Poliisi sai valmiiksi tutkinnan ex-ministeri Katri Kulmunin viestintäkoulutuksesta, epäiltynä edelleen yksi virkamies - Kotimaa | HS.fi

Poliisi sai valmiiksi tutkinnan ex-ministeri Katri Kulmunin viestintäkoulutuksesta, epäiltynä edelleen yksi virkamies

Kulmunia itseään ei kuultu esitutkinnassa lainkaan. Koulutuskohu johti kesäkuussa hänen eroonsa valtiovarainministeriön paikalta.

Katri Kulmuni (kesk.) erosi valtiovarainministerin tehtävistä viestintäkoulutuksesta syntyneen kohun takia.­

20.1. 13:06

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi entisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin (kesk.) viestintäkoulutusta koskevan esitutkinnan. Asia siirtyy nyt syyteharkintaan.

Jutussa epäillään yhtä ihmistä petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kulmunia itseään ei kuultu lainkaan esitutkinnassa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Silen toteaa, että poliisilla ei ollut edes toimivaltuuksia arvioida, olisiko Kulmuni mahdollisesti syyllistynyt rikokseen. Kulmuni oli epäillyn rikoksen tekohetkellä ministerinä, joten hänen asemastaan päättää oikeuskansleri.

Silenin mukaan oli tämän takia perusteltua, että Kulmunia olisi kuultu vain, jos se olisi ollut aivan välttämätöntä. Näin hän säilyttää mahdollisuutensa puolustautua asiassa.

Tällä Silen viittaa siihen, että esitutkinnassa todistajalla on velvollisuus puhua totta.

Epäiltynä on virkamies, joka osallistui laajasti koulutushankintoihin. Silen ei halua kertoa, onko epäilty kiistänyt vai myöntänyt teon. Hän ei myöskään halua kertoa, missä virka-asemassa epäilty on ollut.

Silenin mukaan keskeinen oikeudellinen kysymys on, ovatko ministerin ja puolueen puheenjohtajan roolit niin selvästi eriytettävissä, että kun Kulmuni sai koulutusta, se voitiin maksattaa ministeriöllä.

”Tätä syyttäjä joutuu syyteharkinnassa arvioimaan.”

Esitutkintapöytäkirja saadaan syyttäjälle ensi viikolla.

Koulutuskohu johti Kulmunin eroon valtiovarainministerin paikalta kesäkuun alussa.

Keskustelu alkoi Suomen Kuvalehden kerrottua kahden ministeriön ostaneen Kulmunille koulutusta. HS:n tietojen mukaan Kulmunille on ostettu viestintäkoulutuksia yli 45 000 eurolla.

Ministeriöt eivät noudattaneet valtioneuvoston hankintasuosituksia, kun ne tilasivat viestintätoimisto Tekiriltä valmennusta Kulmunille.

”Yhteiskunnallisissa tehtävissä täytyy kantaa yhteiskunnallista kokonaisvastuuta. Minun on kannettava poliittinen vastuu asiassa vaikka en olekaan tiennyt kaikista kokonaisuuteen liittyvistä hankinnoista enkä ole niitä tilannut tai hankkinut”, Kulmuni perusteli eropäätöstään.

Kulmuni myös ilmoitti maksavansa koulutuskulut takaisin ministeriöille. Ennen valtiovarainministerin tehtävää Kulmuni työskenteli elinkeinoministerinä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat