Kolmen tuote­merkin kanan­munia vedetään myynnistä salmonella­riskin takia – salmonellan löytyminen kanalasta on Suomessa poikkeuksellista - Kotimaa | HS.fi

Kolmen tuote­merkin kanan­munia vedetään myynnistä salmonella­riskin takia – salmonellan löytyminen kanalasta on Suomessa poikkeuksellista

Ylitarkastaja Mika Varjonen Ruokavirastosta muistuttaa, että salmonellariski koskee vain yhden kanalan munia.

Myynnistä pois vedettävät munat on pakattu Kiekun pakkaamossa.­

15.1. 17:54 | Päivitetty 15.1. 20:13

Kolme yritystä vetää myynnistä kananmunia mahdollisen salmonellariskin vuoksi, kertoo Ruokavirasto. Myynnistä vedetään kananmunia, joita on myyty kuluttajille tuotemerkeillä Kieku, Pirkka ja Kotimaista.

S-ryhmä vetää markkinoilta Kotimaista-merkin vapaan kanan munia, jotka on pakattu kymmenen kananmunan pakkaukseen.

Takaisinveto koskee myös K-ryhmän Pirkka-merkin vapaan kanan munien kymmenen ja kuuden munan pakkauksia.

Loimaalainen Kieku oy vetää myynnistä oman Kieku-tuotemerkkinsä vapaan kanan munia, jotka ovat neljän munan pakkauksissa.

Munat ovat kanalasta, jonka näytteistä on todettu salmonellabakteeri. Munat on pakattu Kiekun pakkaamossa.

Ylitarkastaja Mika Varjonen Ruokavirastosta muistuttaa, että salmonellariski koskee vain yhden kanalan munia.

”Yhdestäkään kananmunasta ei ole löydetty salmonellaa, vaan salmonellabakteeria on löydetty kanalassa otetuista pintapuhtausnäytteistä”, Varjonen korostaa.

Varjosen mukaan on kuitenkin mahdollista, että bakteeri on siirtynyt kananmunaan.

”Löydetty salmonellatyyppi on muita hieman vaarallisempi niin, että se menee kananmunan kuoren läpi, joten se voi olla itse sisuksessakin.”

Bakteeri tuhoutuu kuumennettaessa.

”Jos munia käyttää leivonnassa tai keittää tai paistaa ruoanlaitossa, salmonella tuhoutuu vähän yli 70 asteessa.”

Riski sisältyy munien käyttöön raakana tai raakojen munien käsittelyyn kennosta otettaessa.

Salmonellariski koskee ainoastaan kananmunia, joihin on merkitty tuottajakoodi 2FI15464. Tarkemmat tiedot myynnistä vedettävistä tuotteista on listattu Kieku oy:n verkkosivuilla.

Salmonellan löytyminen kanalasta on Varjosen mukaan Suomessa poikkeuksellista.

”Niitä on korkeintaan yksi tai kaksi tapausta vuodessa, eikä välttämättä joka vuosikaan.”

Keski- ja Etelä-Euroopassa kananmunissa on paljon enemmän salmonellaa.

”Siellä suhtautuminen on erilaista, eikä kananmunia yleensä käytetä raakana millään tavoin”, Varjonen sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat