Finentry-palvelun piti siirtää koronatestausta rajoilta muualle: palvelua on ensimmäisen viikon aikana käyttänyt vain noin 300 henkilöä - Kotimaa | HS.fi

Finentry-palvelun piti siirtää koronatestausta rajoilta muualle: palvelua on ensimmäisen viikon aikana käyttänyt vain noin 300 henkilöä

Finentry-järjestelmän kautta voi varata koronavirustestin toistaiseksi vain Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella, mutta käyttöalueen on tarkoitus laajentua kaikkiin sairaanhoitopiireihin, joissa on rajaliikennettä.

Finentry-palvelu otettiin käyttöön Helsingin satamissa sekä Helsinki-Vantaan lentokentällä 7. tammikuuta 2021.­

17.1. 2:00 | Päivitetty 17.1. 11:27

Loppiaisen jälkeen käyttöön otettua Finentry-palvelua on ensimmäisen viikon aikana käyttänyt vain noin 300 henkilöä, vastuualuejohtaja Sirpa Arvonen Hus tietohallinnosta kertoo.

Eniten palvelua on käytetty Helsinki-Vantaan lentokentällä. Palvelu otettiin käyttöön siellä ja Helsingin satamissa 7. tammikuuta. Finentry on sivusto, jonka kautta Suomeen matkustava voi varata ajan koronavirustestiin ja saada toimintaohjeita Suomeen saapumiseen.

Järjestelmä kehitettiin, jotta testauspainetta voidaan siirtää rajoilta muihin testauspaikkoihin. Suomeen saapuva matkustaja voidaan palvelun kautta ohjata koronavirustestiin muuallekin kuin lentokentän testauspisteeseen. Kaikkien matkustajien testaaminen lentokentällä ja satamissa ei ole mahdollista rajallisten henkilöstöresurssien vuoksi.

Lue lisää Finentry-järjestelmästä ja sen käyttöönotosta: Helsinki-Vantaalla ja Helsingin satamissa yritetään tunnistaa suurimman riskin matkailijat uudella verkkopalvelulla

Arvosen mukaan tällä hetkellä suurin haaste on järjestelmästä tiedottaminen matkustajille.

”Viestintäkampanja käynnistyy ensi viikolla, emmekä ole tavoittaneet vielä esimerkiksi ulkomaisia lentoyhtiöitä. Meidän pitäisi saada viestintä lähtömaahan sillä tarkoituksena on, että matkailija käyttäisi tätä jo siellä suunnitellessaan matkaa tai matkan aikana”, kertoo Arvonen.

Järjestelmä pyritään saamaan erityisesti rakennusteollisuuden sekä Suomessa asuvien maahanmuuttajayhteisöiden tietoon, jotta viesti siitä välittyisi Suomeen sukulaisia tapaamaan tuleville sekä rakennustyöläisille.

Järjestelmän kautta pystyy tällä hetkellä varaamaan testiajan vain Helsingin ja Uudenmaan seudulle. Finentryn on kuitenkin määrä laajentua mahdollisimman pian kaikkiin sairaanhoitopiireihin, joissa tapahtuu rajaliikennettä.

Arvonen kertoo, että tällä hetkellä keskustelua käydään Etelä-Karjalan, Kymenlaakson, Lapin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien kanssa.

”Sitten kun he ovat ottaneet [järjestelmän] käyttöön pystymme mahdollistamaan sen, että myös sinne rajalle tulevat pystyvät varaamaan ajan sen kautta. Meillä on täysi valmius käyttöönottoon”, Arvonen sanoo.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsoten turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Jarno Rämä kertoo, että Kymsote ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote toimivat järjestelmän käyttöönotossa yhteistyössä.

”Toimimme Eksoten kanssa samanaikaisesti, jotta toimintaperiaatteet rajalla ovat yhdenmukaiset”, sanoo Rämä.

Tahtotila ja tarve järjestelmän käyttöönottoon alueella on Rämän mukaan suuri. Järjestelmän käyttöönoton suunnittelu jatkuu ensi viikolla, ja se on tarkoitus saada käyttöön tammi–helmikuun aikana.

Rajaturvallisuutta parannetaan Kymsoten ja Eksoten alueella ensi viikosta lähtien myös muin keinoin, tiedottaa Eksote. Kymsote tekee rajalla koronavirustestejä henkilöliikenteen rajanylittäjille, ja Eksote kontaktoi yhteistyössä rajaviranomaisten kanssa maahan saapuvia henkilöitä.

Myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella tiukennetaan rajaturvallisuustoimia jo ennen Finentryn käyttöönottoa. Lauantaina 16. tammikuuta Turun satamassa aloitetaan Viking Linen ja Tallink Siljan aamulaivoilla saapuvien matkustajien testaaminen, tiedottaa Turun kaupunki.

Testaus tapahtuu koronantorjuntabussissa, joka normaalisti kiertää Pernon ja Halisten kaupunginosissa tekemässä koronatestejä. Bussi on matkustajia vastassa satamassa.

”Pilotoimme koronantorjuntabussin kanssa laivamatkustajien testaamista lauantaina, sunnuntaina ja maanantaina (16.–18.1.). Näiden kokemusten jälkeen päätämme, miten jatkamme testaamista satamassa,” asiantuntijalääkäri Jane Marttila Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta kertoo tiedotteessa.

Vaikka Finentryssä ei vielä Uudenmaan ulkopuolella ei pystykään varaamaan näytteenottoaikaa, voi sen kautta kuitenkin tehdä kartoituksen omasta tarpeesta hakeutua testiin. Järjestelmästä saa informaatiota ja neuvot yhteyden ottamisesta matkustuskohteen sairaanhoitopiiriin.

Järjestelmä arvioi matkailijan terveysturvallisuudelle aiheuttaman riskin esimerkiksi lähtömaan ja matkan tarkoituksen perusteella.

”Siinä kysytään, kuinka pitkä matkan kesto on. Eli kuinka kauan hän ehtisi tartuttaa ihmisiä Suomessa. Lisäksi kysytään matkan luonnetta: meneekö hän sukuloimaan vai työmatkalle. Jos menee sukuloimaan, kantaväestön kanssa tekemisiin, riskit ovat suurempia”, kertoo Sirpa Arvonen.

”Lisäksi kysytään, onko maahantulijalla tuore negatiivinen testitulos. Sitä ei saada lainsäädännön mukaan tallentaa, mutta voidaan kysyä, onko se.”

Hallitus suunnittelee parhaillaan entistä tiukempia matkustusrajoituksia, jotta uuden koronavirusmuunnoksen leviäminen Suomessa estettäisiin. Rajoituksista päätetään ensi viikolla.

Hus aloitti järjestelmän kehittämisen viime lokakuussa. Suunnitteluvaiheessa se oli tarkoitettu tilanteeseen, jossa matkustusrajoitukset olisivat hieman helpottaneet mutta terveysturvallisuus vaatisi yhä riskiarviointia.

”Jatkossa, kun Finentry toimii vaikkapa ensi kesänä, voi olla maita, joissa tilanne on hyvä eikä ole riskiä”, sanoo Arvonen.

Finentryä on kuitenkin muutettu viimeksi maanantaina sen vuoksi, että voimaan tuli päätös kaikkien Isosta-Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta saapuvien matkustajien ohjaamisesta testiin.

”Muuntunut virus aiheutti nopean päivityksen Finentryyn.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat