaineiden lukiodiplomit tulisivat vastedes kaikkia lukiokoulutuksen järjestäjiä velvoittaviksi. Näitä oppiaineita ovat kuvataide, liikunta ja musiikki.

Muissa kuin kuvataiteen, liikunnan ja musiikin lukiodiplomeissa lukiodiplomien järjestäminen säilyisi vapaaehtoisena.

Selvitystyöryhmä ehdottaa myös muutoksia osaan diplomeista. Kotitalouden lukiodiplomi korvataan yrittäjyyden ja työelämäosaamisen lukiodiplomilla. Käsityön lukiodiplomi muuntuu ja uudistuu teknologian lukiodiplomiksi.

Yrittäjyyden ja työelämäosaamisen sekä teknologian lukiodiplomin kehittämistyö annetaan Opetushallitukselle ja kehittäjälukioille, joiden tehtävänä on kyseisen alan kehittäminen.

Lukiodiplomit rajattaisiin kuitenkin vain niihin oppiaineisiin, joissa osaamisen näyttönä ei voi toimia nykyisen muotoinen ylioppilaskoe.

Lukiodiplominäyttöä ei siis laajennettaisi aineisiin, nykyisen muotoisia ylioppilaskokeita järjestetään.

Selvityksen laativat Marko Borodavkin, Reima Härkönen ja Kaisa Tikka. Esitys asiasta luovutettiin opetusministeri Jussi Saramolle tiistaina. Esitys on osa selvitystyöryhmän esitystä lukiodiplomien kehittämiseksi.

Selvityksen mukaan esityksen ehdotukset pyrkivät edistämään taito- ja taideaineiden asemaa nykyisin ylioppilastutkintoon sisältyvien oppiaineiden kanssa.

Esityksen ehdotukset vaatisivat muutoksia lukiolakiin ja Ylioppilastutkinnosta annettuun lakiin sekä ensi syksynä käyttöön otettavaan lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteisiin.

Näin selvitys tehtiin

Selvitysryhmä toteutti kyselyn lukioiden rehtoreille ja lukiokoulutuksen järjestäjille keväällä 2020.

Erilliseen sidosryhmäkyselyyn vastasivat Opetushallituksen edustajat, Kuntaliitto, Ylioppilastutkintolautakunta, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja Suomen Lukiolaisten Liitto.

Selvitys tehtiin, koska eduskunta edellytti nykyisen lukiolain säätämisen yhteydessä, että selvitetään lukiodiplomijärjestelmän muuttamista kaikkia koulutuksen järjestäjiä velvoittavaksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat