Oikeusasiamies: Yksittäinen poliisi pitää pystyä yksilöimään jälkikäteen - Kotimaa | HS.fi

Oikeusasiamies: Yksittäinen poliisi pitää pystyä yksilöimään jälkikäteen

Poliisit olivat poistaneet virkapukujensa nimikyltit selvittäessään spontaania mielenosoitusta Helsingissä Mannerheimin patsaan luona.

Poliisin virkapukuun kuuluu myös nimikyltti.­

22.1. 13:53 | Päivitetty 22.1. 15:27

Yksittäisen poliisin pitää aina olla yksilöitävissä jälkikäteen, sillä muutoin perustuslaissa säädetty virkavastuu ei voi toteutua.

Näin korostaa oikeusasiamies Petri Jääskeläinen. Hän moittii poliisia tilanteesta, jossa spontaania mielenosoitusta selvittäneet poliisit olivat poistaneet virkapukujensa nimikyltit.

Mielenilmauksen järjesti uusnatsiliike Kohti vapautta marraskuussa 2019. Se pidettiin Mannerheimin patsaan luona Helsingissä.

Tilannejohdon ottanut ylikonstaapeli oli määrännyt tehtävälle ”joitain partioita”. Hän oli ohjeistanut partioita poistamaan halutessaan nimikyltit virkavaatteista, ja näin oli myös tapahtunut.

Oikeusasiamies muistutti, että vaatimus virkamiesten yksilöitävyydestä perustuu viime kädessä perustuslain pykälään, jonka mukaan virkamies vastaa virkatoimiensa lainmukaisuudesta.

”Jotta tämä perustuslaissa taattu oikeus virkavastuun toteuttamiseen olisi myös käytännössä toteutettavissa, jokaisella on oltava mahdollisuus saada yksilöivät tiedot niistä virkamiehistä, jotka ovat vastuussa häntä koskevasta toimenpiteestä.”

Poliisimiesten yksilöitävyys on tarpeen myös virkatoimintaa koskevan luottamuksen ylläpitämiseksi.

Myös poliisilaissa säädetään, että poliisimiehen pitää olla yksilöitävissä. Tämä tarkoittaa, että myös virkatoimen kohteena oleva henkilö voi itse tehdä yksilöinnin, oikeusasiamies painotti.

Hän ei pitänyt riittävänä, että poliisit olisivat yksilöitävissä sen takia, että tehtävälle osallistui vain ”joitakin partioita”.

Poliisit olivat pukeutuneet kenttähaalareihin, ja näissä on asetuksen mukaan käytettävä nimilaattaa.

Poliisihallituksen määräyksessä kuitenkin sanotaan, että ”erityistilanteissa nimilaatan, numerolaatan tai muun poliisimiehen yksilöivän tunnuksen käytöstä päättää tilanteen johtaja”.

Määräyksen sanamuoto mahdollistaa oikeusasiamiehen mukaan tulkinnan, että mitään tunnistetta ei tarvitsisi käyttää. Tämä on kuitenkin vastoin lakia.

Alemmantasoisilla säännöksillä ei voida kumota lain säännöksiä.

”Tämän johdosta Poliisihallituksen määräystä ei olisi sanotulla tavalla tulkittuna saanut lainkaan soveltaa poliisitoiminnassa.”

Ylikonstaapelin ehdotus nimilaattojen poistamisesta oli siten lainvastainen. Oikeusasiamies kuitenkin katsoi, että Poliisihallituksen määräyksen takia ylikonstaapeli uskoi toimivansa lain puitteissa.

”Ylikonstaapelin sinänsä ymmärrettävä pyrkimys välttää tehtävään osallistuvien poliisimiesten maalittamista ei oikeuta poikkeamaan virkatoiminnassa noudatettavista säännöksistä ja määräyksistä.”

Sisäministeriö on muuttanut asetusta niin, että maaliskuusta lähtien virkapuvussa voidaan käyttää nimilaatan sijaan tilapäisiä tunnistemerkkejä tai esimerkiksi numeroa.

”Pidän tärkeänä, että poliisin yksilöitävyysvaatimuksesta huolehditaan aukottomasti, jotta virkatoimesta vastuussa oleva poliisimies voidaan aina tarvittaessa yksilöidä jälkeenpäin.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat