Kansanedustaja Hussein al-Taee ei saa syytettä vanhoista Facebook-kirjoituksistaan - Kotimaa | HS.fi

Kansanedustaja Hussein al-Taee ei saa syytettä vanhoista Facebook-kirjoituksistaan

Al-Taeeta epäiltiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kansanedustaja Hussein al-Taee.­

25.1. 12:06 | Päivitetty 25.1. 13:35

Sdp:n kansanedustaja Hussein al-Taee ei saa syytettä vanhoista Facebook-kirjoituksistaan. Syyttämättä jättämisestä päätti valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Hussein al-Taeen epäiltiin syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan kirjoittamalla omalle Facebook-sivulleen eri kansanryhmiä uhkaavia, solvaavia tai panettelevia viestejä.

Al-Taee julkaisi kirjoitukset vuosina 2011–2012. Esitutkinnan mukaan kirjoitukset olivat nähtävillä ainakin lokakuuhun 2016 asti.

Syyteharkinta koski neljää kirjoitusta.

Yhden viestin osalta al-Taee on valtakunnansyyttäjän mukaan todennäköisesti syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Syyttäjä jätti silti syytteen nostamatta.

Syyttäjän mukaan kyseisessä kirjoituksessa panetellaan tai solvataan juutalaisia ihmisryhmänä heidän uskontonsa tai etnisen alkuperänsä perusteella. Kirjoituksessa annetaan ymmärtää, että muiden hyväksi käyttäminen ahneutensa tyydyttämiseksi olisi juutalaisten ominaispiirre.

”Lausumat ovat omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja jopa vihaa juutalaisia kohtaan”, syyttäjä toteaa.

Oikeudenkäynti ja mahdollinen rangaistus olisivat syyttäjän mukaan olleet tarkoituksettomia ja kohtuuttomia, koska al-Taee on aktiivisesti ja itsenäisesti ”toiminnallaan pyrkinyt poistamaan tekonsa vaikutuksia ja ojentunut jo vuosia ennen kyseisen menettelyn ilmi tuloa”.

Al-Taee oli itse poistanut tekstin Facebook-sivultaan vuosia ennen rikosilmoituksen tekoa.

Muiden viestien osalta kyse ei syyttäjän mukaan ole ollut kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Osassa tapauksista epäilty teko ei kohdistu rangaistussäännöksessä tarkoitettuun kansanryhmään. Yhden viestin osalta kyse ei ole kiihottamisrikoksesta, koska viesti ei ole solvaava, panetteleva tai uhkaava eikä se kohdistu mihinkään ihmisryhmään.

Osa kirjoituksista olisi syyttäjän mukaan voinut tulla arvioitaviksi epäiltyinä kunnianloukkauksina. Teot ovat kuitenkin jo vanhentuneita mahdollisina kunnianloukkauksina. Kukaan asianomistaja ei ole myöskään vaatinut kirjoituksista rangaistusta.

Kunnianloukkaus vanhenee kahdessa vuodessa. Syyteoikeus kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vanhenee puolestaan viidessä vuodessa.

Vanhoista Facebook-kirjoituksista nousi julkinen kohu vuonna 2019. Hussein al-Taee valittiin saman vuoden huhtikuussa ensikertalaisena eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä.

Al-Taee kiisti aluksi kirjoitukset mutta tunnusti kaksi viikkoa eduskuntavaalien jälkeen kirjoittaneensa vähemmistöjä parjaavia tekstejä.

Myös poliisin esitutkinnassa hän myönsi kirjoittaneensa ja julkaisseensa kirjoitukset. Hän kertoi poistaneensa ne oma-aloitteisesti, kun hänen Facebook-tilinsä oli avautumassa siihenastista suuremman joukon luettavaksi.

”Al-Taee on kertonut nyttemmin toimineensa toisin, jopa vastakohtaisesti, kuin mitä oli aiemmin ajatellut ja kirjoittanut”, syyttäjän ratkaisussa todetaan.

Al-Taee kertoi esitutkinnassa myös pyytäneensä anteeksi ja muuttuneensa ihmisenä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat