Tutkimus: Lähikoulun lakkauttaminen on sitä todennäköisempää, mitä vähemmän valtuutettuja asuu sen läheisyydessä - Kotimaa | HS.fi

Tutkimus: Lähikoulun lakkauttaminen on sitä todennäköisempää, mitä vähemmän valtuutettuja asuu sen läheisyydessä

Tuoreen tutkimuksen mukaan naapuruston edustavuus kunnanvaltuustossa vaikuttaa kyseisen naapuruston palvelutasoon.

Mouhijärven yhteiskoululla Sastamalassa järjestettiin kesällä mielenosoitus yläkoulun puolesta. Koulua esitettiin säästösyistä lakkautettavaksi, mutta Sastamalan valtuusto päätti lopulta säilyttää koulun.­

22.1. 8:52

Matalan koulutus- ja tulotason naapurustot ovat aliedustettuina kunnanvaltuustoissa, ilmenee Aalto-yliopiston, Turun yliopiston ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimuksesta.

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen apulaisprofessorin Tuukka Saarimaan mukaan aliedustus johtuu todennäköisesti pienituloisten muita alhaisemmasta äänestysaktiivisuudesta ja siitä, että kuntavaaleissa äänestetään usein oman naapuruston ehdokkaita.

”Tämä on uusi ja kiinnostava löydös, koska Suomen vaalijärjestelmä ei sinänsä pakota äänestämään oman alueen ehdokasta ja koska tällainen äänestyskäyttäytyminen luo valtuutetuille kannustimia suunnata julkisia varoja omiin naapurustoihinsa”, Saarimaa sanoo VATT:n tiedotteessa.

Tutkimuksessa selvisi myös, että naapurustojen edustavuus kunnanvaltuustossa vaikuttaa naapurustojen palvelutasoihin. Tätä selvitettiin tutkimalla koulujen lakkauttamista. Mitä vähemmän kunnanvaltuustossa olevia valtuutettuja asui koulun läheisyydessä, sitä todennäköisemmin se lakkautettiin vaalikauden aikana.

Tutkimuksen mukaan koulun lakkauttaminen johtaa niin sanottuun valikoivaan muuttoliikkeeseen, jossa suurituloiset asukkaat muuttavat pois naapurustosta. Tämän seurauksena alueellinen epätasa-arvo kunnanvaltuustoissa voi tutkimuksen mukaan kasvaa entisestään.

”Tutkimuksemme perusteella pienituloiset naapurustot ovat heikommin edustettuina kunnanvaltuustoissa. Näin ollen nämä asuinalueet ovat altavastaajan roolissa, kun palveluverkkoa karsitaan. Heikot julkiset palvelut pahentavat alueellista eriytymistä ja pienituloisten naapurustojen köyhtymisen kierre on valmis”, sanoo VATT:n erikoistutkija Oskari Harjunen tiedotteessa.

Tutkimuksen aineistona käytettiin kuntavaaliehdokkaiden asuinpaikoista sekä koulujen sijainneista ja lakkauttamisista kolmen valtuustokauden ajalta vuosilta 2005–2017.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat