Pfizer ja Biontech sanovat rajoittavansa rokotetilausten myöhästymiset yhteen viikkoon - Kotimaa | HS.fi

Pfizer ja Biontech sanovat rajoittavansa rokotetilausten myöhästymiset yhteen viikkoon

Toimitusten sanotaan pääsevän normaaliaikatauluun 25. tammikuuta alkavalla viikolla.

17.1. 2:00

Muun muassa Suomessa parhaillaan käytössä olevan koronavirusrokotteen valmistajayhtiöt Pfizer ja Biontech kertoivat lauantaina rajoittavansa aiemmin ilmoitetut tilausten myöhästymiset yhteen viikkoon.

Alun perin myöhästymisten arvioitiin olevan jopa kuukauden pituisia.

Nyt rokotevalmistajat sanovat tilausten pääsevän normaali­aikatauluun 25. tammikuuta alkavalla viikolla. Lisäksi 15. helmikuuta lähtien tuotantoa voidaan tästäkin kasvattaa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan yhtiöt ovat tehneet suunnitelman, jolla tuotantomääriä saadaan kasvatettua Euroopassa.

Monet maat Suomi mukaan lukien ovat ilmaisseet huolestumisensa rokotteiden myöhästymisestä.

Koronavirusta vastaan kehitettyjä rokotuksia on uutistoimisto Bloombergin perjantaille päiväämien tietojen mukaan annettu maailmanlaajuisesti noin 38 miljoonaa annosta. Lukema ei kuitenkaan ole ajantasainen, sillä kaikki tiedot eivät ole peräisin perjantailta.

Lauantaina saatavilla olevien lukujen mukaan kiivaimmin rokotuksia suhteessa asukasmäärään on antanut Israel, jossa sataa ihmistä kohti on annettu 25 rokoteannosta.

Kakkosena tulee Arabiemiraatit, jossa vastaava luku on Bloombergin mukaan yli 15. Seuraavana listalla on Bahrain vajaalla kymmenellä annoksella sataa asukasta kohti.

Ensimmäinen Euroopan maa eli Britannia on listan sijalla neljä. Siellä koronarokotteita on annettu perjantain tietojen mukaan runsaat viisi annosta sataa asukasta kohti.

Suomessa koronavirusrokotetta on perjantain tietojen mukaan annettu runsaat 43 000 annosta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kuitenkin arvioi, että todellinen annosmäärä oli noin 50 000 jo viime keskiviikkona.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat