Suomi myönsi palautusuhan alla olleelle irakilais­perheelle oleskeluluvat, EIT lopetti tapauksen käsittelyn - Kotimaa | HS.fi

Suomi myönsi palautusuhan alla olleelle irakilais­perheelle oleskeluluvat, EIT lopetti tapauksen käsittelyn

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin keskeytti vuosi sitten perheen palautuksen valituksen käsittelyn ajaksi. Pian tämän jälkeen Suomi myönsi kolmelle perheenjäsenelle oleskeluluvat.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin sijaitsee Strasbourgissa Ranskassa.­

14.1. 11:50

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on lopettanut irakilaisperheen valituksen käsittelyn, koska Suomi myönsi palautusuhan alla olleelle perheelle pysyvän oleskeluluvan.

EIT ei siten ota kantaa siihen, olisiko perheen palauttaminen Suomesta kotimaahansa rikkonut perheen ihmisoikeuksia.

Perhe oli valittanut EIT:lle, että palautus olisi ollut vastoin ihmisoikeussopimuksen artikloja, jotka suojaavat jokaisen oikeutta elämään ja kieltävät kidutuksen ja muun epäinhimillisen kohtelun.

EIT keskeytti helmikuussa 2020 perheen poistamisen Suomesta Irakiin.

Valituksia oli kaksi. Toisessa valittajana oli aviopari, toisessa heidän aikuinen poikansa.

Perheen mukaan se oli joutunut Irakissa vakavan vainon kohteeksi ja perheenjäsenten henki on uhattuna.

Perheen isä oli aikoinaan Irakissa korkea-arvoinen upseeri. Hän oli Irakia Saddam Husseinin aikana hallinneen Baath-puolueen jäsen.

Perheen mukaan vaino alkoi, kun isä kieltäytyi liittymästä puolisotilaallisiin Badr-joukkoihin.

Isä yritettiin murhata, ja tässä yhteydessä hänen jalkaansa tuli vammoja. Vaimo puolestaan siepattiin.

Perheen pako Irakista ei valitusten mukaan lopettanut vainoa. Isä ja hänen kaksi poikaansa tuomittiin perheen mukaan keksityillä perusteilla elinkautiseen vankeuteen maanpetturuudesta.

Kun toinen pojista yritti palata Irakiin vuonna 2017 ennen maanpetostuomiota, Badr yritti murhata hänet, perhe jatkoi. Heinäkuussa 2019 isän veli ammuttiin kuoliaaksi.

Perhe on sunnimuslimeita, ja niin Badr kuin Irakin viranomaiset vainoavat sunneja, perhe kertoi.

Maahanmuuttovirasto hylkäsi perheen turvapaikkahakemukset maaliskuussa 2017 ja määräsi kaikki palautettavaksi Irakiin. Kielteinen päätös pysyi voimassa hallintotuomioistuimissa.

Perhe teki kuitenkin uuden hakemuksen kansainvälisen suojelun perusteella. Tämänkin hakemuksen Maahanmuuttovirasto hylkäsi toukokuussa 2019, ja perhe määrättiin palautettavaksi Irakiin.

Perheen valitus EIT:lle perustui siihen, että ihmisoikeussopimuksen mukaan sopimusvaltiot eivät saa palauttaa ketään maahan, jossa hänen henkensä on uhattuna tai jossa häntä uhkaa kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu.

EIT määräsi helmikuussa 2020, ettei valittajia saa palauttaa ennen kuin se on ehtinyt käsitellä asian. Kiellon tarkoituksena on estää mahdollinen peruuttamaton oikeudenloukkaus.

Vain pari kuukautta tämän jälkeen, huhtikuussa 2020, Suomi myönsi pariskunnalle pysyvän oleskeluluvan. Pari kuukautta tämän jälkeen lupa myönnettiin myös aikuiselle pojalle.

Irakilaisiin turvapaikanhakijoihin liittyneet asiat ovat viime aikoina olleet paljon julkisuudessa EIT:n huijaamiseen liittyvän valekuoleman takia.

Maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa alkoi käsittely syytteistä, joiden mukaan eräs irakilaisperhe antoi Helsingin hallinto-oikeudelle ja EIT:lle vääriä tietoja. Sen seurauksena Suomi sai marraskuussa 2019 langettavan päätöksen elämän suojaa ja kidutuksen kieltoa koskevien artiklojen loukkaamisesta.

Perhe oli väittänyt, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut mies olisi tapettu Irakissa pian paluunsa jälkeen joulukuussa 2017. Tosiasiassa mies on hengissä.

Nyt miehen tytär ja entinen vävy ovat syytteessä muun muassa törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

Tytär myöntää valehdelleensa isän kuolemasta, mutta vävy kiistää olleensa missään tekemisissä huijauksen kanssa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat