Tallinnan-laivoilla tarjottiin kokeeksi virustestejä, mutta matkustajia kävi testeissä harvakseltaan - Kotimaa | HS.fi

Tallinnan-laivoilla tarjottiin kokeeksi virustestejä, mutta matkustajia kävi testeissä harvakseltaan

Koronavirus Noin 12 prosenttia viikon­loppuna saapuneista matkustajista testattiin laivalla.

Tallink Star -alus saapumassa Helsingin Länsisatamaan sunnuntaina.­

18.1. 2:00

Tallinnasta Helsinkiin perjantaina ja lauantaina saapuneiden laivojen matkustajat hakeutuivat koronavirustesteihin vain harvakseltaan.

Tallinnasta saapuville Tallinkin ja Viking Linen matkustajille tarjottiin viikonloppuna virustestejä laivamatkan aikana.

Koronavirustestejä tehtiin perjantaina yhdellä ja lauantaina viidellä Helsinkiin saapuneella laivalla.

Matkustajia kyseisillä vuoroilla oli yhteensä 1 569, joista testeissä kävi 192 ihmistä eli noin 12 prosenttia, kertoo sataman terveysneuvonnan koordinaattori Anna Oksanen Helsingin kaupungilta.

Sunnuntain aikana testejä tehtiin vielä kuudella vuorolla.

Matkustajat hakeutuivat laivalle tuotuihin testeihin kuitenkin selvästi vilkkaammin kuin aiemmin terminaalissa tehtyihin seulontoihin tai terminaalissa kirjoitettujen lähetteiden kautta, Oksanen kertoo.

Suurempikin määrä testattuja olisi kuitenkin voinut olla, kun ilmaiseen testiin olisi nyt päässyt helposti laivamatkan aikana.

”Olisi mukava, jos heitä olisi ollut enemmän, mutta tilanne on tämä”, Oksanen sanoo.

Testeistä tiedotettiin kuulutuksilla laivamatkan aikana.

Testissä käyneistä matkustajista 16:lla oli jonkinlaisia oireita. Oireiksi luetaan muun muassa päänsärky, vatsaoireet tai flunssan oireet.

Tallinnan ja Helsingin välillä kulkee paljon työmatkaliikennettä. Oksanen arvioi, että matalaan testi-innokkuuteen vaikuttaa pelko tulojen menetyksistä: jos testi on positiivinen, ei töihin voi mennä.

Testiin hakeutuminen voi olla myös asennekysymys.

”Ehkä kaikki eivät koe koronaa niin vakavana asiana, eivät pidä sitä niin uhkana terveydelle”, Oksanen sanoo.

Sunnuntai-iltapäivään mennessä oli analysoitu 30 perjantaina otettua näytettä, joiden joukossa ei ollut yhtään positiivista.

Jos positiivisia tuloksia ilmenee, ne seulotaan vielä Britan­nian ja Etelä-Afrikan virusmuunnosten varalta. Nämä tulokset saadaan ehkä viikon kuluessa.

Laivatestien taustalla on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositus testata kaikki maahan saapuvat matkustajat, jotta koronaviruksen ärhäkästi tarttuvan brittimuunnoksen leviäminen saataisiin estettyä.

Testauksen toteuttaa Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimi. Testejä aiotaan tehdä laivoilla myös ensi viikonloppuna, minkä jälkeen pohditaan, saako kokeilu jatkoa.

Viron koronavirustilanne on huonontunut viime kuukausina voimakkaasti. Viron koronakartan mukaan koronaviruksen ilmaantuvuus maassa viimeisen kahden viikon ajalta on 598 tapausta 100 000 asukasta kohden. Suomessa ilmaantuvuus­luku oli sunnuntaina 62.

Satamassa on ollut elokuusta alkaen terveysneuvontaa, jossa on myös kirjoitettu lähetteitä koronavirustestiin sekä oireisille että oireettomille.

Lisäksi terminaalissa on tehty tammikuussa seulontoja kahtena sunnuntaina. Molemmilla kerroilla testeissä kävi vain 13 matkustajaa noin 500:sta. Positiivisia testituloksia ei seulonnoissa löytynyt.

”Sen jälkeen päätettiin, että mennään kokeilemaan laivalla testaamista, jotta matkustajan ei tarvitse jäädä terminaaliin testiin. Siinä samalla kätevästi tavoitetaan myös automatkustajat”, Oksanen sanoo.

Matkustajamäärät ovat laivaliikenteessä normaalitilanteeseen verrattuna varsin vähäisiä.

Viime aikoina matkustajia esimerkiksi Tallinkilla on ollut lähdöstä riippuen viidestäkymmenestä tuhanteen, kun kapasiteetti olisi lähes 3 000, Tallink Siljan viestinnästä kerrotaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat