Tampereella asuva sierraleonelainen mies saa syytteet murhista ja muista vakavista rikoksista Liberian konfliktin aikana - Kotimaa | HS.fi

Tampereella asuva sierraleonelainen mies saa syytteet murhista ja muista vakavista rikoksista Liberian konfliktin aikana

Mies muutti Suomeen vuonna 2008 todistettuaan sitä ennen entisiä taistelutovereitaan vastaan erityistuomioistuimessa. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosituhannen vaihteessa.

Gibril Massaquoi vangittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa maaliskuussa 2020.­

25.1. 16:19 | Päivitetty 25.1. 16:27

Sierraleonelaista miestä vastaan on nostettu syytteet vakavista rikoksista Liberiassa vuosina 1999–2003.

Syytteen mukaan mies on syyllistynyt murhiin, törkeään sodankäyntirikokseen ja törkeään ihmisoikeuksien loukkaamiseen poikkeuksellisissa oloissa. Rikokset ovat kohdistuneet siviilihenkilöihin ja aseista riisuttuihin sotilaisiin.

Epäillyt rikokset ovat syyttäjän tiedotteen mukaan vakavia, osittain kansainvälisiä rikoksia. Ne ovat loukanneet yleisesti tunnistettuja sodan lakeja ja sääntöjä sekä ihmisyyttä laajempana suojelukohteena.

Valtionsyyttäjä Tom Laitinen ei vielä voi kertoa syytteiden sisällöstä tarkemmin.

Pystyykö murhasyytteiden määrän laskemaan yhden käden sormin?

”Ei pysty.”

Tampereella asuva 51-vuotias Gibril Massaquoi kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Hänen asianajajansa Kaarle Gummerus sanoo, ettei vielä pysty kertomaan syytteen sisällöstä mitään.

”Oikeudenkäynti tulee hyvin paljon keskittymään siihen, miten asiassa saatu todistelu on hankittu ja mitkä asiat ovat voineet vaikuttaa todistajankertomusten sisältöön.”

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Thomas Elfgren keskusrikospoliisista (krp) on aiemmin kertonut, että miehen epäillään sekä tehneen rikoksia itse että yllyttäneen alaisiaan tekemään rikoksia.

Elfgrenin mukaan Massaquoin epäillään olleen osallinen kymmenissä henkirikoksissa. Rikokset kohdistuivat siviileihin, niin miehiin ja naisiin kuin lapsiinkin.

”Kaikki väkivallan muodot ovat tässä tutkinnassa edustettuina.”

HS:n tietojen mukaan tutkinnassa on selvitetty muun muassa epäilyjä kannibalismista eli ihmissyönnistä.

Massaquoi oli kotimaassaan Sierra Leonessa kapinallisjoukko RUF:n korkeimpia komentajia. RUF oli kiinteässä yhteistyössä Liberiaa hallinneen diktaattorin Charles Taylorin kanssa.

Massaquoi oli todistajana YK:n alaisessa Sierra Leonen erityistuomioistuimessa oikeudenkäynnissä, jossa RUF:n keskeisiä komentajia tuomittiin sotarikoksista kymmenien vuosien vankeusrangaistuksiin.

Massaquoi yhdistetään myös itse sodan aikana tapahtuneisiin julmuuksiin ja rikoksiin. Paljon näyttöä on esimerkiksi siitä, että hän on vastuussa RUF:n sisäisen valtataistelun aikana tapahtuneista summittaisista teloituksista.

Arviot joukkoteurastuksen uhrien määrästä vaihtelevat 25:n molemmin puolin. Massaquoi arvioi itse oikeudenkäynnissä, että uhreja oli yksitoista.

Lue lisää: Liberian ja Sierra Leonen sodissa tehtiin poikkeuksellisia julmuuksia, ja molempiin osallistui ”koodinimi TF1-046” – Vuosia myöhemmin poliisi ilmestyi hänen ovelleen Tampereella

Massaquoi vältti Sierra Leonessa syytteen tekemällä syyttäjien kanssa sopimuksen, eräs jutun syyttäjistä on kertonut. Hän suostui todistamaan, jos välttää itse syytteen.

Syytesuoja koski vain Sierra Leonessa tapahtuneita rikoksia. Tämän takia krp:n esitutkinta keskittyi siihen, mitä Massaquoin epäillään tehneen Liberiassa.

Valtionsyyttäjä Laitisen tiedotteen mukaan Suomella on velvollisuus tutkia tällaisia rikoksia ja tarvittaessa syyttää niistä, vaikka ne on tehty Suomen rajojen ulkopuolella. Tähän velvoittavat kansainväliset sopimukset ja määräykset.

Massaquoi vangittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa maaliskuussa 2020.

Hän oli saapunut Suomeen vuonna 2008. Syynä oli sopimus, jonka Suomen valtio ja Sierra Leonen erityistuomioistuin olivat solmineet aiemmin. Sen mukaan sotarikosoikeudenkäynnin todistajat ja heidän läheisensä saattoivat saada turvaa Suomesta.

Massaquoilla on Suomessa vaimo ja lapsia.

Syytteitä käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Käsittely on tarkoitus aloittaa ensi viikon maanantaina.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat