Suomessa erittäin uhanalaisen jokihelmi­simpukan suojelustrategia valmistui - Kotimaa | HS.fi

Suomessa erittäin uhanalaisen jokihelmi­simpukan suojelustrategia valmistui

Välitavoitteeksi on asetettu, että nykyiset raakkukannat säilyvät ja heikentyneiden kantojen elinkelpoisuus paranee.

Raakku on Suomen luonnon pitkäikäisin eläinlaji, se voi elää yli 200-vuotiaaksi. Raakku on rauhoitettu jo vuonna 1955.­

22.1. 18:56

Jokihelmisimpukan eli raakun tuoreen suojelustrategian tavoitteena on, että elinvoimaisia raakkukantoja on koko lajin luontaisella esiintymisalueella ja ne saavuttavat suotuisan suojelun tason. Strategian valmistumisesta tiedottavat ympäristöministeriö ja Metsähallitus.

Raakku on Suomessa erittäin uhanalainen laji. Tällä hetkellä raakkuesiintymiä tiedetään olevan jäljellä noin 130:ssa virtavedessä, mutta suurimmassa osassa niistä populaatiot ovat heikentyneet ja raakku on häviämässä.

Ympäristöministeriön tiedotteessa painotetaan, että suojelu vaatii pitkäjänteisyyttä. Tämän takia välitavoitteeksi on asetettu, että nykyiset kannat säilyvät ja heikentyneiden kantojen elinkelpoisuus paranee.

Metsähallituksen käynnissä olevissa hankkeissa selvitetään suojelun tueksi ajantasaista tietoa raakkujen esiintymisestä ja niiden tilasta. Esimerkiksi viime kesänä esiintymiä etsittiin lähes kahdestasadasta pohjoisen joki- ja purokohteesta.

Metsähallituksen mukaan tänä vuonna aloitetaan raakkuvesistöjen kunnostus.

Ympäristöministeriön mukaan raakkujen esiintymisestä kertynyt tieto auttaa ottamaan lajin huomioon muun muassa valuma-alueiden maankäytössä.

Raakku elää vain virtavesissä ja tarvitsee lisääntymiseen väli-isännäksi taimenen tai lohen. Tämän takia suojelussa pitää ottaa huomioon myös purojen ja jokien tilan kunnostaminen sekä vaelluskala­kantojen palauttaminen.

”Raakku ja vaeltavien lohi- ja taimenkantojen elvyttäminen kulkevat käsi kädessä”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen ympäristöministeriön tiedotteessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat