Vastaamon uusi omistaja on vaatinut yrityskaupan purkamista – ex-toimitusjohtaja kiistää salanneensa tietoja tietomurrosta - Kotimaa | HS.fi

Vastaamon uusi omistaja on vaatinut yrityskaupan purkamista – ex-toimitusjohtaja kiistää salanneensa tietoja tietomurrosta

Ville Tapio vierittää vastuuta tietoturvaongelmista tietyille työntekijöille.

Psykoterapiakeskus Vastaamon yrityskaupasta on tehty myös tutkintapyyntö poliisille.­

21.1. 17:22 | Päivitetty 21.1. 18:27

Psykoterapiakeskus Vastaamon nykyinen omistaja on vaatinut yrityskaupan purkamista ja kauppahinnan palauttamista.

Omistajan eli Intera Partnersin holding-yhtiö PTK Midcon mukaan on ilmeistä, että Vastaamon entinen toimitusjohtaja Ville Tapio on tiennyt tietomurrosta ja kiristysviestistä jo kaupasta neuvoteltaessa ja siitä sovittaessa. Niistä ei kuitenkaan kerrottu ostajalle.

Ville Tapio kiistää uuden enemmistöomistajan väitteen, että hän olisi tiennyt tietomurrosta asiasta. Hän syyttää tietoturvaongelmasta ja tietomurron salailusta kahta työntekijää.

Tämä käy ilmi takavarikkoasiaan liittyvistä asiakirjoista, jotka uusi omistaja ja Ville Tapio ovat toimittaneet Helsingin käräjäoikeuteen.

Käräjäoikeus määräsi lokakuun lopussa lähes kymmenen miljoonan euron arvosta Tapioiden omaisuutta takavarikkoon väliaikaisena turvaamistoimena.

Oikeus ei ole vielä antanut lopullista ratkaisuaan takavarikkoasiassa. Ville Tapio ja hänen vanhempansa vastustavat takavarikkovaatimusta.

Käräjäoikeus julkisti takavarikkoasian käsittelyyn liittyviä asiakirjoja osittain salattuina torstaina.

Tietomurtojen seurauksena kymmenientuhansien potilaiden tietoja päätyi vääriin käsiin. Tiedoilla on myös yritetty kiristää potilaita. Lisäksi niitä on vuodettu pimeään verkkoon.

Vastaamon entinen toimitusjohtaja Ville Tapio ja hänen vanhempansa omistivat yrityksen ennen sen myyntiä.

Osapuolet allekirjoittivat kauppakirjan toukokuussa 2019. Uusi omistaja sai kaupassa yhtiön osakkeista noin 70 prosenttia, kerrotaan PTK Midcon takavarikkohakemuksessa.

Uusi omistaja kertoo, että tietomurrosta ja sen seurauksista aiheutuu huomattavat taloudelliset vahingot. Lisäksi on mahdollista, että Vastaamolla ei ole enää toimintaedellytyksiä ja sen osakkeet menettävät arvonsa.

”Mikäli hakija olisi saanut tiedon tietomurrosta kaupasta neuvoteltaessa, ei hakija olisi toteuttanut kauppaa”, PTK Midcon takavarikkohakemuksessa todetaan.

Taloudellisen vahingon lopullinen määrä on vielä epäselvä.

PTK Midcon mukaan vahinkoa syntyy muun muassa Vastaamon osakkeiden arvon alenemisesta, asian selvittelykuluista, viranomaisten Vastaamolle mahdollisesti määräämistä sanktioista, Vastaamon asiakkaiden mahdollisista korvausvaatimuksista sekä Vastaamon liikevoiton laskusta.

PTK Midco kertoo toimittaneensa Tapioille ilmoituksen kaupan purkamisesta 6. marraskuuta. Jo aikaisemmin se oli vaatinut hinnanalennusta ja vahingonkorvauksia. Tapiot ovat kiistäneet vaatimukset kaupan purkamisesta, hinnan alentamisesta ja vahingonkorvauksista.

Ville Tapio kertoo saaneensa tiedon tietomurrosta samalla tavalla kuin PTK Midco eli vasta tietoturvayhtiö Nixun tekemästä selvityksestä.

”Nixun teknisessä tutkinnassa käytetyn, julkisen Shodan-hakukoneen tuloksien perusteella potilastietokannan sisältänyt palvelin on ollut ilman palomuurisuojausta auki internetiin marraskuusta 2017 maaliskuuhun 2019. Palvelimen suojaaminen palomuurilla estää internetistä saapuvan liikenteen pääsyn palvelimen palveluihin käsiksi”, Ville Tapion käräjäoikeudelle antamassa vastauksessa todetaan.

Tapion mukaan tietoturva-aukko syntyi kahden työntekijän toiminnan ja laiminlyöntien seurauksena.

Joko toinen tai molemmat heistä tulivat Tapion mukaan tietoiseksi tietomurrosta maaliskuussa 2019, sillä heidän yhteisellä käyttäjätunnuksella on luettu Vastaamolle lähetetty kiristysviesti.

Tapion mukaan työntekijät kuitenkin salasivat asian häneltä.

Ville Tapio irtisanottiin toimitusjohtajan tehtävästä sen jälkeen, kun tietomurtotapaus tuli ilmi.

Ville Tapio omistaa edelleen noin 25 prosenttia Vastaamon osakkeista ja hänen äitinsä noin kolme prosenttia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat