Uusimaa nousee lumensyvyydessä koko maan kärkeen - Kotimaa | HS.fi

Uusimaa nousee lumensyvyydessä koko maan kärkeen

Lunta sataa Etelä-Suomeen keskiviikon aikana lisää. Pääkaupunkiseudulla on lunta nyt enemmän kuin Lapissa.

Autojenkuljetusrekka oli luisunut tiensivuun Kehä kolmosen rampilla Aviapoliksen kohdalla. Muu liikenne joutui taiteilemaan ohi parhaansa mukaan.­

13.1. 2:00

Etelä-Suomen vallannut lumimyräkkä synnyttää viimeistään keskiviikkona Suomen talvessa harvinaisen tilanteen: Lunta on Uudellamaalla eniten koko maassa.

”Se on erikoista. Joinakin talvina tällainen tilanne on toteutunut aiemminkin tilapäisesti. Koko talven kestävä tilanne se ei useinkaan voi olla”, sanoi Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela.

Lunta kertyi tiistaina eniten Helsinki-Vantaalla, jossa lumensyvyydeksi mitattiin tiistai-iltana jo 46 senttiä. Saman verran oli lunta Lapissa Posiolla.

”Vaikka sateen intensiteetti vähenee, lunta tulee keskiviikkona etelärannikolla vielä hyvinkin 10–15 senttiä lisää. Lumensyvyys Uudellamaalla ohittaa aika varmasti Lapin lukemat”, sanoo Korpela.

Lunta oli vielä tiistaihin asti eniten Enontekiön Karesuvannossa, tasan 50 senttiä. Puolangalla Kainuussa lumensyvyys oli 49 senttiä ja Kittilässä 48.

Lapin lukemat ovat vuodenaikaan nähden tavanomaista pienempiä. Lisää lunta ei kerry ainakaan tällä viikolla, sillä saderintama jää Kokkola–Lappeenranta-linjan eteläpuolelle.

Ilmatieteen laitoksen mittauspisteistä eniten lunta tuli tiistain aikana Helsinki-Vantaan jälkeen Espoon Nuuksioon ja Lohjalle.

Yön aikana sateet heikkenevät hieman, mutta keskiviikkoaamuna on työmatkailijoiden pääkaupunkiseudulla hyvä varautua jälleen lumisateeseen.

Lumentulon odotetaan heikentyvän keskiviikkona päivän mittaan.

”Kelin suhteen pahin tilanne on keskiviikkona aamulla. Päivällä sade on jo heikkoa ja iltapäivällä lunta ei juurikaan enää kerry”, kertoi Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine.

”Päätiet saadaan todennäköisesti jo iltapäivällä putsattua ja odotettavissa on normaali talvikeli”, Roine arvioi.

Lumisateiden loputtua pohjoisesta levittäytyy nopeasti kylmää ilmaa myös Etelä-Suomeen.

Keskiviikkoaamu ei ole vielä erityisen kylmä, mutta iltaan mennessä pakkanen kiristyy pääkaupunkiseudullakin kymmenen asteen paikkeille.

Torstai ja perjantai ovat Roineen mukaan erittäin kylmiä päiviä myös etelässä. Torstain ja perjantain välisenä yönä pakkaslukemat voivat kiristyä Helsingissä jopa 20–25 asteen välille.

”Tämä on spekulointia, mutta lähipäivinä saattavat tulla tämän talven kylmimmät lukemat, niitä ei välttämättä ylitetä enää. Alkaa olla aika kova lukema etelässäkin”, Roine sanoi.

Erityisen kylmää on ennustettu Sallan ja Kittilän korkeudelle, jossa pakkasasteet laskevat paikoin alle 30 asteeseen. Kittilässä ja Kolarissa pakkasen pitäisi kiristyä keskiviikkoiltana yhdeksän aikoihin jopa 34 pakkasasteeseen.

Myös Pohjois-Karjalassa pakkanen kiristyy lähemmäs 10 astetta 20 pakkasasteeseen. Lieksassa mennään keskiviikkona lähemmäs 30 pakkasastetta.

Keski-Suomen ja Etelä-Savon paikkeilla pakkanen kiristyy myös vajaa kymmenisen astetta lähemmäs 20 pakkasastetta.

Viikonloppuna pakkanen heikkenee. Lauantaina ja sunnuntaina talvisen sään ennustetaan jatkuvan koko maassa 5–10 pakkasasteen välillä.

Tiistain huono ajokeli johti onnettomuuksiin ympäri Suomen eteläosia.

Vakavat vammat aiheutti ainakin Seinäjoella sattunut turma, jossa henkilöauton kuljettaja loukkaantui ajettuaan nokkakolarin rekan kanssa. Onnettomuus tapahtui erittäin liukkaalla kelillä ennen puoltapäivää Nurmon kohdalla. Kolarin jälkeen Pohjan valtatien liikenne ohjattiin kiertotielle useaksi tunniksi.

Porissa yksi ihminen loukkaantui linja-auton suistuttua tieltä, Lounais-Suomen poliisi kertoi. Onnettomuus sattui Rauman ja Porin välisellä tiellä. Poliisi sai ilmoituksen turmasta puoli seitsemän aikaan aamulla.

Tie oli poliisin mukaan tapahtumapaikalla liukas. Lisäksi tuuli oli kova ja puuskainen, ja se oli pakannut tielle lunta.

Myös Pyhtäällä Kymenlaaksossa linja-auto suistui ojaan tiistaiaamuna. Kyydissä olleista kymmenestä ihmisestä kukaan ei loukkaantunut, kerrottiin pelastustoimen tiedotteessa.

Lumentulo johti myös muun muassa liikuntahallin evakuointiin Turussa. Ilmatäytteinen kuplahalli tyhjennettiin jalkapalloilijoista sen jälkeen, kun hallin katto oli notkahtanut lumikuorman alla. Pelastuslaitos sai hälytyksen Nummisuutarinkadulle tiistaina ennen puoltapäivää.

Iltapäivällä liikuntahallilla ei ollut viranomaisten mukaan enää sortumavaaraa.

Pääkaupunkiseutu selvisi tiistaipäivän ilman sään aiheuttamia sähkökatkoja, muu Etelä- ja Keski-Suomi ei. Pahimmillaan ilman sähköä oli 12 000 taloutta tiistaiaamuna. Katkojen määrä väheni päivän kuluessa.

”Kovin pyry oli etelässä, jossa maakaapelointi on pidemmällä kuin idässä ja pohjoisessa”, muistutti Energiateollisuus twiitissään.

Tiistai-iltana sähköttä oli lähes 4 700 taloutta 35 kunnassa. Eniten sähköttömiä asiakkaita oli Uudessakaupungissa, runsaat 1 100.

Lumentulo näkyi myös Autoliiton tiepalvelussa pitkin tiistaipäivää. Liikennevahinkojen määrä oli kolminkertainen tavanomaiseen talvipäivään verrattuna.

Vahinkoja ilmoittivat lähinnä Uudellamaalla autoilleet. Vahingot olivat tieltä suistumisia tai lumeen jumittumisia.

”Autot olivat jumissa hangessa, ojassa tai penkassa. Jotkut eivät päässeet jäistä mäkeä ylös. Jossain oli niin paljon lunta, että auto jäi pohjastaan jumiin keskelle tietä”, kuvasi tiepalvelun operatiivinen päällikkö Lauri Oksanen.

Lumipyrypäiviäkin paljon työläämpiä Autoliiton tiepalvelulle ovat tulevat pakkaspäivät.

”Pakkasista alkavat tekniset ongelmat. Akun jännite laskee pakkasen myötä, eikä auto lähde käyntiin. Tulee myös lukko-ongelmia eli auton ovet eivät aukea tai jos aukeavat, eivät mene kiinni”, Oksanen sanoi.

Auton akku kannattaakin ladata ajoissa, jos siihen on mahdollisuus. ”Jos akku alkaa olemaan lähes viisivuotias, se on hyvä nyt mittauttaa ja ehkä vaihtaa”. Oksanen kehotti.

Näkymä Helsinginkadulta tiistaina.­

Kolattavaa riitti pitkin tiistaipäivää.­

Pelastuslaitos oli tiistaina saapunut poistamaan lunta katolta Suonionkadulla Kalliossa.­

HKL:n raivausyksikön työntekijät eli “kikkamiehet” Henrik Ranta (vas.), Ilkka Elovaara ja Kari Kiiski auttoivat raitiovaunun takaisin raiteilleen Tullinpuomilla Helsingin Töölössä tiistaina.­

Kallion kaupunginosa tiistaina aamulla kahdeksan aikoihin.­

Päivähoitoon kuljettiin tiistaiaamuna pulkalla Kalliossa.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat