Grafiikat näyttävät, miksi viruksen pelätään nyt vuotavan rajan yli Suomeen: naapuri­maiden tauti­tilanne on synkkä - Kotimaa | HS.fi

Grafiikat näyttävät, miksi viruksen pelätään nyt vuotavan rajan yli Suomeen: naapuri­maiden tauti­tilanne on synkkä

Suomen koronavirustilanne on tällä hetkellä vakaa. Naapurimaissa tauti leviää nyt vauhdilla.

Tallinkin Megastarin matkustajia saapui Helsingin Länsisatamaan torstaina.­

14.1. 20:17 | Päivitetty 14.1. 21:20

Suomen naapurimaiden synkkä koronavirustilanne uhkaa myös Suomea. Tilastojen mukaan aiempaa suurempi osa Suomen uusista koronavirustartunnoista tulee ulkomailta, ja rajoilla on edelleen runsaasti liikennettä, vaikka matkustaminen onkin pandemian aikana vähentynyt.

Torstaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi, että 11 prosenttia uusista tautitapauksista todetaan Suomeen saapuneilla matkustajilla. Vielä alkusyksystä matkustajien osuus uusista todetuista tautitapauksista oli vain 4–5 prosentin luokkaa.

THL:n mukaan osuuden kasvu voi johtua tautitilanteen heikkenemisestä maissa, joista saavutaan tai palataan Suomeen. Toisaalta myös testaamista rajoilla on lisätty loppuvuodesta alkaen, mikä voi myös selittää matkustukseen liittyvien tapausten määrän nousua.

Tautitilanne näyttää nyt heikolta erityisesti Ruotsissa ja Virossa.

Koronaviruspandemia sai Suomen matkustajamäärät romahtamaan viime huhtikuussa. Kesän mittaan matkustajamäärät kasvoivat jälleen. Joulukuussa maahan saapui noin neljäsosa tavallisesta matkustajamäärästä.

Matkustajamääriä tilastoidaan lähtömaan mukaan. Esimerkiksi töissä Ruotsissa käyvä suomalainen voi päätyä maahantulotilastoihin useita kertoja.

Maahan tultiin ulkomailta siis yli puoli miljoonaa kertaa. Virusmuunnoksen leviämisriskiä ajatellen määrä on suuri.

Rajanylitykset Suomen ja Ruotsin, Suomen ja Venäjän sekä Suomen ja Norjan maarajoilla ovat vähentyneet selvästi.

Liikennettä on kuitenkin yhä paljon. Esimerkiksi Tornion rajanylityspaikalla Suomen ja Ruotsin välinen raja ylitetään joka arkipäivä noin 15 000–18 000 kertaa. Luku sisältää sekä maahan saapuvat että maasta lähtevät ihmiset.

Ennen koronaviruspandemiaa rajanylityksiä oli noin 40 000 päivässä, kertoo Rajavartiolaitoksen vartioupseeri Jari Rantala Tornion rajanylityspaikalta.

”Suurin osa rajan yli kulkevista on rajayhteisöön kuuluvia. Heidän lisäkseen on lähinnä työmatkaliikennettä ja raskasta liikennettä”, Rantala kertoo.

Jos uusi, koronaviruksen aiempaa nopeammin leviävä alatyyppi lähtee leviämään Ruotsissa tai Virossa, on riski muunnoksen leviämiselle myös Suomeen ilmeinen.

Matkustajalennot Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen on keskeytetty ainakin viikon loppuun saakka.

Virusmuunnos on saanut tartuntaluvut esimerkiksi aiemmin tautitilanteeltaan rauhallisessa Irlannissa rajuun kasvuun viime viikkojen aikana. Vielä joulukuun alussa koronavirustartuntojen ilmaantuvuus väkilukuun nähden oli Suomessa Irlantia suurempi. Nyt koronaviruksen ilmaantuvuusluku on Irlannissa jo korkeampi kuin Isossa-Britanniassa.

Irlannin tilanne selittyy Britanniasta liikkeelle lähteneellä virusmuunnoksella. Muunnoksen osuus tartunnoista kasvoi Irlannissa nopeasti joulukuun viimeisten viikkojen aikana.

Kolmessa viikossa muunnoksen osuus tautitapauksista kasvoi vajaasta kymmenestä prosentista 25 prosenttiin. Nyt muunnoksen osuus tautitapauksista on jo lähes puolet.

Lue lisää: Onko Suomi valmis, jos uusi virusmuunnos leviää? ”Ei ole varmaa tietoa siitä, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei”, myöntää THL:n Mika Salminen

Irlannin kansanterveysviranomaiset totesivat tilannekatsauksessaan viime torstaina, että muunnos selittää osaltaan tapausmäärien kasvua.

Myös Suomen hallitus on reagoimassa tilanteeseen. Hallitus aikoo tiukentaa toimia, joilla muuntuneen viruksen leviämistä pyritään estämään.

Hallitus pyysi keskiviikkona muun muassa sisäministeriötä valmistelemaan esityksen rajaliikenteen tiukentamiseksi. Sisäministeriön lisäksi myös sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä eräät muut ministeriöt valmistelevat esityksiä muista tarvittavista lisätoimenpiteistä. Niitä on tarkoitus käsitellä hallituksen neuvotteluissa ensi viikolla.

Lue lisää: Mitkä pandemiatoimet ovat Suomen rajoilla mahdollisia? Oikeusoppineet ehdottavat erillislakia

Ainakaan vielä uuden virusmuunnoksen ei tiedetä leviävän Suomessa tai sen naapurimaissa hallitsemattomasti. Suomessa oli keskiviikkoon mennessä todettu 61 virusmuunnosten aiheuttamaa tartuntaa. Ruotsissa niitä oli todettu tiistaihin mennessä 28.

Virusmuunnosten tilastoinnista tekee hankalaa se, ettei kaikilla mailla, Suomellakaan, ole tällä hetkellä ole kapasiteettia analysoida jokaista positiivista virusnäytettä muunnoksen varalta. Asiasta kertoi THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen torstaina THL:n ja STM:n tiedotustilaisuudessa.

Lue lisää: Kolmen virusmuunnoksen aiheuttaman tartunnan alkuperää ei ole onnistuttu selvittämään, valtaosa yhdistetty matkailuun

Oikaisu 14.1.2021 klo 21.00: Toisin kuin artikkelin kuvan kuvatekstissä aiemmin luki, kuvan on otettu tänään torstaina, ei lokakuussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat