Pohjalaisen miehen epäillään syyllistyneen törkeään eläinsuojelu­rikokseen, teurasti yli tuhat lammasta ilman tainnutusta - Kotimaa | HS.fi

Pohjalaisen miehen epäillään syyllistyneen törkeään eläinsuojelu­rikokseen, teurasti yli tuhat lammasta ilman tainnutusta

Poliisin esitutkinta kohdistuu yli 1 300 teurastettuun lampaaseen ja niiden teurastustapaan vuosina 2016–2020.

19.1. 14:59

Pohjalaisen keski-ikäisen miehen epäillään syyllistyneen törkeään eläinsuojelurikokseen, Pohjanmaan poliisilaitos kertoo tiedotteessa.

Miehen epäillään teurastaneen lampaita leikkaamalla niiden kurkun auki ilman tainnutusta. Tällainen lopettamistapa on julma ja aiheuttaa eläimelle tarpeetonta kärsimystä ja tuskaa, tiedotteessa sanotaan.

Lisäksi avunannosta törkeään eläinsuojelurikokseen epäillään lähes kymmentä lammastilan pitäjää. Heidän epäillään mahdollistaneen laittoman teurastuksen muun muassa myymällä pääepäillylle lampaita ja antamalla tilat lainvastaiseen teurastamiseen. Osittain teurastukset ovat tapahtuneet muuallakin kuin lammastiloilla.

Pääepäilty on esitutkinnan aikana ollut vangittuna ja neljä muuta on ollut pidätettynä tai kiinniotettuna.

Pohjanmaan poliisilaitos on asettanut epäiltyjen omaisuutta väliaikaiseen takavarikkoon.

Poliisi kertoo, että aktiivinen esitutkinta käynnistyi yli puoli vuotta sitten ja kestää vielä kuukausia.

Esitutkinta kohdistuu vuosien 2016–2020 aikana teurastettuun yli 1 300 lampaaseen ja niiden teurastustapaan. Laittomasti teurastettua lihaa epäillään myydyn pääasiassa yksityisille henkilöille ympäri Suomea, lähinnä länsirannikon alueelle.

Esitutkinta käynnistyi eläinsuojelu­viranomaisen tarkastuskäynnillä havaittujen epäkohtien vuoksi.

Lampaan lihan käsittelyprosessin osalta epäillään myös terveysrikosta ja eläintaudin leviämisvaaran aiheuttamista sekä eläin­tunnistamis­järjestelmästä annetun lain rikkomisia.

Teurasjätteiden hävittämisen osalta epäillään ympäristön turmelemista. Lampaiden teurasjätteet olisi pitänyt toimittaa hävitettäväksi käsittelylaitokseen, joka on hyväksytty niiden hävittämiseen. Näin ei ole poliisin mukaan ole tehty.

Ruokaviraston lammasrekisterin mukaan lampaat on pääasiassa merkitty myydyiksi elävinä henkilölle, jolla ei ole enää vuosikausiin ollut lampaita ja joka ei rekisterin mukaan ole enää eläintenpitäjä. Pääepäilty on käyttänyt kyseisen tilan tilatunnusta lampaiden ostamiseen.

Laillinen eläimen teurastaminen omaan käyttöön edellyttää, että eläin tainnutetaan ja että teurastus tapahtuu kotitilalla eläintenpitopaikassa. Pääepäillyllä ei ole eläintenpitopaikkaa.

Pääepäillyn kuulusteluissa ilmi tulleet näkemykset poikkeavat merkittävästi todistusaineistosta, poliisi kertoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat