Joukko­rokotusten aloittaminen uhkaa lykkääntyä Suomessa lääke­yhtiö Astra Zenecan ongelmien takia: ”Onhan tämä suuri pettymys” - Kotimaa | HS.fi

Joukko­rokotusten aloittaminen uhkaa lykkääntyä Suomessa lääke­yhtiö Astra Zenecan ongelmien takia: ”Onhan tämä suuri pettymys”

Alun perin rokotteita odotettiin Suomeen suuria määriä helmikuun puolivälistä lähtien. Alustavan tiedon mukaan ensimmäinen lähetys jää alle sadantuhannen rokotteen.

Brittiläinen terveydenhuollon työntekijä valmisteli Astra Zenecan koronarokotetta 14. tammikuuta.­

23.1. 11:41 | Päivitetty 23.1. 16:55

Joukkorokotusten laajamittainen alkaminen uhkaa lykkääntyä Suomessa, sillä brittiläinen lääkeyhtiö Astra Zeneca varoitti perjantaina, että se ei pysty ensivaiheessa toimittamaan koronarokotteita Eurooppaan niin paljon kuin alun perin laskettiin.

Neuvotteluissa mukana ollut viranomainen kertoi uutistoimisto Reutersille, että yhtiö joutuu leikkaamaan rokotetoimituksia noin 60 prosenttia vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.

Tämä tarkoittaa, että Astra Zeneca toimittaa maaliskuun loppuun mennessä noin 31 miljoonaa rokoteannosta Eurooppaan aiemmin kaavaillun 80 miljoonan annoksen sijaan. Reutersin mukaan toimitettavan rokotemäärän pieneneminen johtuu tuotanto-ongelmista.

”Onhan tämä suuri pettymys, jos rokotteita tulee paljon vähemmän kuin alun perin on lupailtu”, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtavan asiantuntijan Mia Kontio HS:lle.

THL on ohjeistanut kuntia olemaan täydessä valmiudessa isojen joukkojen rokottamiseen 8. helmikuuta alkavasta viikosta lähtien. Nyt tästä tavoitteesta joudutaan todennäköisesti tinkimään.

”Kyllähän se rokotustahtia hidastaa, kun toiveissa oli, että olisimme saaneet satojatuhansia rokotteita heti helmikuun puolestavälistä lähtien. Siinä olisi saatu todella hyvälle alulle ikääntyneiden rokotukset”, Kontio sanoo.

”Toivottavasti maaliskuuksi tilanne paranee. Meillä oli syytä olettaa, että vauhtiin oltaisiin päästy jo helmikuun puolestavälistä lähtien.”

Kontion mukaan Astra Zeneca ei ole vielä ilmoittanut tarkalleen, millä tahdilla se pystyy lähettämään rokotteita Suomeen. Alustavasti yhtiö on lupaillut Suomeen satojatuhansia rokotteita viikossa.

”Meillä on toiveissa, että saamme viikossa kymmeniätuhansia rokotteita. Alustava tieto on, että ensimmäinen lähetys jää alle sadantuhannen rokotteen”, Kontio sanoo.

Hänen mukaansa toimituksia tulee todennäköisesti Suomeen kahden viikon välein. THL:n toiveena on, että jo toinen lähetyserä nousee sataantuhanteen rokotteeseen.

”Olemme siinä käsityksessä, että ensimmäinen lähetys on helmikuun puolivälissä.”

EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides kertoi Twitterissä saaneensa kuulla Astra Zenecan viivästyksistä perjantaina.

Hänen mukaansa EU-komissio ja unionin jäsenmaat ilmaisivat syvän tyytymättömyytensä. Yhtiöltä vaadittiin täsmällistä ja ennustettavampaa toimitusaikataulua, luotettavia toimituksia sekä nopeampaa rokotteiden jakelua.

Astra Zenecan koronarokotteen myyntilupaa käsitellään Euroopan lääkevirastossa ensi viikolla, mutta tarkka käsittelypäivä ei ole vielä varmistunut.

Astra Zenecan tilanne on herättänyt Euroopassa sekä huolestuneita että rauhoittelevia reaktioita. Esimerkiksi Itävallan terveysministeri Rudolf Anschober kutsui uutisia “erittäin, erittäin huonoiksi” ja Norjan kansanterveyslaitos ilmaisi pettymystään, kertoo uutistoimisto AFP.

Kuitenkin esimerkiksi Saksan terveysministeri Jens Spahn korosti lausunnossaan sitä, että Astra Zeneca ylipäätään toimittaa rokotteita helmikuussa.

”Kuinka paljon, se meidän täytyy selventää Astra Zenecan ja EU:n kanssa tulevina päivinä”, Spahn sanoi AFP:n mukaan.

Myös Ranskan teollisuusministeri Agnes Pannier-Runacher korosti radiohaastattelussa AFP:n mukaan Pfizerin rokotteen merkitystä.

Myös Suomessa parhaillaan käytössä olevan rokotteen valmistajilla Pfizerilla ja Biontechilla on ollut toimitusvaikeuksia.

16. tammikuuta yhtiöt kertoivat, että ne saavat rajoitettua tilausten myöhästymiset vain yhteen viikkoon, aiemmin uutisoitujen kuukausien sijaan. Tilausten on määrä jatkua normaaliaikataulussa 25. tammikuuta alkavalla viikolla eli ensi viikolla.

Tuotantoa aiotaan kasvattaa lisäksi 15. helmikuuta lähtien. Esimerkiksi Italia aikoo kuitenkin ryhtyä oikeustoimiin yhtiöitä vastaan myöhästymisten vuoksi.

Lauantaina Suomessa ylittyi 100 000 koronavirusta vastaan rokotetun raja. THL:n mukaan rokotteen on saanut 103 302 ihmistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat