Painavat lumikuormat voivat aiheuttaa romahdusvaaran isojen hallien katoilla, varoittavat viranomaiset - Kotimaa | HS.fi

Painavat lumikuormat voivat aiheuttaa romahdusvaaran isojen hallien katoilla, varoittavat viranomaiset

Ympäristö- ja turvallisuusviranomaiset neuvovat isojen hallien omistajia tarkkailemaan hallien kattorakenteiden kuntoa. Lumikuorma eteläisessä Suomessa on noussut tavanomaista suuremmaksi.

Esport Arenan katto sortui lumen painosta keskiviikkona. Viranomaiset muistuttavat suurten lumikuormien muodostamasta romahtamisvaarasta muitakin suurten hallien omistajia.­

14.1. 11:24

Lumen määrä eteläisessä Suomessa on kasvanut nopeasti tavanomaista suuremmaksi. Se luo painetta isojen hallien kattorakenteisiin, varoittavat Suomen ympäristökeskus (Syke) ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tiedotteessaan.

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Sykestä muistuttaa tiedotteessa, että lumikuorman ja kantavien rakenteiden kunnon tarkkailu on suurten hallien ja maneesien omistajien lakisääteinen velvollisuus.

”Tarvittaessa on huolehdittava lumen poistosta katoilta ammattilaisten avulla. Nyrkkisääntönä on, että suuren hallin katolla oleva 50 sentin lumikerros pitää poistaa ja kuplahallien katoilta 20–30 sentin kerros”, sanoo Vehviläinen.

Ongelmia voi tulla, jos lumi kinostuu yksittäiselle katolle tai sen osalle. Tuuli ja lumen kinostuminen ovat voimakkainta rannikkoalueella ja varsinkin hallien katoilla, joissa on kulmikkaita muotoja.

Isojen hallien, maneesien ja erityisesti kuplahallien kattorakenteita on tarkkailtava aktiivisesti. Tiedotteen mukaan kuplahallien sulkemista varotoimenpiteenä tulee myös harkita, sillä useita halleja on romahtanut viime päivien aikana.

Esimerkiksi keskiviikkona 13. tammikuuta Espoon Tapiolassa sijaitsevan Esport Arenan katto romahti lumikuorman vuoksi.

Eteläisessä Suomessa ja käsivarren Lapissa kriittinen lumikuorma, 100 kiloa neliömetriä kohden, on jo nyt paikoin saavutettu. Kuplahallien kriittinen lumikuorma on vain 30 kiloa neliömetriä kohden. Myös pvc-katot voivat olla romahtamisvaarassa.

”Syynä ovat yleensä olleet puutteet rakenteiden kokonaisjäykistyksen suunnittelussa. Tukes on alkanut selvittää näiden hallien turvallisuusriskejä”, kertoo Tukesin ylitarkastaja Petri Kulmala tiedotteessa.

Pientalojen ja kerrostalojen katot kestävät yleensä lumikuormaa suuria rakennuksia paremmin. Viranomaiset kuitenkin varoittavat katoilta putoavan lumen vaaroista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat