Turun kaupunginjohtaja hämmästyi, kun rokotteita on tulossa odotettua vähemmän – Selvisi, että THL:llä oli tehty laskentavirhe - Kotimaa | HS.fi

Turun kaupunginjohtaja hämmästyi, kun rokotteita on tulossa odotettua vähemmän – Selvisi, että THL:llä oli tehty laskentavirhe

Laskuvirhe koski viikkoja 5–8. THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio painottaa, että toimitusvirheitä ei siis ole tapahtunut.

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve­

19.1. 18:33

Koko maan koronavirus­rokotejaoille tehdään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) tarkistuskierros Turun rokoteosuuksia koskeneen laskuvirheen takia.

Aiemmin tiistaina Turun kaupunginjohtaja Minna Arve arvosteli THL:ää siitä, ettei se ole selkeästi kertonut miksi Turkuun viikoille 5–8 tuleva rokotemäärä on selvästi aikaisempia jakokertoja pienempi. Arve arvosteli laitosta aiemmin Iltalehdessä.

Arven mukaan määrästä kerrottiin viime viikon perjantaina, ja se herätti Turussa ihmetystä.

”Se oli selvästi vähemmän kuin mitä meille on tullut tähän saakka aikaisemmin. Se oli myös selkeästi vähemmän perustuen väestömäärään, puolet vähemmän kuin kuuluisi. Itse pidän kuitenkin relevanttina sitä, että meillä on täällä pääkaupunkiseudun jälkeen pahin epidemiatilanne.”

THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio kertoo HS:lle, että vähäisemmässä toimitusmäärässä oli kyse laskuvirheestä. Virhe kävi ilmi, kun Turusta otettiin yhteyttä THL:ään. Laskuvirheestä kertoi aiemmin muun muassa Turun Sanomat.

Laskuvirhe koski viikkoja 5–8. Maanantaina 18. tammikuuta alkanut viikko on viikko 3.

”Mitään toimitusvirheitä ei siis ole tapahtunut. Kaikille jo toimitettujen rokotteiden määrä on ollut oikein”, Kontio sanoo.

Hän kertoo, että varotoimenpiteenä THL laskee uudelleen jo kerran lasketut rokotejaot viikoilta 5–8.

Arve toivoisi, että THL kertoisi avoimesti perusteista, joilla koronavirusrokotetta jaetaan alueille. Hänen mukaansa tieto saatavien rokotteiden määrästä vaikuttaa voimakkaasti rokotuksien suunnitteluun ja niiden järjestämiseen.

”THL:n pitää pystyä perustelemaan tämäntyyppiset muutokset läpinäkyvästi ja kertoa, miten eri jako-osuuksiin on päädytty, jottei synny alueiden välistä kilpailua.”

Kontio kertoo, että Varsinais-Suomen osuus saapuvista Pfizerin rokotteista on noin kymmenen prosenttia. Määrät lasketaan väestöluvun mukaan. Lisäksi määrissä otetaan huomioon Suomen koronarokotestrategia eli muun muassa koronapotilaita hoitavien ammattilaisten ja yli 70-vuotiaiden määrä. Lisäksi määrissä tehdään pieniä pyöristyksiä ylös tai alaspäin, koska rokotelaatikoita ei toimiteta vajaana, Kontio kertoo.

Jakoperiaate ei muutu, vaikka toimitusmääriin tehdäänkin tarkastuksia.

”Kaikkialla Suomessa tietysti haluttaisiin enemmän rokotteita, mutta emme voi jakaa niitä sen enempää kuin saamme.”

Sosiaali- ja terveysministeriö on todennut, että koronarokotteita hankitaan Suomessa koko väestölle. Rokotteita saadaan Suomeen aluksi vain rajoitetusti ja siksi niitä on alkuun mahdollista tarjota vain tietyille ryhmille.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat