Oikeus tuomitsi koulun rehtorin virkavelvollisuuden rikkomisesta: Muutteli omavaltaisesti oppilaiden arvosanoja - Kotimaa | HS.fi

Oikeus tuomitsi koulun rehtorin virkavelvollisuuden rikkomisesta: Muutteli omavaltaisesti oppilaiden arvosanoja

Sastamalalaisen koulun rehtori oli muuttanut opettajan antamia arvosanoja opettajan tahdon vastaiseksi. Oikeus tuomitsi hänet virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta jätti rangaistusseuraamuksen tuomitsematta.

Rehtori muutti omavaltaisesti opettajan antamia arvosanoja paremmiksi. Kuvituskuva.­

14.1. 15:39

Turun hovioikeus on tuominnut sastamalalaisen koulun rehtorin virkavelvollisuuden rikkomisesta. Rehtori oli muutellut omavaltaisesti oppilaiden arvosanoja erilaisiksi kuin opettaja oli ne suunnitellut.

Aiemmin Pirkanmaan käräjäoikeus oli hylännyt syytteen, mutta hovioikeus päätyi toiseen lopputulokseen. Arvosanojen muuttaminen tapahtui keväällä 2016.

Turun hovioikeus katsoi, että rehtori tiesi asemansa perusteella toimivansa toimivaltasäännöksen vastaisesti. Lisäksi teko kohdistui koulun keskeiseen tehtävään eli arvosanojen antamiseen.

Rehtori itse myönsi, että hän oli muuttanut 16 oppilaan päätösarvosanaa. Hän kertoi muuttaneensa oppilaiden arvosanat vastaamaan pidemmän aikavälin keskiarvoa, koska opettajan antamissa arvosanat olivat poikenneet merkittävästi aiemmasta.

Rehtori perusteli toimintaansa sillä, että oppilaat olisivat joutuneet epätasa-arvoiseen asemaan.

Oppilaat olivat valittaneet kyseisen opettajan opetuksesta ja kertoneet, että he eivät olleet saaneet tarpeeksi tukea tunneilla. Opettaja puolestaan perusteli arvosanojen laskemista sillä, että edellisen opettajan antamat arvosanat eivät vastanneet oppilaiden todellista osaamistasoa.

Hovioikeus ei hyväksynyt rehtorin perustelua päätökselleen. Hovioikeus totesi, että arvosanoista päättää perusopetusasetuksen mukaan kunkin aineen opettaja.

Oikeuden mukaan oppilaat eivät olleet pyrkineet muuttamaan arvosanoja olemalla yhteydessä opettajaan. Sen sijaan oppilaat ja heidän vanhempansa olivat olleet koko kevään yhteydessä asioista rehtoriin. Arvosanoja koskevan muutoksen puolestaan oli nostanut esiin ensimmäisenä koulun opinto-ohjaaja.

Rehtori oli keskustellut asiasta opettajan kanssa, mutta tämä oli ilmoittanut pysyvänsä kanssaan. Rehtorilla ei ollut laillista oikeutta muuttaa opettajan antamia arvosanoja.

Hovioikeus tuomitsi rehtorin, mutta päätti jättää tuomitsematta hänet rangaistusseuraamukseen.

Oikeus katsoi, että rehtori oli saamansa palautteen vuoksi ollut perustellusti siinä käsityksessä, että tiettyjen oppilaiden arvosanat eivät vastanneet opintomenestystä.

”Hän on lain vastaisella toiminnallaan kokenut saattavansa oppilaat yhdenvertaiseen asemaan, eikä hänen ole selvitetty tavoitelleen itselleen tai muille henkilöille perusteetonta etua”, oikeus totesi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat