Maksutonta psykoterapeutti­koulutusta vaativa kansalaisaloite on lähellä eduskuntakäsittelyyn vaadittavaa allekirjoitusmäärää - Kotimaa | HS.fi

Maksutonta psykoterapeutti­koulutusta vaativa kansalaisaloite on lähellä eduskuntakäsittelyyn vaadittavaa allekirjoitusmäärää

Psykoterapeutiksi kouluttautuminen maksaa noin 20 000–60 000 euroa. Kulutuksen maksuttomuutta ajavaa kansalaisaloitetta perustellaan muun muassa tasa-arvoisemmalla koulutukseen pääsyllä, psykoterapeutti­pulalla ja hoitoon pääsyn hankaluudella.

Psykoterapeutin vastaanottohuone Itsemurhien ehkäisykeskuksessa.­

17.1. 2:00 | Päivitetty 17.1. 8:09

Kansalaisaloite psykoterapeutti­koulutuksen muuttamisesta maksuttomaksi on lähellä eduskunta­käsittelyyn tarvittavaa 50 000 allekirjoituksen vähimmäisvaatimusta.

Aloite on jätetty syyskuussa, ja aikaa allekirjoitusten keräämiselle on maaliskuun puoleenväliin. Perjantaina iltapäivällä allekirjoituksia oli kertynyt noin 41 300.

Aloitteessa vaaditaan, että koulutusohjelma uudistetaan Suomessa maksuttomaksi koulutukseksi kaikille ammattiin soveltuville henkilöille.

Tavoitteena on tasa-arvoisempi koulutukseen pääsy. Psykoterapeutti­koulutukseen pääsyn edellytyksenä tulisi ensisijaisesti olla ammatillisen kyvykkyys eikä taloudelliset resurssit, aloitteessa sanotaan.

Tällä hetkellä psykoterapeutiksi kouluttautuminen maksaa opiskelijalle noin 20 000–60 000 euroa suuntauksesta riippuen.

Aloitteen päävastuuhenkilö Tatja Jukuri perustelee maksuttomuuden ajamista sillä, että psykoterapeuteista on Suomessa pulaa ja hoitoon pääseminen on hankalaa.

”Tälle on tehtävä jotain, tilanne on eskaloitunut niin pahaksi”, Jukuri sanoo.

Syy aloitteen laatimiseen on myös henkilökohtainen. Sosionomiksi kouluttautunut Jukuri kertoo haaveilleensa psykoterapeutin ammatista kymmenisen vuotta. Hän on seurannut, kuinka koulutuksen hinnat vuosi vuodelta nousevat.

”Ei pitäisi olla niin, että vain varakkailla on mahdollisuus hakeutua ammattiin.”

Suomalaiset mielenterveysjärjestöt vaativat psykoterapeuttien koulutuksen muuttamista maksuttomaksi jo vuonna 2019. Mielenterveyspoolin hankepäällikkö Turkka Sinisalo kertoo, että perusteita muutokselle on monia.

”Psykososiaalisten hoitomuotojen ja psykoterapian kysyntä ei vastaa tarjontaa.”

Kelan kuntoutus­psykoterapiatukea sai vuonna 2010 noin 15 000 ihmistä. Vuonna 2019 määrä oli jo noin 50 000. Samaan aikaan 8 000:sta Valviran rekisterissä olevasta psykoterapeutista joka neljäs on eläkeiässä ja psykoterapeutteja valmistuu vuosittain yhä vähemmän.

Vuonna 2012 tehdyssä uudistuksessa psykoterapeutti­koulutus siirtyi asetuksella yliopistoille. Yliopistot ovat lähes poikkeuksetta järjestäneet koulutusta täydennyskoulutuksena.

Mielenterveyspoolin laatimassa toiminta­suunnitelmassa ehdotetaan, että koulutus muutettaisiin julkisesti rahoitetuksi erikoistumiskoulutukseksi. Yliopistot voisivat hakea sille valtion koulutuskorvauksia.

Aloitteen jälkeenkin koulutuksen laatua valvoisivat yliopistot. Opiskelijalle koulutuksesta tuskin tulisi silti täysin ilmainen.

”Koulutukseen mahdollisesti kuuluva oma psykoterapia ja työnohjaus jäisi edelleen koulutettavan itse maksettavaksi”, Mielenterveyspoolin Sinisalo sanoo.

Aloitteessa esitetään lainsäädännön valmistelua. Lisää selvitystä vaatisi vielä muun muassa hinta.

Mielenterveyspooli arvioi, että vuositasolla psykoterapeutti­koulutusten yhteenlaskettu kustannus olisi noin kuusi miljoonaa euroa. Sinisalo uskoo, että hinta voi vielä aiheuttaa vääntöä. Hän kuitenkin painottaa, että rahan laittaminen mielenterveyteen maksaa itsensä takaisin.

”Jopa lyhyt­psykoterapioissa noin puolet asiakkaista hyötyy merkittävästi. Noin kuusi prosenttia voi palata etuuksien piiristä työelämään. Se tuo valtiolle hyötyjä etuuksien käytön vähenemisenä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat