Säähän raju muutos: Talven ihmemaa vaihtuu lämpöasteiksi ja pääkallokeliksi - Kotimaa | HS.fi

Säähän raju muutos: Talven ihmemaa vaihtuu lämpöasteiksi ja pääkallokeliksi

Katujen kunnossapitoon lauhtuminen voi tuoda ongelmia.

Joutsenia ja ulkoilijoita aurinkoisessa mutta kylmässä pakkassäässä Lauttasaaressa lauantaina.­

16.1. 17:54

Kuluvalla viikolla pääkaupunkiseudulla on nautittu pitkään odotetusta lumesta. Säähän on kuitenkin luvassa ensi viikolla raju muutos.

Viikonlopun pakkasten jälkeen lämpötilat nousevat puolessa välissä viikkoa nollan pintaan ja ylikin. Torstaina pääkaupunkiseudulla on luvassa jopa neljä plusastetta sekä vesisadetta.

Vesisateiden myötä ajokeli ja kadut muuttuvat todella liukkaiksi, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Kokko arvioi.

Luvassa on jalankulkijoille siis pääkallokelejä. Kokko arvio, että nollaraja ulottu etelästä aina Etelä-Karjalan pohjoisosiin ja Satakuntaan. Muualla maassa lumipeite vahvistuu ja pakkaset jatkuvat.

Lauhtuminen johtuu siitä, että Venäjän jääkylmän korkeapaineen vaikutus heikkenee, jolloin Atlantin matalapaine pääsee pyöräyttämään lounaasta selvästi viime aikaista lauhempaa ilmaa koko Eurooppaan, selventää meteorologi Markus Mäntykannas Forecan blogissa.

Alkuviikon lumimyräkkä toi etelään poikkeuksellisen paljon lunta kerralla.

Lue lisää: Tammikuussa 2020 pääkaupunkiseudulla pelattiin golfia, nyt lunta on eniten yli 10 vuoteen: Kuvaparit näyttävät huiman eron vuoden takaiseen

Mitä kaikelle tällä viikolla sataneelle lumelle tapahtuu? Onko riskinä, että lumisohjo tukkii esimerkiksi viemäreitä? Osa sulaa pois, mutta lunta on tullut sen verran paljon, ettei se kokoaan ehdi sulamaan, Kokko toppuuttelee.

Katujen kunnossapitoon lauhtuminen kuitenkin voi tuoda omat ongelmansa.

Katujen liukkaus ja alkuviikon lumimyräkkä ruuhkauttivat jo kuluneella viikolla Töölön sairaalan Helsingissä ja Peijaksen sairaalan Vantaalla liukastumisesta johtuvista tapaturmapotilaista.

HS kertoi perjantaina, että leikkaushoitoa vaativien potilaiden määrä moninkertaistui Töölön sairaalassa. Jonoa jouduttiin purkamaan koko viikonloppu.

Näkymä Lauttasaaren edustalta lauantaina.­

Kokon mukaan liukastumisvaara on jo alkuviikosta, jolloin lämpötila alkaa kohota. ”Kun ollaan nollan tuntumassa ilma alkaa olla kosteampaa, ja se näkyy kelin liukkautena”, Kokko kertoo.

Päivystävä palomestari Raimo Rasijeff Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella peräänkuuluttaakin malttia sekä autoilijoilta että jalankulkijoilta. ”Turha kiire pois niin autolla ajaessa kuin kävellen liikkuessa, että ulosajojen ja liukastumisen riskit saadaan pois.”

Sateet painavat hankia kasaan, minkä seurauksena lumikuorma voi myös olla paikoin raskas. Lisäksi lauhtuminen voi saada räystäille ja lipoille kertyvän lumen ja jään liikkeelle, mikä voi hallitsemattomasti pudotessa hengenvaarallista.

”Viimeistään lauhtumisen yhteydessä on hyvä harkita lumien putsaamista katoilta, sillä uusi kylmeneminen on jo näköpiirissä. Lumikuorma voi käydä erittäin raskaaksi, kun vesipitoinen lumi jäätyy lauhan jälkeen”, Mäntykannas kirjoittaa.

Mikäli lunta lähdetään katoilta pudottamaan, tulisi olla riittävästi varustautunut, Rasijeff puolestaan muistuttaa. ”Putoamissuojaimet tulisi olla ehdottomasti käytössä”, hän sanoo.

Viikonlopulla sää näyttäisi jälleen kiristyvän ja viikon kuluttua maanantaina oltaisiin ennusteen mukaan jälleen pakkaslukemissa.

Pitkän aikavälin ennusteissa on aina epävarmuutta. Mäntykannas kirjoittaa kuitenkin, että tammikuun viimeisellä viikolla Jäämeren yllä näkyy jälleen vahvistuva signaali tavanomaista korkeammasta ilmanpaineesta, mikä pakottaa Atlantin matalapaineet eteläisemmälle reitille.

Se voi hänen mukaansa tietää ”Siperia-talven” paluuta, sillä koko Suomi näyttää jopa 6–10 astetta keskiarvoja kylmemmältä.

”Kun yhdistetään näin suuri negatiivinen lämpötilapoikkeama siihen faktaan, että tammi–helmikuun vaihde on jo tilastollisestikin vuoden kylmintä aikaa, voidaan meillä kokea tammikuun lopussa erittäin alhaisia lämpötiloja. Asetelma muistuttaa kovasti talvea 2010”, Mäntykannas kirjoittaa.

Jäämuodostumia Lauttasaaren edustalla.­

Ulkoilija kohtasi joutsenia Lauttasaaren rannalla.­

Joutsenperhe Lauttasaaressa lauantaina.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat