Thaimaan karanteenissa voi parin viikon päästä myös golfata: ”Tämä ei ole perusgolfloma” - Kotimaa | HS.fi

Thaimaan karanteenissa voi parin viikon päästä myös golfata: ”Tämä ei ole perusgolfloma”

Thaimaan golfkaranteenissa on erittäin tiukat säännöt esimerkiksi kentällä ja resortin alueella liikkumisen suhteen.

Golf-opettaja Juha Vuorinen on ainoana ulkomaalaisena tällä hetkellä Thaimaassa järjestämässä torstaina valtion hyväksymiä golfkaranteeneja. Hän järjestää karanteeneja Kanchanaburissa.­

15.1. 18:14 | Päivitetty 16.1. 19:15

Hua Hin

Thaimaahan matkustavat saavat kahden viikon kuluttua viettää maahantuloon liittyvän karanteeninsa pelaamalla golfia. Kuusi golfkenttää on sopinut maan hallinnon kanssa golfkaranteenien järjestämisestä.

Thaimaahan tulijoilta on tähän asti vaadittu täysin valvottua ja tiukkaa kahden viikon karanteenia valtion hyväksymässä hotellissa. Käytännössä karanteeni on pitänyt viettää suljetussa hotellihuoneessa.

Suurin osa Thaimaahan jo tulleista ja lähiaikoina tulevista ihmisistä on joko töissä Thaimaassa tai muuten asuu maassa pitkiä aikoja tai kokonaan.

Maan ilmoitus karanteenikäytäntöjen muutoksesta tuli Suomen kannalta ristiriitaiseen aikaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen suositteli torstaina sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n tiedotustilaisuudessa, että kaikkia ulkomaille suuntautuvia ei-välttämättömiä matkoja olisi hyvä välttää.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) puolestaan kertoi, että ministeriöt valmistelevat uusia rajaliikenteeseen ja matkustamiseen liittyviä rajoituksia, joista on määrä päättää ensi viikon lopulla.

Uudet suositukset ja määräykset liittyvät koronaviruksen uusiin, herkästi leviäviin mutaatioihin. Viime viikolla 11 prosenttia uusista tartunnoista oli ulkomailta tulleilla ihmisillä.

Thaimaan maahantulokontrolli on koronaviruspandemian aikana tunnettu yhtenä maailman tiukimmista. Maan turismiliiketoiminta on kärsinyt rajoituksista pahoin, mutta valtaosa kansasta on kaikissa mielipidetiedusteluissa vastustanut rajojen avaamista.

Thaimaassa ei kuukausiin ollut lainkaan maan sisäisiä tartuntoja. Ennen joulua yksi tartuntarypäs aiheutti taudin leviämistä, mutta tällä hetkellä tartuntoja rekisteröidään suunnilleen saman verran kuin Suomessa, vaikka Thaimaassa on yli kymmenkertainen määrä ihmisiä.

Ensimmäinen erä turisteja tulee Thaimaan golfkaranteeniin 30. tammikuuta ja seuraava 16. helmikuuta. Sen jälkeen aikataulusta ilmoitetaan erikseen.

Golfkaranteenin yksityiskohdat vahvistettiin keskiviikkona. Ehdot ja säännöt ovat tiukat.

”Tämä ei ole perusgolfloma. Täällä asutaan täyden palvelun hotellissa, mutta tämä on kuitenkin valtion karanteeni”, sanoo golf-opettaja Juha-Matti Vuorinen, joka on tällä hetkellä ainoana ulkomaalaisena Thaimaassa järjestämässä karanteeneja.

Golf-opettaja Juha-Matti Vuorinen ja kenttävalvoja Napol Odi Muangkham koordinoivat korona-aikaan hyvin tarkasti, mitä väylillä tapahtuu.­

Kun golfturistit tulevat bussista, heidän ohjataan suoraan koronatestiin. Sitten he menevät vuorokauden ajaksi huoneeseensa odottamaan testin tulosta. Jos tulos on negatiivinen, he saavat luvan mennä ryhmissä ohjatusti golfaamaan. Tiiaus- eli kierroksenaloitusajat on sovittu etukäteen.

Ryhmät lähtevät 15 minuutin välein, kun yleensä väli on kymmenen minuuttia. Välimatkat pidetään tavallista isompina, jotteivät ryhmät mene sekaisin. Yhdessä ryhmässä on kolme golfaajaa.

Kukin ryhmä koostuu ihmisistä, jotka ovat tulleet yhtä aikaa samalla kyydillä ja jotka on testattu samalla kerralla. Kierroksen jälkeen kukin ohjataan takaisin huoneeseensa.

”Siitä puuttuu se sosiaalinen homma, että mennään istuskelemaan klubille, juodaan kahvia tai virvokkeita ja vaihdetaan kuulumiset”, Vuorinen sanoo.

Kaikki karanteenissa on määritelty tarkkaan, myös huoneesta kentälle ja takaisin liikkuminen. Turistien ei suunnitelmien mukaan pitäisi kohdata toisiaan missään hotellin alueella.

Chiang Maissa sijaitsevan golfkaranteenihotellin Artitaya Chiang Mai -golf resortin toimitusjohtaja Srisamai Chanhom sanoo suomalaisille, että Thaimaahan on tiukkojen toimien vuoksi turvallista matkustaa.

”Meillä on uusia tartuntoja, mutta Thaimaa pystyy hoitamaan ne. Covid on hallinnassa.”

Srisamai sanoo kertoo, että kohde on jatkossa auki vain ihmisille, jotka tulevat karanteeniin.

”Olemme valmiit tähän, ja olemme varmoja, että tämä on turvallista.”

Suomen matkustussuositukset Vuorinen ymmärtää. Hän huomauttaa, että Thaimaa on Suomen riskiluokituksessa pienimmän riskin maita.

”Keväästä joulukuuhun asti täällä ei ollut tapauksia käytännössä lainkaan. Nyt ne ovat hiukkasen lisääntyneet.”

Vuorisen mukaan koko Thaimaan valtiollisessa karanteenissa on tehty kaikki voitava, että mahdolliset tartunnat eivät leviäisi.

”Kun ihminen täältä lähtee aikanaan, luonnollisesti hänen tulee noudattaa niitä säädöksiä, joita on annettu.”

Puolet golfkaranteenipaikoista eli kolme kenttää on pari sataa kilometriä Bangkokin luoteispuolella Kanchanaburissa. Suomalaisten parhaiten tuntemat golfalueet ovat Hua Hinissa ja Pattayalla. Pattayalla ei ole yhtään golfkaranteenialuetta, ja Hua Hinia lähin on 30 kilometriä pohjoiseen Cha-amissa.

Vuorinen on järjestänyt karanteenia Kanchanaburissa Mida-resortissa vanhastaan tutulla kentällä. Hänen mukaansa kolme paikkaa on siellä osin keskeisen sijainnin vuoksi.

”Ihminen on helppo organisoida karanteenin jälkeen mihin vain, esimerkiksi Bangkokiin, Chiang Maihin, Hua Hiniin tai Pattayalle.”

Vuorisen mukaan Kanchanaburin lomakohteet lähtivät projektiin mukaan mielellään. Ne olivat jo suunnitelleet asiaa, kun Vuorinen otti yhteyttä.

”Kanchanaburissa on paljon hiljaisempaa kuin vaikka Hua Hinissa, ja kentät ovat käytännössä seisseet tyhjillään. Se on heille win-win.”

Eri arvioiden mukaan menee varmasti pitkään, ennen kuin Thaimaa avaa rajansa vapaalle matkustamiselle.

Oikaisu 15.1. kello 20.58: Jutussa väitettiin virheellisesti, että Krista Kiuru on sosiaali- ja terveysministeri. Kiuru on perhe- ja peruspalveluministeri.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat