Passihakemusten määrä romahti viime vuonna – edessä voi olla hakemussuma, kun matkustaminen jälleen yleistyy - Kotimaa | HS.fi

Passihakemusten määrä romahti viime vuonna – edessä voi olla hakemussuma, kun matkustaminen jälleen yleistyy

Poliisi myönsi viime vuonna lähes puolet vähemmän passeja kuin edellisvuonna.

Suomalaisille myönnettiin viime vuonna vain vajaat 450000 uutta passia. Se on yli 300000 kappaletta vähemmän kuin kahtena aiempana vuotena.­

18.1. 15:55

Suomalaiset hankkivat viime vuonna selvästi totuttua vähemmän uusia passeja vanhentuneiden tilalle. Syynä ovat poliisin mukaan koronapandemia ja siihen liittyvät matkustusrajoitukset.

”Kun koronatilanteeseen liittyvät rajoitukset alkoivat keväällä 2020, passihakemusten määrä laski selvästi. Vaikuttaisi siltä, että ihmiset ovat havainneet, ettei heillä ole välitöntä tarvetta matkustusasiakirjan hankkimiseen”, sanoo Poliisihallituksen ylitarkastaja Juhani Ruutu.

Poliisi myönsi viime vuonna kaikkiaan hieman alle 450 000 passia. Määrä jäi yli 45 prosenttia pienemmäksi kuin vuonna 2019, jolloin passeja myönnettiin enemmän kuin minään aiempana vuonna.

Suomalaiset hankkivat myös uusia henkilökortteja edellisvuotta vähemmän, mutta muutos ei ollut yhtä dramaattinen kuin passien kohdalla.

Ylitarkastaja Ruutu arvelee, että uusien passien määrää on vähentänyt kaksi koronavirukseen liittyvää syytä.

Ensinnäkin matkustusrajoitukset estivät suuren osan viime vuodesta lähes kaiken matkustamisen ulkomaille. Toiseksi ihmiset jättivät passeja uusimatta, koska he eivät halunneet varsinkaan viime keväänä asioida poliisiasemilla pandemian takia.

Yli puolessa passihakemuksista hakijan on vierailtava poliisiasemalla, vaikka hakemuksen voikin jättää verkossa.

Passien kysynnän tyrehtyminen on vaikuttanut yhdessä painatuskulujen kasvun kanssa uusien matkustusasiakirjojen hintoihin.

Passin hinnat nousivat tammikuun alussa seitsemällä eurolla ja henkilökorttien yhdellä eurolla. Nyt tavallinen passi maksaa 52–58 euroa riippuen siitä, täytyykö hakijan vierailla poliisiasemalla vai onnistuuko hakeminen sähköisesti.

Ylitarkastaja Juhani Ruutu sanoo, että varsin moni vaikuttaa hankkineen vanhentuneen passin tilalle henkilökortin. Se on hänen mukaansa luonnollista tilanteessa, jossa matkustaminen ulkomaille on voimakkaasti rajoitettua.

”Tarve kohdistuu nimenomaan henkilöllisyyden osoittamiseen eikä matkustusoikeuden osoittamiseen”, Ruutu sanoo.

Viime vuoden tammi–lokakuussa voimassa olevien passien määrä väheni 207 000 kappaleella, mutta voimassa olevien henkilökorttien määrä lisääntyi samaan aikaan 127 000:lla.

Passit ja henkilökortit ovat voimassa viisi vuotta.

Passien kysyntä vaikuttaa heijastelevan hyvin pitkälti matkustusrajoitusten tilannetta.

Passihakemusten määrä tulee todennäköisesti kasvamaan voimakkaasti sitten, kun merkkejä matkailun yleistymisestä alkaa jälleen olla näkyvissä.

”On erittäin vaikeaa arvioida, milloin rajoitukset poistuvat ja millaisia pidempiaikaisia vaikutuksia pandemialla on ihmisten matkustushalukkuuteen. Odotamme kuitenkin näkevämme jo tämän vuoden loppupuolella passien kysynnän kasvavan merkittävästi”, ylitarkastaja Ruutu sanoo.

Onko poliisin lupahallinnossa odotettavissa poikkeuksellisia ruuhkia, kun koronatilanne aikanaan paranee ja nykyistä useammat hankkivat jälleen passin?

”Mikäli kysyntä kasvaa hyvin äkillisesti, voi tästä seurata ruuhkia etenkin niiden hakemusten osalta, jotka edellyttävät käyntiä poliisiasemalla. Passien toimitusprosessi on osoittautunut erittäin toimivaksi ja nopeaksi, emmekä ennakoi, että ruuhkilla olisi olennaista vaikutusta passien toimitusaikoihin”, Ruutu sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat